Круша: всички заболявания на листата и начините за тяхното

Крушата е много полезна плодова дървесина, но по-често от други тя е засегната от различни заболявания. За да ги унищожите ефективно, трябва да знаете всички признаци на болестта на листата в крушата и методите за тяхното лечение.

Защо листата се изчервят от круша

До есента на крушата можете да видите червени листа с черни точки. По принцип те се намират в горната част на дървото. Какво доведе до такива последици, как да се справим с това и какво застрашава зачервяването на листата на крушата?

Този феномен има няколко причини:

• липса на фосфор в растителните тъкани;

• преовлажняване на почвата;

• несъвместимост на подложките и присадката.

Фосфорно гладуване на круша

Ако зачервяването на листата е следствие от липсата на фосфор, това не се случва веднага. Заболяването започва от долната страна на листата.

Как да победят фосфора глад на круша? В началото на пролетта е необходимо да се нахрани растението с фосфор-калиеви торове. По-добре е да комбинирате радикалната и листната превръзка. Първият дресинг е през април. Продължителността на прилагане на торовете е 4 месеца. Последният път, когато трябва да обработвате дърво, е в края на юли. След това не трябва да злоупотребявате с торове, защото те ще намалят зимната устойчивост на дървото. Честота на хранене: поне веднъж на всеки 14 дни.

Потопете се в корените на крушата

Повърхностното замърсяване на почвата възниква поради няколко причини: стагнация на почвата и дъждовна вода, неправилен напоителен режим. В резултат на това дървото страда от липса на кислород в корените, дишането става по-трудно, корените се намокрят, зимната устойчивост на растението намалява.

Какво да направя в този случай? Ако причината за пресушаването на почвата е неправилното място за засаждане на разсад, тогава младото дърво трябва да бъде трансплантирано. Изберете сайт с ниска маса за подпочвените води. Крушата не понася ниски места, където се натрупва дъждовна вода.

Ако мястото за засаждане е избрано правилно, тогава е необходимо да се установи режим на напояване. Дървото за възрастни се нуждае от умерено поливане по време на активен растеж. Също така е необходимо да се вземе предвид количеството на валежите. При напояване консумацията на вода за дърво е до 30 литра.

Какво да се даде с несъвместимостта на запасите и потомците

Зачервяването на листата на крушата води до нарушаване на правилата за провеждане и селекция на разсад за присадка. Малкото дърво не само изчезва с листа, но плува в мястото на разрязване. Такива разсад са подменени.

За запасите е необходимо да изберете семенни разсад, т.е. отгледани от семена. Това дава постоянно високо качество на посадъчния материал. На тези разсад расте растеж на всякакъв вид круша. Обикновено опитни градинари се съветват да дадат присадка за дивата диня от круши.

Защо се появяват оранжеви петна по листата на крушата?

При неопитни градинари започва паниката, ако на листата на любимото дърво се появяват ръждиви петна, приличащи на ивици. Какво се случи с плодовото дърво и защо листата от круши се покриха с оранжеви петна?

Тези симптоми показват, че растението е засегнато от гъбична болест, наречена круша. Причината за появата му е популярната хвойна, която се отглежда навсякъде. На нея патогените на болестта, които в началото на пролетта преминават на круша зими. В началото на вегетационния сезон, листата на крушата страдат, оранжеви петна се появяват върху тях. По-късно, в средата на лятото, се формират тюлени на гърба на листата, които съдържат спори на гъбичките. Ако болестта не се лекува, тя ще доведе до смъртта на цялото дърво. Рутът преминава към плодовете и издънките на крушата.

Как да се грижим за ръждата от круша

1. По-лесно е да се предотврати заболяването, отколкото да се излекува. Не забравяйте, че до плодовите дървета няма място за хвойна. Растения, засадени в близост до него, са по-склонни да страдат от гъбични заболявания. Това важи не само за крушите, а за сливи и ябълки.

2. При първите признаци на заболяването, повредените листа се отстраняват от дървото и се събират и падналите сухи листа. Всички боклук се изгарят извън площадката.

3. Най-добрата среда за възпроизводство на гъбична болест е повишената влажност на въздуха. Ето защо, когато поливате, опитайте да не паднете на листата на растението. Премахването на листа на листа се извършва вечер при топло сухо време.

4. Ако лятото се окаже дъждовно, препоръчително е да се направи превантивно пръскане с течност от Бордо. Първото третиране се извършва през пролетта, началото на растителността, а второто - в средата на юни.

5. Не забравяйте за лечението на хвойна, която расте до плодни дървета. От нея премахване на всички болни издънки, стари игли и прекарване на пръскането.

Хлорозата на крушата: как да се идентифицират и лекуват

Появата на жълти петна върху листата на крушата показва началото на хлороза на дървото. С развитието на болестта, листата напълно се превръщат в жълто, целият процес започва от върха на крушата. Първо, листната плоча губи цвета си, става бледа и след това се покрива с жълто-зелени петна, които постепенно пожълтяват. Прогресираното заболяване прогресира и листата умират преждевременно.

Хлорозата намалява добива на дървото, защото плодовете на крушата не получават необходимото хранене, намаляват и намаляват. Плодовите пъпки на следващата година не се поставят, което води до загуба на реколтата не за една година.

Хлорозата се причинява от дефицит на желязо в почвата, на която расте растението. За да се запази дървото, е необходимо да се предприемат редица мерки, насочени към обогатяване на почвата и растенията с железни елементи.

• При първите признаци на заболяването е необходимо крушата да се пръска с железен сулфат или други препарати, съдържащи желязо.

• Необходимо е също обогатяване на земята под дървото. За да направите това, тя е изкопана и добре напоени с съдържащи желязо препарати. Препоръчително поливане с топла вода с железен сулфат. За 10 литра вода добавете 100 грама от лекарството.

Друга причина за хлорозата върху листата на крушата е изобилната горна превръзка на дървото с разтвор на птичи тор. Развитието на болестта се дължи на големия брой токсични вещества и азот, които се съдържат в нея. В допълнение, хлорозата може да доведе до наводняване на обекта по време на дъждовния сезон или приближаването на подземните води. Дървото не получава кислород в кореновата зона. Подобряването на качеството и състава на почвата ще помогне на органичното мулчиране.

Ако върху долните листа на крушата има жълти петна, това показва липса на азотни торове. Необходимо е да се нахрани крушата с урея в количество от 30-35 грама на кофа вода. Като азотен тор служи като хумус, който се въвежда в кореновата зона на дървото.

Крушите листа пожълтяват между ивиците? Това води до недостиг на цинк. В този случай, пръскане с цинков сулфат препарати, със скорост от 25 грама на кофа вода.

Скраб на крушови листа: черни петна и начини на лечение

Това заболяване се проявява с черни петна по листата на крушата, които водят до падането на листата на дървото. Парс е гъбична болест. В началото на своето развитие, листата са покрити със сиви петна с характерно мазна петна, по-късно петна стават черни и листата умират. Причиняващият агент се намира от долната страна на листата.

Прогресиращото заболяване преминава към младите леторасти, което води до изчезването им. Кората на клоните е люспеста, подута и напукана. Яйчниците не се развиват на засегнатото дърво. Плодовете стават черни и падат. Плътта се разбива в засегнатите райони. Скръбта на болестта е, че тя засяга не само филизите, листата и плодовете на крушата, но и цветята. На такива дървета няма яйчници или количеството им е малко.

Патогенът хибернира в паднали листа, млади филизи и плодове.

Методи за борба с болката

Ако на площадката се вижда парче, тогава през есента е необходимо да се съберат всички сухи листа и да се изгорят извън градината. Също така, трябва да направите плитко копаене на почвата под дърветата, за да се отървете от останалите спори на гъбички. В началото на пролетта се третират почвата и растенията. Трябва да се направи, преди пъпките да започнат да се зачервят и да започнат да се заливат. Използвайте разтвор на нитрофен, който действа не само върху белези, но и други видове гъбични заболявания.

Инфекцията на скалъра често се случва поради удебеляване на насажденията и неестествено резитба. Важно е да не се допуска удебеляване на дървесната корона навреме, за да се отстранят растенията.

Добро предотвратяване на брадата е лечението на круша с течност от Бордо. Броят на леченията зависи от степента на увреждане на дървото. Първото третиране се извършва преди поникване, а второто - след цъфтежа. Последващите лечения могат да бъдат пропуснати, ако не са наблюдавани предишни огнища.

Важно! След цъфтежа се прилага 1% разтвор на течност Бордо, което помага да се намали рискът от изгаряния на листата.

Опитните градинари в борбата срещу брадата препоръчват използването на лекарства със системно действие, които имат разрушителен ефект върху различни заболявания.

Бактериално изгаряне: крушите листа стават черни и къдрици

Често летните жители са изправени пред болест, която е неразбираема, поради което всички методи на борба са неуспешни. Ако горните листа на крушата станат черни и след това се завъртят, най-вероятно е бактериално изгаряне. Няма нищо общо със слънчевото изгаряне. Неговият патоген е бактериите, които се носят с вятъра или птиците.

Знаци на поражението

В началния стадий на заболяването бактериите се установяват върху дръжките, които спират да се развиват, изсъхват и падат. Освен това горялото преминава към горните листа на дървото, което става черно и се обръща. Развитието на болестта се развива бързо, първите признаци може да не са толкова изразени.

Развитието на бактериално изгаряне се насърчава от влажно топло време, когато дъждът върви без да се понижават температурите. Това води до парников ефект, при който се активират патогените.

Най-често заболяването е изложено на млади дървета, които все още не са навършили десет години. Това се дължи на отслабения им имунитет и активния сок. Повече възрастни круши са по-малко склонни към инфекция.

Как да се лекува бактериално изгаряне

Почти невъзможно е да се предотврати това заболяване. Остава само да се увеличи имунитетът на младите насаждения. За тази цел се използва пръскане с Bordeaux течен или меден сулфат.

При първите признаци на инфекция с бактериално изгаряне, трябва незабавно да отсечете всички засегнати леторасти. Инструментът за подрязване трябва да бъде добре дезинфекциран.

Скъсяването на засегнатия изстрел трябва да бъде с 20 см повече от мястото на инфекцията. Това се дължи на факта, че болестта прогресира вътре в стрелбата, която все още е здравословна.

Всички изрязани клони трябва да бъдат изгорени извън територията. Слизерите на дървото трябва да бъдат дезинфекцирани и пръскани с антибиотици. За тази цел приложете офлоксацин, който потиска действието на бактериите. Броят на леченията трябва да бъде най-малко три, които се извършват с интервал от 10 дни.

За съжаление, не винаги е възможно да се излекува круша от бактериално изгаряне. Често се губи време и дървото трябва да бъде заменено с ново. Колкото по-рано заболяването се проявява и започва лечението, толкова по-успешни ще бъдат резултатите.

Share:
Comments