Фруктозата може да отслабне: полза или вреда

Фруктозата е бавна захар, открита във всички плодове и плодове. Много поддръжници на диети заменят фруктозата със захар, опитвайки се бързо да отслабнат, защото има двойно сладост със същото съдържание на калории: 380 калории на 100 грама. Но, според експерти, бързо губят тегло с фруктоза - само мит.

Фруктозата може да отслабне: полза или вреда

съдържание

 • Как влияе фруктозата върху тялото при отслабване?
 • Предимства на фруктозата
 • Увреждане от фруктоза
 • Захар заместител на фруктозата
 • Възможно ли е да добавите фруктоза към бисквити, сладкиши и компоти
 • Противопоказания

Как влияе фруктозата върху тялото при отслабване?

За да се уверите, че присъдата на лекарите относно способностите на фруктозата е вярна, нека да разгледаме как тя действа върху тялото. Схемата на влияние е, както следва:

 1. С изобилието на фруктоза се преработва в мазнини и се инжектира в кръвта под формата на триглицериди - основният източник на енергийни клетки. Съответно, той помага да се поддържа жизненост по време на хранене, когато тялото не получава всички необходими вещества.
 2. Възбужда апетита. От дълго време се смята, че фруктозата идеално замества захарта, но има по-нисък гликемичен индекс. Но, както показва експериментите, този продукт не дава, но блокира усещането за насищане.

Предимства на фруктозата

Но не можете да отхвърлите полезните свойства на този продукт. Ако заместите захарта с фруктоза, теглото може да бъде намалено с диета, но само защото сладкото ще се консумира по-малко.

Изрични плюсове на фруктоза:

 1. По-дълго поддържат съдовете чисти, благодарение на това, че запазват влагата.
 2. Подобрява вкуса на плодовете и плодовете, подходящ за салати, придава специален вкус на сладко и конфитюр.
 3. Допълва загубената енергия, така че фруктозата се предписва на пациентите за бързо възстановяване.
 4. Елиминира жълтата плака на зъбите, без да поврежда емайла, не предизвиква кариес като други сладкиши.

Важно! Когато се използва чиста фруктоза, трябва да се има предвид, че тя е два пъти по-сладка от захарта, така че трябва да се консумира половината. Калорична стойност по отношение на захарта: 399 срещу 387 kcal.

Увреждане от фруктоза

Сега нека да говорим за недостатъците на този продукт. Изследванията на американски учени показват, че минусите се появяват само при неограничена употреба на фруктоза. В такива случаи той оказва неблагоприятно влияние върху черния дроб. Лекарите предупреждават, че това може да доведе дори до мастна болест и нарушаване на чувствителността на организма към инсулин. Ефектът на фруктозата е подобен на този на алкохола, който се нарича чернодробен токсин.

Недостатъци при постоянната употреба:

 1. Има увеличение на вътреболничната мастна тъкан, много е трудно да се премахнат упражненията и диетите.
 2. Провокира болести на сърцето и кръвоносните съдове.
 3. Повишава нивото на захарта в кръвта, защото черният дроб частично преработва фруктозата за глюкоза.
 4. Лошо сатити, тъй като усещането за насищане дава глюкоза и фруктоза - напротив. Доказан факт: Затлъстяването е честа болест в страните, където това вещество е заменено със захар. Най-опасното нещо е, че мазнините се натрупват във вътрешните органи.
 5. Дразни червата, причинява ферментация, което причинява метеоризъм и запек.
 6. Може да причини хормонални нарушения, метаболитен синдром.
 7. Подпомага развитието на атеросклероза, диабет и болестта на Алцхаймер, защото фруктозата се преработва в гликацин, нарича се провокиращ лекар от тези заболявания.
 8. Има оксидиращ ефект, увеличава възпалителните клетки.

Захар заместител на фруктозата

Много специалисти по хранене се позовават на факта, че захарта е много калорична, много повече от фруктоза. И все пак плодовата захар не е най-добрият вариант за намаляване на теглото, тъй като предизвиква растежа на вътрешните мазнини. Това може да бъде избегнато чрез стриктно спазване на нормата: 45 грама чиста фруктоза дневно, което включва дозата, съдържаща се в зеленчуците и плодовете. Малки порции се препоръчват за диабетици, тъй като сладостта на фруктозата компенсира, но не засяга кръвта.

Заслужава ли да се замени захарта с фруктоза? Възможно е, ако основната цел - да се премахне от диетата висококалорична захар. Но продуктът не влияе на процеса на намаляване на теглото. Гликемичният му индекс е нисък, но не прави фруктозата абсолютно безопасна.

В този видеоклип експертите отговарят подробно на въпроса "Може ли захарта да бъде заменена с фруктоза в случай на загуба на тегло". И други заместители на захарта се разглеждат подробно.

Възможно ли е да добавите фруктоза към бисквити, сладкиши и компоти

Силната сладост на фруктозата е причината тя да замени захарта при производството на печени продукти и напитки. Вкусът е сходен, а консумацията е много по-малка. Ако решите да направите бисквитка или пай, трябва да знаете, че поставянето на фруктоза трябва да бъде половината от захарта. Голям плюс на този продукт: той не кристализира толкова динамично, колкото захарозата, а изпичането остава свежи за дълго време.

Лекарите казват, че в скромните дози фруктоза няма да навредят, най-важното е да не се използва много и редовно. Така че можете да добавите към "бисквитките" и пайове, но много внимателно.

Важно! Ако към тестото се добави фруктоза, температурата на пещта трябва да е малко по-ниска от обичайното.

Противопоказания

Въпреки огромните ползи от фруктозата, тя не може да бъде използвана от всички. Последните експерименти с животни показват, че прекомерното увлечение с този продукт води до ранно стареене. И въпреки че експериментът при хората все още не е изработен, лекарите не препоръчват да се яде фруктоза на възрастните хора.

Кому противопоказана фруктоза:

 1. Пациенти с недостиг на фруктоза-дифосфат алдолаза - един от елементите на храносмилането.
 2. Пациенти, които имат вродена нетърпимост към този продукт.
 3. Диабетици, които са диагностицирани с тип 2 заболяване. Ако не можете да правите без сладки, ограничете порцията до 30 грама на ден.
 4. Алергии. По своя характер фруктозата е много силен алерген, докато сърбежът може да се появи, злоупотреба, хрема и дори атаки на задушаване. Достатъчно е да предизвикате реакция веднъж и ще трябва да се откажете от фруктоза за цял живот. Включително и това, което се съдържа в плодовете.

Тези, които използват фруктоза в диетата си, лекарите съветват да не злоупотребява с грозде, дати, диня, череши и ракии, където има много от това вещество. Най-малкото в ананаси, праскови, кайсии и боровинки. Лекарите съветват да се ядат не повече от 7 порции плодове и зеленчуци, това ще се превърне в качествена замяна на чиста фруктоза. Такава диета за плодове предпазва сърцето и кръвоносните съдове, предотвратява появата на рак.

Така че, да се използва фруктоза по време на загуба на тегло или да се въздържат? Диетолозите смятат, че ако вземете част от този продукт от зеленчуци и плодове, освен това, в ограничен брой, а след това за загуба на тегло, няма да е излишно. Но да вярваме, че фруктозата помага да отслабнете - погрешно мнение.

Share:
Comments