Изтръпване в пръстите: симптоми, диагноза, лечение. когато

Четката на човешката ръка е наистина уникален инструмент, който ни отличава от повечето представители на животинския свят.

Благодарение на сложната структура на четката, човек може да изпълнява дори най-фините манипулации с предмети.

Но високата функционалност има недостатък, на първо място, това е сложността на структурата и инервацията.

Професионалната дейност на модерен човек в по-голямата част от случаите е свързана с осъществяването на едни и същи малки движения с пръсти и четка (писане, манипулиране на компютърна мишка, работа с малки детайли, свирене на музикален инструмент и т.н.) и носене на заседнал характер.

Човешкото тяло не е адаптирано към този начин на живот, така че често има неуспехи, придружени с болки в пръстите и други неприятни симптоми.

В същото време, дискомфорт в областта на ръката и пръстите придружава голям брой заболявания.

Изтръпване в пръстите: какво е това?

Дискомфорт в пръстите и ръцете - неприятен и тревожен симптом за пациента. Когато се случи, тя може да бъде цяла група хетерогенни заболявания. Тази проява се развива, когато:

Патологии на централната нервна система (засягащи мозъка).

• Мускулни (сухожилни) нарушения.

• Патологии на ръката.

• Болести на опорно-двигателния апарат.

При 100% точност първоначалната причина за изтръпване на пръстите може да бъде определена само от резултатите от специализираните изследвания. Един симптом не е достатъчен за това. Независимо от това, нещо е в силата на пациента: трябва да слушате по-внимателно вашите чувства. Рядко, когато изтръпването се развива изолирано, където е по-често съседно с други симптоми.

Какви заболявания могат да бъдат подозирани, ако има изтръпване в пръстите?

Сред патологиите на централната нервна система:

1 Мозъчни неоплазми, Това може да бъде както доброкачествени тумори (менингиоми), така и опасни злокачествени глиоми (астроцитоми, олигодендроглиоми). В този случай има неврологична (фокална) симптоматика. Обаче, изтръпването на пръстите на мозъчните образувания не е специфичен симптом, по-често има изтръпване и дори пареза (но в началните етапи е възможно и изтръпване). Изтръпването може да повлияе както на пръстите на едната, така и на двете ръце. Също така е важно да обърнете внимание на общите симптоми на мозъчно образуване:

• Тежко главоболие (възниква главно през сутрешните часове, непосредствено след пробуждането, е постоянно и не се отстранява от лекарства).

• Постоянно усещане за слабост на мускулите (нарушение на мускулния тонус).

Въпреки това, вероятността да се постигне образуването на мозъка, на качеството на причината за изтръпване е изключително малка (около 0,5%). Почти в 100% от случаите причината е много по-незначителна.

2 Нарушаване на церебралната циркулация, Наблюдава се след трансфера на инфекциозна болест, с травми на мозъка и др. В този случай симптоматиката е разнообразна и може да включва:

• Зрителни увреждания (хомонитна хемианопия, скотома, фотопия).

• Бръмча в ушите.

• Нарушено възприятие (объркване).

• Припадък.

• Главоболие

• Слабост.

• Понижена памет и умствена активност.

Специфичният симптоматичен комплекс зависи от коя област на мозъка страда от липса на хранителни вещества и кислород. По принцип става дума за голям брой симптоми, които са очевидни за пациента.

3 Множествена склероза, Това се случва главно в по-старото поколение. Най-информативният симптом е нарушение на координацията (с него има трудности при ходене, походът придобива зашеметяващ характер).

4 Интракраниални хематоми, Изтръгнати области на мозъка, причиняващи фокална симптоматика. Развитието на хематома се предхожда от мозъчна травма.

Мускулните (сухожилни) разстройства са представени от тендеинит (възпаление на флексорните сухожилия и разширителни пръсти). Водещият симптом при тендинит е болезнена болка в областта на ръцете, придружена от нарушена двигателна активност на пръстите.

Патологията на четката е на второ място по честотата на развитие на изтръпване в пръстите. В медицинската практика синдромът на карпалния тунел е най-честият (синдром на тунела).

Често изтръпване на пръстите се наблюдава при заболявания на опорно-двигателния апарат (главно цервикалния гръбначен стълб).

1 Дискомфортные ощущения в пальцах и кистях наблюдаются при шейном остеохондрозе.

2 Схожие проявления имеют грыжи шейного отдела позвоночника.

Изтръпване в пръстите: симптоми

Изтръпването на пръстите не е болест. Сам по себе си е симптом. Както обаче беше казано, почти никога няма. Почти винаги се появява изтръпване в спътниците, образувайки цяла група симптоми. Сред тях:

• Неприятни усещания в областта на ръката (натиск, тежест, спукване).

• Синдром на болката (ако засегнатите структури на болката са локализирани от вътрешната страна на китката). Болките са различни по характер и сила. Най-често пациентите ги описват като изгаряне, издърпване, пулсиране. В тежки случаи, болка с висока интензивност (до такава степен, че е невъзможно да се направи всяко движение с пръстите ви).

• Недостатъчност (може да изтръпне както върха на пръста, така и някой от фалангите).

• Усещане за студ в пръстите.

Всички тези симптоми са свързани или с нарушение на инервацията (в този случай причините трябва да се търсят в централната нервна система или гръбначния стълб), или с възпалителни процеси на ръката.

Изтръпване в пръстите: причини

Причините за това са разнообразни. Всички те могат да бъдат разделени на две големи групи:

• Механични причини (поради механични причини за дискомфорт, мравучкане е резултат от продължително механично напрежение на ръцете и мускулно-скелетната система). В допълнение към тези заболявания, подобни симптоми могат да бъдат травмирани от костите, като се разтягат мускулите на ръката (по-често при професионалните спортисти).

• Патологични причини (с мравучкането си като характерен симптом на определена болест и като правило вторично).

Сред механичните причини:

• Дълъг престой на четката в огънато положение (бич на служителите в офиса).

• Извършване на същия тип сложни движения с четка и пръсти (намерени в музиканти, главно играещи струнно-откъснати инструменти, особено китара, бас китара).

В почти всички случаи механичните причини се дължат на професионалната дейност на пациентите. Разработват така наречените. синдром на тунела (възпаление на медианния нерв). Това е изключително опасно заболяване, изпълнено със загуба на нормална двигателна активност на пръстите.

Патологичните причини, както са показани по-горе, са разнообразни и включват различни заболявания и патологии (мускулно-скелетната система, ЦНС).

Изтръпване в пръстите: диагноза

Изтръпването и дискомфортът в ръцете и пръстите трябва да ви накарат да сте нащрек. Неотложността не е така, но все пак си заслужава да планирате посещение при лекаря. На първо място, на невролога.

Диагнозата на причината за изтръпване на пръстите не е особено трудна, но все пак включва голям брой различни дейности.

• Анамнеза. Първият и най-важен етап. Тя е в устния въпрос на пациента. Лекарят поставя въпроси относно състоянието на пациента, естеството на симптомите. Поради това специалистът може да формира основно разбиране за естеството на патологичния процес.

• Провеждане на функционални тестове (проверка на чувствителността на пръстите, рефлекс на сухожилията). Извършва се с помощта на леко убождане с игла и специална малеус.

• Радиография на четката. Тя се извършва, за да се оцени състоянието на костните структури на ръката и да се изключи тяхната патология.

• Динамометрия. Извършва се с автомобилен динамометър (специален пластмасов обръч или пръстен). Задачата на пациента е да свие динамометъра възможно най-много. Ако има нарушения на нервната проводимост или намален мускулен тонус - динамометрията ще помогне да се идентифицира това.

• Радиография на гръбначния стълб. Често причината за изтръпване в пръстите е банална цервикална остеохондроза. Рентгеновите лъчи правят възможно идентифицирането на унищожаването на прешлените.

Тези диагностични мерки се определят най-често. Всички останали - според свидетелските показания, ако лекарят подозира, че има по-сериозни заболявания.

• Магнитно резонансно изображение на мозъка, цервикален гръбнак, ръка. В първия случай, ЯМР се използва за откриване на неоплазми, множествена склероза. Във втория - показва наличието или липсата на херния дискове, в третия - се използва за по-точно определяне на структурата на четката (нерви, съдове, сухожилия).

В по-голямата част от случаите тези изследвания са достатъчни, за да се установи правилната диагноза.

Изтръпване в пръстите: лечение

Лечението е насочено към премахване на симптомите и премахване на основната причина.

Лечението на множествена склероза е дълъг и сложен процес, изискващ интегриран подход. Стратегията се определя само от лекаря.

Неоплазмите на мозъка се подлагат на хирургическа ексцизия и биопсия (ако локализацията го позволява). Според показанията може да се предпише химиотерапия и лъчетерапия. Малките образувания могат да бъдат унищожени чрез радиохирургия.

Лечението на изтръпване в пръстите на ръцете с цервикална остеохондроза, заболявания на сухожилията, мускулно-скелетна система се състои в елиминирането на възпалението.

За отстраняване на възпалението се използват нестероидни противовъзпалителни средства (Ketorol, Naise и др.). Често тези патологии са свързани със синдрома на болката. За облекчаване на болката се използват аналгетици (Baralgin и др.). Според указанията се предписва физиотерапия (електрофореза, магнит). За укрепване на мускулите и облекчаване на ненужното напрежение, предписва се масаж (само през периода без обостряне). По време на лечението се предписва икономичен режим на физическа активност.

Като цяло, ако говорим за лечението на много мравучкане в пръстите, това е симптоматично и се състои в отстраняването на болка и възпаление.

По този начин, мравучкането в пръстите е общ, но не много информативен симптом. За да разберете точно каква е причината - посещението на лекар не може да бъде избегнато. Причината може да е много сериозна. Но не трябва да се притесняваме твърде много: в повечето случаи става дума за болести, макар и неприятни, но непосредствена заплаха за живота, който не представлява.

Share:
Comments