Nightshade - лечебни свойства и приложение в медицината

Nightshade - Общо описание

куче грозде (Solánum nígrum) е годишно тревисто растение, чиято височина обикновено не надвишава един метър. Дръжката е самотна. Листата са сърцевидни, снабдени с резници. Цъфтежа на растението се извършва през юли-август с малки бели цветя под формата на звездичка. И през август-септември, вече се формира черен плод, размера на средния грах.

За лечебните свойства на нощницата се споменава още Хипократ. В допълнение, плодовете на това растение се консумират. Като пълнеж в пайове се използват в Сибир, в Урал. Sibiryaki готви конфитюр и сладко от плодове. За подготовка на деликатеси използвайте само зрели плодове. В Кавказ, листата на нощницата стават черни. След като плодовете бяха използвани като боя. Според някои доклади растението предотвратява появата на колорадския бръмбар.

Nightshade - видове и места на растеж

Родът Pasle съдържа повече от 900 различни растителни вида, които предпочитат умерен и топъл климат. Това включва селскостопански култури (домат, картофи, патладжан) и медицински (например черен).

Нощта на черно расте в цяла Евразия. В Русия Паслин расте навсякъде. Като цяло, Paslean се счита за плевел, но много полезен. Обикновено расте по протежение на периферията, полетата. Можете да се срещнете с Пашен на свободни места, на бреговете на различни язовири и дори в малки гъсти храсти.

Нощно - лечебни свойства

куче грозде способен оказывать на нервную систему пациента успокаивающее действие. Препараты из паслёна используются народной медициной для снятия спазмов различного происхождения, при гипертонии, головных болях и атеросклерозе, истерии, неврозах и эпилепсии, ревматических и подагрических болях. куче грозде применяется при простудах и лихорадке, при болях в ушах, при диспепсии, пиелите и цистите. Наружно препараты из паслёна используют для лечения лишаёв, фурункулов и золотухи, язв и гноящихся ран.

Nightshade - дозировъчни форми

За получаването на различни дозирани форми се използват млади филизи от нощница с листа, както и зрели плодове.

Листата и издънките на растението събират целия летен сезон. Те се сушат на открито, защитени от слънцето от балдахините. Суровините трябва да се разстилат на слоеве от 3-5 см, така че да не започнат да гният. Сухите и цветята са запечатани.

За да могат плодовете да бъдат подходящи за употреба, е необходимо да се изчака пълното им зреене. Следователно те се събират в края на есента. Те могат да бъдат изсушени на слънце и на сушилни при 40 до 60 ° С.

Използвайте пресен сок от нощни ягоди, съхранявани в хладилника. От нощите се приготвят: инфузии от цветя, плодове, листа, тинктури от пресни филизи с цветя, отвари от трева с цветя и листа, компреси и лосиони на базата на инфузия на листа или плодове, вани от утайки от растения и мехлеми от листата.

Nightshade рецепти

Пресен сок от ягода ще помогне при заболявания на гърлото. В 100 ml охладена сварена вода добавете 3 супени лъжици. сок. С решение, гаргарайте до 6 пъти на ден.

Широката гама от действия при вливането на цветя е солариум. Той помага със силна кашлица. След курса на лечение, храчките започват да изчезват и състоянието на пациента става по-лесно. Същата инфузия има диуретично свойство и е полезна за ревматизъм. За инфузия от 1 ч. Л. В цветята се изсипват 250 мл вряла вода, а остават 2 часа. За 1 супена лъжица. л. Пийте 4 пъти на ден.

Подготвяме водка тинктура от издънки с цветя. Тя трябва да се смазва с хемороиди и гнойни абсцеси. За готвене на тинктура, 20 г пресни филизи, смила се и се смесва с 200 мл водка. Две седмици да настояват сместа на тъмно място, като се разклащат редовно. Тинктура щам и изтеглете. Тази тинктура и пийте 10-30 капки, разреждайки ги с една четвърт чаша вода, три пъти на ден преди хранене.

Паслен - противопоказания

При незрели плодове съдържа силна отрова - солонин, който се унищожава по време на узряването на плодовете. Но зрелите плодове, както и листата трябва да се използват много внимателно. За деца, бременни и кърмачки, препаратите от нощницата са противопоказани.

Може да има индивидуална непоносимост към растението.

Коментари

Галина 09/29/2016 И аз ядох тези малките плодове в детството си, те са сладки, малко горчиви, и ни казаха, че са отровни, но само зелени, не са вкусни зелени, имам гъсталак в градината и вече имам зрели зъби. исках да знам техните лечебни свойства. Света 09/26/2016 И нашата майка всяка година конфитюр от сладкиши и пай peche.Prosto obedenie! Анастасия 15.11.2016 И в моето детство и в младостта си ядох нощница - нищо не ми се случи. Много беше приятно. И пайове от нощница - вкусни! Днес съм събрал и със сигурност ще се подготвя! Виталий 08/03/2016 Изядохме нощница, защото нямаше друга вкусна храна. Това беше 50-те. Ника 07/29/2016 През целия си живот правим пайове с черни нощница. Глупост, че децата му не могат) Това е годни за консумация ядки, най-малко в нашия регион Волга.
Share:
Comments