Хормонален неуспех при мъжете: причини, симптоми, възможни

Човешката хормонална система му осигурява нормален растеж, развитие и репродуктивна функция. Ако системата не функционира добре, пациентът развива голямо разнообразие от отклонения.

Хормонален неуспех при жените има свои собствени характеристики, "силният пол" - други. Нека разгледаме по-подробно симптомите на хормонален неуспех при мъжете и методите за лечение на този феномен.

Хормонален неуспех при мъжете: причини

Да се ​​насърчи развитието на хормонален неуспех при мъжете следните фактори:

1. Хронична физическа умора.

2. Силно психо-емоционално пренапрежение (стрес, чести смущения и т.н.).

3. Постоянна липса на сън.

4. Склонност към депресия.

5. Генетично предразположение на човек към хормонална недостатъчност в тялото.

6. Хроничен ход на различни инфекциозни заболявания.

7. Загубата на остри вирусни патологии.

8. Приемане на наркотични вещества.

9. Пушенето.

10. Работа в условия с токсични ефекти върху тялото (отравяне с домакински химикали и др.).

11. Лошо лечение с лекарства, съдържащи хормони.

12. Влиянието на домакинските химикали (прахове, шампоани и др.) Има отрицателно въздействие върху производството на тестостерон при мъжете. Това потиска работата на половите жлези и увеличава вероятността от хормонална недостатъчност.

13. Вродени или придобити заболявания на надбъбречните жлези, тестисите или хипофизната жлеза.

14. Различни заболявания на ендокринната система (особено диабет).

15. Живот в неблагоприятна екологична среда.

16. Често приемане на алкохолни напитки. Особено се отнася до редовното използване на бира. Фактът, че тази напитка съдържа аналози на женските полови хормони, така че те потискат естественото производство на тестостерон при мъжете, заменяйки го с женски хормони. Като пряка последица от това се увеличава мастната маса на тялото, може да се развие гърдата и да възникне обща неправилна функция в хормоналната система.

17. Допълнително тегло.

18. Ефект от радиацията.

19. Развитие на онкологичните патологии.

20. Възрастна възраст на човек. Хормонален дисбаланс в този случай се оправдава от естественото намаляване на производството на андрогени, което се дължи на намаляването на клетките на половите жлези.

Нещо повече, състоянието на черния дроб и бъбреците играе огромна роля в развитието на хормонална дисфункция при мъжете, тъй като от тяхната добре координирана работа зависи обмяната на полови хормони и тяхното по-нататъшно отделяне от тялото. Ако тези органи функционират лошо, тогава човекът става по-податлив на хормонална недостатъчност.

Важно е да знаете, че хормоналните параметри могат да се различават леко дори през деня. Това се обяснява с чисто физиологичната конструкция на системите на тялото. Това явление не винаги показва възможни патологии.

Хормонален неуспех при мъжете: симптоми и признаци

Разпределете следното признаци на хода на хормоналния неуспех при мъжете:

1. Ако това състояние се разви в юношеството, пациентът може да изпита ранно сексуално развитие или обратното - забавянето в развитието на репродуктивната система.

2. Когато се наблюдава хормонална недостатъчност при мъже на възраст между двадесет и четиридесет години, може да се наблюдава затлъстяване, намалено либидо и пълна безплодие. Също така, често се развиват различни видове нарушения в нервната система (наклон към депресия, раздразнителност, сънливост, главоболия).

3. Често има бързо умора, апатия, летаргия, резки колебания в настроението.

4. При появата на тази патология в по-зряла възраст пациентът може да понижи самочувствието, да настъпи панически атаки и да се разкъсва.

5. Понякога рязка промяна в хормоналния фон може да повлияе на функционирането на репродуктивната система. В този случай пациентът ще почувства болка при уриниране, уринарна инконтиненция. Също така, с намаляване на производството на тестостерон, човек може да наблюдава натрупването на мазнини от женски прототип, спирайки растежа на косата по лицето.

6. В двигателния апарат може да възникне болка, скованост на ставите, тежест на движение и остеопороза.

Също така, следните допълнителни признаци на хормонална недостатъчност, според които е възможно да се идентифицира тази патология:

1. Намалете физическата издръжливост.

2. Сухота на кожата.

3. Повишена кръвна захар.

4. Счупена коса.

5. Повишено потене.

6. Тремор в крайниците.

7. Постоянна умора.

8. скокове на кръвното налягане.

9. Усещане за дрезгав глас.

10. Увеличена крехкост на костите.

11. Появата на нарушения в работата на сърдечно-съдовата система.

Хормонален неуспех при мъжете: диагноза и лечение

При появата на първите признаци на хормонална недостатъчност човек се препоръчва да се консултира с лекар възможно най-скоро и да започне да извършва диагностика. По традиция лекарят ще предпише общи клинични тестове за кръв и урина, както и хормонални нива в организма.

Освен това на пациента могат да бъдат назначени сърдечно-съдови изследвания, абдоминален ултразвук, ЕКГ, изследване на сексуалната и ендокринната система. По принцип е желателно да се извърши цялостно изследване на тялото, за да може да се идентифицират своевременно всички патологии, свързани с хормоналната недостатъчност.

Методите и тактиките на общата терапия до голяма степен зависят от резултатите от анализите, възрастта на пациента, наличието на хронични заболявания и основната причина, която е причинила хормоналната недостатъчност. По този начин курсът на лечение се избира индивидуално за всеки пациент.

Традиционното лечение на хормоналната недостатъчност има такива характеристики:

1. Ако това състояние се развие в човек от ранна възраст, терапията трябва да е насочена към нормализиране на естественото функциониране на жлезите, както и за подобряване функционирането на органите, отговорни за обмена на полови хормони.

В този случай пациентът трябва да предпише специални лекарства за нормализиране на черния дроб, щитовидната жлеза и хипофизната жлеза. Като допълнителна подкрепа витамините понякога се предписват.

2. Ако се е развил хормонален дисбаланс при пациентите в напреднала възраст, най-вероятно той ще бъде назначен за лечение през целия живот с лекарства с тестостерон. Всъщност няма нищо лошо в това, защото тези лекарства ще поддържат оптималното ниво на хормони, което човек се нуждае за нормалното функциониране на тялото.

3. Ако хормоналната недостатъчност причинява онкологична патология, тогава пациентът може да бъде предписан химиотерапия и хирургично лечение. В този случай цялостното лечение ще зависи в голяма степен от специфичното местоположение на тумора и неговото занемаряване.

4. Като лекарствена терапия пациентът може да бъде предписан на хормон-съдържащи лекарства (Andriol, Nebido).

Освен това пациентите по време на лечението са много важни да се придържат към такива медицински препоръки:

1. Да се ​​спазват диетичните храни (да се отхвърлят мазнините, печено, сладко, брашно и алкохол).

2. Избягвайте стреса и не се притеснявайте.

3. За периода на лечение е желателно пациентът да остане в дома или в болница под медицински контрол.

4. Намалете физическата активност.

След края на терапията пациентът може да получи и възстановяване от санаториума.

Успехът на лечението ще се определя от резултатите от анализите. Също така, благодарение на благоприятния курс на лечение, пациентът постепенно ще забележи подобрения в неговото състояние: сън нормализира, силни страни ще се добавят, настроение ще се подобри и т.н.

Хормонален неуспех при мъжете: характеристики на лечението, профилактика и последици

При отсъствието на навременна терапия за хормонална недостатъчност при мъжете може да се развие такова усложнения:

1. Затлъстяване.

2. Захарен диабет.

3. Нарушения в ЦНС.

4. Безплодие.

5. Риск от развитие на инфаркт.

6. Атеросклероза.

За да се намали риска от тази патология, мъжете се съветват да следват такива съвети:

1. Имате добър сън и почивка.

2. Избягвайте силно нервно натоварване и стрес.

3. Правилно да ядете. Диетата трябва да бъде добре балансирана и богата на витамини.

4. Обадете се незабавно на лекар, когато се появят първите признаци на хормонална недостатъчност.

5. Избягвайте силната физическа работа.

6. Навременно да лекувате всички заболявания, които могат да доведат до хормонална недостатъчност.

7. Откажете от тютюнопушене, пиене и приемане на наркотици

Share:
Comments