Глог - лечебни свойства и приложение в медицината

Глог - общо описание

Глог на обикновените хора се наричат ​​по различни начини: жлеза, дърво на девствеността, боляр, дама. Това е ниско дърво (често около 5 м) или храст. На клоните има големи шипове. Цветята на глог, събрани в съцветия, цъфтят през май-юни и имат бял цвят. Плодовете са малки, кръгли, узряват в края на лятото или началото на есента и имат червен, оранжев или черен цвят.

Видове глог и място на растеж

Има много видове глог. Учените имат около 50 от тях, сред които са глог, глог Altai, глог Daurian, фен на глог, глог Maksimovich, глог Дъглас и други. Глогът расте в умерен климат и е особено разпространен в Евразия и Северна Америка. Глог може да се намери в тънки гори, на ресни, сечи или на поляни.

Глог - лечебни свойства

Лечебните свойства на глог са отдавна известни. В медицината започва да се използва през 16 век. Той има способността да премахва диарията, да пречиства кръвта, да има кардиотонично действие и също така да подобрява съня. Помага при сърдечно-съдови заболявания, при неврози, с тахикардия, аритмии, атеросклероза и много други заболявания.

Глог - медицински форми

За лечение се използват почти всички части на растението глог, а именно кората, цветята и плодовете на това дърво. От тях се приготвят бульони, чайове, тинктури или екстракти. За подготовката на цветя трябва да изберете сухо слънчево време в края на пролетта или началото на лятото. Сухите цветя и плодове се препоръчват на сянка. Тинктури от плодове и цветя спомагат за спазмите на кръвоносните съдове, с нарушения на съня и сърдечни дефекти. Тинктури от цветя са по-ефективни при сърдечни заболявания, световъртеж и в началото на менопаузата. Пивоварството или инфузията на цветя на глог се препоръчва за коронарна недостатъчност, както и за безсъние, метаболитни нарушения в организма. Плодовете се използват като сушени и натрошени. Тинктури от плодовете на глог се използват за елиминиране на стесняването на коронарните съдове и съдовете на мозъка. Кората се приготвя от треска, диспнея, диария.

Рецепти от глог

Има много рецепти за терапевтичното използване на глог, както в чиста форма, така и в състава на лекарства от много растения.

Инфузия на цветя: В чаша вряща вода пара 1 супена лъжица. л. сухи глог цветя и настояват 30 минути. След това инфузията се филтрира и вземаме 0,5 чаши преди хранене.

Инфузия на цветя и листа: 10 грама цветя с листа налейте 100 мл водка и се влива в продължение на 10 дни. След това инфузията трябва да се филтрира и да се съхранява на тъмно място в стъклен буркан. Тинктура помага при сърдечни заболявания.

Инфузия на цветя срещу атеросклероза: 3 супени лъжици. л. цветът на глог трябва да се раздробява и се излива в 100 ml алкохол и настоява 10 дни на тъмно при стайна температура. От време на време, бурканът трябва да се разклати. Вземете я преди ядене за 20 минути. 1 чаена лъжичка.

Напълване на плодове: една супена лъжица плодове трябва да се изсипе чаша вряща вода и настояват 3-4 часа, щам и вземете 2-3 супени лъжици всеки път преди хранене.

Инфузия на плодове: 2 супени лъжици. л. сух нарязан плод се изсипва 0,5 литра вряща вода и се вари в продължение на 10 минути. След това извадете от топлината и натиснете още един час. Съхранявайте тинктурата стриктно в хладилника. Вземете 1 супена лъжица. л. преди да ядете.

Инфузия за облекчаване на нервно напрежение: една супена лъжица сух пилаф трябва да се напълни с чаша вряща вода и 2 часа да настояват на топло място. Вземете 1-2 супени лъжици. л. всеки път преди хранене.

Глог - противопоказания

Глог може да се приема без много страх, тъй като е напълно нетоксичен. Но все пак от глог трябва да се погрижите, ако имате хипотония, брадикардия, повишено кръвосъсирване, по време на бременност или кърмене.

Коментари

Наталия 07/05/2016 Съпругът ми пие губещ лосион вместо водка всеки ден как може да повлияе на оргазма? Алена 04/17/2016 Моята майка пие глог дълго време. Тя буквално избягала от сърдечни удари. Може би изобщо няма да работи толкова добре, но майка му е много близо. Не бях чувал да се оплаква дълго време от болно сърце. Тя може да се приеме като превантивна мярка. Джулия 04/17/2016 Моят лекар ми посъветва да пия глог за съдовете на мозъка. Бях много измъчван от главоболие, не помогнах на хапчето, просто не знаех какво да правя. И така започна да пие глог и след една седмица вече не чувствах тези болки. И по-късно - обикновено забравих за тях. Наташа 04/17/2016 Взех глог в менопаузата. И аз бях много доволна, че ми беше препоръчително да го пия. Погледнах и не разбирах моите познати, които не толерираха този период много добре. За мен всичко беше просто забележително, много добро здравословно състояние. Галя 04/17/2016 Чух толкова много пъти за глог ... И сега съм малко разочарован. Някак си се надяваше, че глупакът третира още много други болести. Толкова много се говори за него ... И се оказа, че има по-добри растения. Добре. това е моето лично мнение.
Share:
Comments