Физическото образование е по-добро от таблетките, понижава

Ежедневните разходки на чист въздух и градинарство могат да помогнат на хората с висок холестерол, не по-малко от приемане на хапчета, според ново проучване, проведено от ветеринарния медицински център във Вашингтон. От изводите, направени от учените, следва, че физически активните хора, страдащи от проблеми с холестерола, имат риск да умрат от това заболяване с две трети по-ниско в сравнение с тези, които приемат статини.

"Много експерти твърдят, че статините задължително трябва да се предлагат на всяко лице над 50-годишна възраст, тъй като тяхната помощ във всички случаи ще донесе незаменими ползи за здравето му. Но след като разгледахме много хора, разбрахме, че физическата активност намалява вероятността от смърт поради високото ниво на холестерол с 60-70% повече от употребата на наркотици ", се казва в доклада за извършената научна работа.

Основата за това изследване е медицинска документация на 10 хиляди души, съхранявана в архивите на ветеринарния медицински център във Вашингтон и болницата Пало Алто в Калифорния. Всички пациенти са имали проблеми с холестерола и са използвали статини. В хода на работата, експертите установиха, че сред хората, които отдавна редовно правели разходки, занимаващи се със земеделие и градинарство, смъртността е била по-ниска с 60-70% в сравнение с тези, които се ограничават до използването на таблетки.

Професор по медицина Питър Кокинс, който ръководи проучването, казва: "Предимството да се правят дори елементарни физически упражнения в сравнение с употребата на статини е изненадващо голямо. В допълнение към значителните ползи за здравето, те, за разлика от таблетките, не могат да причинят странични ефекти, като например проблеми с мускулите или проблеми с паметта. Въпреки това, при повишено ниво на холестерола се препоръчва употребата на наркотици, но не пренебрегвайте физическата активност, защото, комбинирайки и двете, можете да постигнете още по-значими резултати. "

Share:
Comments