Дудник - лечебни свойства и приложение в медицината

Дудник - общо описание

Дудник (Angélica sylvestris) е тревно биенале или многогодишно растение, принадлежащо към семейството чадър. Коренът е дебел, къс, остър, стебъл изправен, глупав, кухи. Листата са с дължина до 80 см. Цветът е малък, бял (вероятно зеленикаво-жълт или розов) и се състои от сложен чадър. Зародишът е двусеменен, сплескан от гърба и има крилообразни крайни ребра. Дудник се характеризира със силна специфична миризма на коренища и стъбла, периодът на цъфтеж е от юни до август. В началото на лятото ангеликата се използва като ядливо растение.

Дудник - видове и места на растеж

Първоначално родната земя на растението се счита за север от Евразия. Членовете на този род се намират в райони на Северното полукълбо и Нова Зеландия. В Русия, той е известен с десетки видове от това растение, така че в различни части на техните имена могат да се различават. Например, vershennik, кервел, pistovnik, греди, тръби, dudochnaya трева dzyagel, digel, dyagilnik, обор, stvolnik, yagil, сладък барел и много други (около 80 вида). Повсеместно в Русия (най-вече в Далечния Изток), тези видове: Angelica palustris, дървен материал и лекарствения. Предпочита брегове от реки, потоци, влажни ливади.

Дудник - лечебни свойства

Лекарственият продукт на Dudnik има много лечебни свойства, свързани преди всичко с остри респираторни заболявания. Списъкът на заболяванията, чиито симптоми могат да бъдат облекчени с помощта на това лекарствено растение, обхващат почти всички човешки органи. Тя бронхит, ларингит, хепатит, подуване на корема, спазми в стомаха, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, заболяване на бъбреците. В допълнение, той се използва като отхрачващо, антихелминти, антинеопластична, диуретично, спазмолитично средство. Външното приложение на това растение е възможно под формата на компреси за ревматизъм и зъбобол. Дудник третира такова неприятно заболяване като педикулоза. Проучванията показват, че стимулиране на производството на естроген, който е растение, което може да се използва в гинекологията: горска пищялка е в състояние да облекчи болката по време на критичните дни при жените и да се улесни последващо освобождаване по време на раждане.

Дудник - лекарствени форми

За целите на производството на лекарства, растенията използват корени, филизи, плодове. Произведеното масло от ангелика се използва като тонизиращ, корен сок като анестетик за болка в ушите и зъбите. Корените на растението са сходни в своето свойство с друг близък роднина - обикновена ангелика. Плодовете трябва да бъдат събрани след пълно изчерпване, т.е. в края на лятото. В началото чадърите трябва да бъдат добре изсушени и само след това събирайте семената. Корени се изкопават през първата година или след зимуването. Широко използваните лечебни свойства на гората в китайската нетрадиционна медицина, както и в Корея, Виетнам, Япония, Монголия и Тибет.

Дудник - рецепти

Практически за всички болести, бирата инфузия се използва външно и вътрешно: 30 грама билка се вари в продължение на 5 минути в 30 мл вода, за да настояват за 2 часа, изтичане. Вземете 2 супени лъжици навътре, или за изплакване и вани. Прахът от корените на Diagel приема 2-3 пъти в колит, гастрит, подуване. Чаят от Ангелика показва отрови, когато тялото е опиянено.

Дудник - противопоказания

Dudnik е неконвенционално медицинско устройство, което може да предизвика свръхекспириране на нервната система, така че внимателното му прилагане е необходимо. Тази билка също е опасна, защото причинява фотоинтоксикация, т.е. в големи количества тя принуждава организма да реагира отрицателно на въздействието на слънчевата светлина. По време на бременност и при диабет се препоръчва да се въздържа от лечение.

Дудник - интересни факти

- Забележителното латинско наименование Дудник - Ангелика в своя произход означава ангел, т.е. ангел. Според митологичните легенди Архангел Михаил изцелява чрез феномена на корена на алергичната чума.

- Маслото от ангелика се използва широко в парфюмерията и ароматизацията на зърната. Съдържа се в известните френски марки ликьори "Бенедиктин" и "Шартреуз"

Коментари

сергей 11.11.2016 Дудник се използва под формата на бульони и инфузии. готвач просто За инфузия вземете 20 г листа и цветя, изсипете 200 мл вряла вода, настоявайте за водна баня в продължение на 15 минути, охладете в продължение на 45 минути, филтрирайте. Вземете трябва да бъде 2 супени лъжици 3-4 пъти на ден. пълен списък с рецепти за черници - http://kakvyrastit.ru/dikorosy-lekarstvennye/dudnik/ Валентина 04/21/2016 Лично аз се интересувах от тази легенда, в която Архангел Михаил излекува язвата на това растение! Само че такива легенди не могат да бъдат съставени, трябва да има някаква почва под нея! И може би този ангел може повече от нас. Кира 04/21/2016 Още в Нова Зеландия също се разраства! И не мислех! Много полезни свойства на това растение. На практика от всички заболявания на вътрешните органи ще помогне да се отървете от. Уверете се, че сте забелязали и използвате. Надежда 04/21/2016 Знам, че това растение под името - стрелецът, добре, крава е познато. Не знаех, че такова общо растение има толкова много различни лечебни свойства. Сега ще бъда в знанието. Разбира се, има ситуации, в които такова познание може да бъде полезно. Оля 04/21/2016 Какво добро растение, наистина! От всяка помощ, от настинки, от въшки, дори и от зъбобол. Трябва да се отбележи, или се случва, че зъбът ще се счупи и хапчетата не са на ръка. В дача например.
Share:
Comments