Миртъл - лечебни свойства и приложение в медицината

Mirtъл - общо описание

Mirt — вечнозелёное древесное растение семейства миртовых. В диком виде может быть кустарником или деревом. Средняя высота растения составляет 3 метра, но деревце, выращенный в домашних условиях, не превышает 60 см. Mirt обладает мелкими, кожистыми, зелёными листьями, расположенными супротивно. В домашних условиях начинает цвести на пятый год в первые весенние месяцы. Цветёт растение белыми, кремовыми или бледно-розовыми цветами, которые выглядят пушистыми, благодаря большому количеству тычинок. Плоды — темно-сизая ягода, содержащая до 15 семян.

Това е символично растение, което според легендата е взето от рая. В гръцките легенди той получава и ролята на символ. Култът на растението е подкрепен и от римляните, които са направили венци от него. В Библията се твърди, че това е гнездото на мирта, което е носило гълъба, освободен от Ное от ковчега, в клюна му. От времето на кралица Виктория без него, не се провежда кралска сватба в Англия: мирта украсява сватбени букети. Той се използва широко в парфюмерията. И в редица страни се използва като подправка за храна.

Mirt - виды и места произрастания

Страните от Средиземно море са родното място на мирта. Гръцките митове твърдят, че растението излезе от тялото на нимфата Мерсина, убита от гневна Атина. Повече от 70 от неговия вид растат диви в субтропиците. И в средната група, миртата обича да расте в офиси, зимни градини и обичайните апартаменти.

Mirt - лечебные свойства

Mirt обладает такими же свойствами, какие есть у антибиотиков. Вот только он, в отличие от антибиотиков, безвреден и не провоцирует дисбактериоз. По этой причине его активно применяют при профилактике и в лечении многих заболеваний: герпес, пиелонефрит, воспалительные гинекологические заболевания, простатит, цистит, дисбактериоз и прочие болезни желудочно-кишечного тракта, тонзиллит, гайморит, дифтерия, туберкулез легких, астма, бронхит и грипп.

Mirt - лекарственные формы

В медицинских целях собирают листья мирта, цветы, плоды и молодые побеги. Из листьев растения выделяют эфирные масла. А в высушенном виде их используют для приготовления настоев. Mirt широко применяется и в традиционной медицине. Его добавляют в мази, порошки и прочие лекарственные формы. На основе плодов этого растения готовят лечебное вино. Впрочем, при отсутствии плодов, в рецепте их можно заменить листьями или цветами. Горшочек с деревцем достаточно просто держать в доме (не в спальне!), чтобы воздух в помещении стал чище.

Mirt - рецепты

В южната част на Франция, на базата на мирта, се приготвя лекарствено вино, което според французите помага за запазването на младостта. За да направите това, 100 грама плод на растението трябва да се пълни с един литър червено вино. Питието трябва да се влива в рамките на 15 дни. Препоръчва се за 30-50 грама.

Myrtle също помага при възпалителни заболявания на очите. За лечението трябва да се приготви инфузия от 5 листа на растението. Те трябва да се смачкат и да се изсипят с една супена лъжица кипяща вода. При охладена и филтрирана форма тази инфузия трябва да се влива в очите с 2 капки. Ако едновременно приемате инфузията вътре, загубата на зрение може да бъде спряна.

Инфузията на растението дава добър ефект, особено в комбинация с тинктурата на черен орех. Ако всеки ден изплаквате устата си с тези лекарства, можете не само да излекувате пародонталната болест, но и да спрете зъбния кариес.

При инфекциозни и възпалителни заболявания три пъти дневно (30 минути преди хранене) се вземат 25-30 капки алкохолна (водка) митрална инфузия. За да го направите, трябва да поставите 100 грама смачкани листа от растения в един литър буркан и да налеете половин литър водка или 70% алкохол. От пет до петнадесет дни инфузията трябва да се съхранява на тъмно, като се разклаща редовно. Ако приемането на инфузията не причинява неприятни усещания, дозата се увеличава до една чаена лъжичка. Когато използвате инфузия растенията могат да бъдат засадени с чаени листа или бульон от розови хълбоци.

Използването на мирта като билков или инфузионен разтвор е добър превантивен инструмент, който ще помогне да се избегнат много заболявания.

Mirt - противопоказания

Заводът се държи добре в къщата, но не и в спалнята, защото силната му миризма може да доведе до главоболие. Превишаването на препоръчителните дози митрално вино и инфузиите може да доведе до безсъние. През нощта обикновено не се препоръчва да се използва.

Няма очевидни противопоказания за използването на мирта, но не забравяйте, че всяко растение може да причини индивидуална нетолерантност. Ето защо, бременни и кърмещи жени трябва да се въздържат от употребата й. Същото предупреждение се отнася до хора с хронични заболявания и възрастни хора.

Коментари

Евелина 05.05.2016 Също така съм склонен да мисля, че всяка легенда, всяка традиция, се основава на някакъв факт. Нека този факт, а не мистичен, но научно обясним, но въпреки това трябва да бъде. За мирта, почти не знаех какво, благодаря, просветени)) Илона 05.05.2016 Но в края на краищата не може да бъде просто, че всички хора почитаха това растение. И във всяка нация има легенда за мирта. Трябва да има нещо зад това. В древни времена хората с по-малка цивилизация разбират по-добре света около тях. Елена 6 май 2016 Е, тук. Сега трябва да купя това растение. Чудя се дали у дома може да се насити? А, да. Сега препрочитайте и е написано. Просто се страхувах, че в къщата е малко триметрово дърво, че няма да се побере)) Тамара 05.05.2016 Какви красиви и необичайни цветя в мирта. Нищо чудно, че има толкова много легенди за него. Аз дори не го видях и не използвах никакви подготовки на основата. Въпреки че фактът, че мирта е подобен на свойствата си с антибиотици, и дори по-добри, приятни изненади. Алена 05/06/2016 Благодаря ви, че ми напомнихте за този факт. За факта, че гълъбарят носеше мир от кеба. И наистина, за мирта много много различни истории. Виждам, че цъфти за първи път. Някак си не беше така. И фактът, че гърнето с мирта изчиства въздуха, така че се интересувах от всичко. Купувайте понякога.
Share:
Comments