Словения - почивка, забележителности, време, кухня,

Малка европейска държава Словения се намира между подножието на Алпите и Адриатическо море. На запад граничи с Италия, на север - с Австрия, на юг - с Хърватия, и на изток - с Унгария.

Словения има преобладаващо планински терен и поради това е надеждно прикрепен образът на "малък ски рай". В северната част на страната се простира обхватът на Караванке и хребетите на източните Алпи, на юг - на Savin и каменните Алпи, а на запад - на южните Алпи, се намира връх Триглав (най-високата точка на страната).

Към юли 2009 г. в страната живеят 2 005 692 души. Най-голямата етническа група са словенците (83,1%), хърватите, сърбите, унгарците, македонците, албанците, босненците, италианците и черногорците са много по-малко представени.

Словения се счита за държавен език, но в районите, граничещи с Италия, Унгария - Италиански, Унгария също имат официален статут. Повечето слонове могат да общуват свободно на един от следните езици - италиански, английски или немски.

В Словения се плаща еврото, което винаги може да се обменя в хотели, банкови клонове, туристически агенции, жп гара Люблян и пощенски клонове.

57,8% от населението посещава католическата църква, православните - 2,3%, мюсюлманите - 2,4% и протестантите - 0,8%.

Словения - столицата и големите градове

Според данните за 2007 г. в Любляна, столицата на Словения, броят на жителите е 267 920. Този град е важен културно-политически център на страната.

В столицата е необходимо да се разхожда пеш, тъй като на много места и улици на Стария град е забранено да влизат в транспорта. Бавното запознаване с Любляна може да отнеме цял ден, но за да изпитате уникалната атмосфера на града, трябва да прекарате два или дори три дни в него.

Разположен на десния бряг на реката от Стария град е известен преди всичко в замъка на замъка Любляна, който е основан в началото на 10-11 век и възстановен през 17-ти век от бароков стил (доминиращият стил на Любляна). Ние сме оцелели в зидани фрагменти на замъка на илирийски, Селтик, римски конструкции. Панорамният платформа в фините дни са напълно видими Юлийските Алпи, връх Триглав и храмове са разположени на околните хълмове. Площад Prešeren, е друг важен ориентир, получил името си в чест на известния поет Франце Прешерн.

На този площад е разположена францисканската църква, построена в бароков стил през 17 век. В централната част на столицата е Trimovye - тя е украсена с дракони, хвърлени през река Любляница три пешеходни моста. Техният автор, архитект Йоже Плечник, създава уникален цвят на старата Любляна. Недалеч от площад "Прешерна" има закрит градски пазар. Любителите на изкуството ще намерят огромен брой музеи и изложби.

Можете да посочите и такива големи градове като Celje, Maribor, Velenje, Kranj, Novo-mesto, Koper, Trbovle, Ptuj и Nova Gorica.

Словения - празници и обиколки

Словения ще даде незабравими впечатления - ясни езера и планински реки, гроздови долини и зелени гори, снежни алпийски върхове .... Най-популярните смесени турове: ски и топли курорти, морска почивка и алпийски езера. През зимата туристи посещават ски курортите в словенските Алпи.

Много популярни са лечебни и термални минерални извори, морски курорти на Адриатическото крайбрежие - Копер, Пиран, Изола и Позарай.

Словения — достопримечательности

Постойна пещера, езера Bohinj и Bled, долината на река Соча, конна ферма Lipica, долината Логарска, Шкотянски пещери, проход Вршич, средновековни градове: Шкофя Лока, Пиран, Птуй, Изола, Идрия ...

Южният район на Словения е известен със своите невероятни фантастични карстови образувания в подземни зали и пещери. Най-известната пещера е язовир "Постойна".

В Националния парк Триглав, който обхваща площ от 85 000 хектара, произхождат от реките Соча и Сава, има много водопади и езера.

Алпийският курорт Блед се намира в северната част на Словения. Основната му атракция е ледниковото езеро Bled, създадено от ледника Bohinj и подхранвано от топли извори (през лятото до + 24 ° C).

Той замръзва само в студена зима, образувайки естествена ледена пързалка. Дълбочината на Блед е 31 метра, и то правилно се нарича перлата на Словения. В средата на езерото, на островчето, се намира Църквата "Успение Богородично", а на един от бреговете на Блед се намира замъкът "Блазий-Храд", от който се открива панорама на планините и езерото.

Туристите обичат да посещават такива ски курорти като Bovec, Kranjska Gora, Rogla и Mariborskoe Pohorje.

В град Марибор, вторият по големина в страната, можете да разгледате пробната кула, стария мост Драва, площад Слошка и площад Gradskaya. В Птуе са запазени римски руини, където се провеждат традиционни карнавали.

В Пиран ще бъде интересно да посетите църквата Свети Георги, съда и кметството, а в Мед - двореца Престор и готическата катедрала.

Словения — погода (климат)

В Словения преобладава умерен континентален климат. Страната условно се разделя на три климатични зони: алпийски, средиземноморски и централноевропейски. През зимата средната температура на въздуха обикновено е около 0 ° C, а през лятото - + 21 ° С. За почивка в планината най-добрите месеци са септември - май. Периодът на сезона за къпане през лятото продължава от юни до началото на ноември.

Времето в Словения сега:

Словения — кухня

Необходимо е да опитате "shkrukli" (брашнени бонбони с мляно месо), свински колбаси и сушена шунка "prshut", която се сервира с тънки резени вино.

Също така много добри словенски десерти: "gibanitsa" (пълнени с ядки, макови семки, ябълки, стафиди, извара от домашно сирене, покрити със сметана или масло) и "пиле" (пайове с ядки).

Никой няма да бъде безразличен към местни вина и силни спиртни напитки, произведени от круши, ябълки от сливи и мед. Така че, ликьор "Pletterka Khrushka", в бутилка, която задължително ще бъде круша.

Словения - интересни факти

В ресторантите, хотелите, таксите за обслужване са включени в сметката. Обичайно е да се дават съвети на таксиметровите шофьори, сервитьорите, работещите на бензиностанциите и портиерите, които съставляват 10% от общата сума на сметката.

Словения - регистрация на визи

Словения е страна по Шенгенското споразумение. За да получите съответната виза, трябва да предоставите: паспорт, копие от него, извлечение, 2 снимки, ваучер за туристическа агенция, потвърждение за резервацията на хотела, потвърждение за достатъчна наличност на пари (25 евро на ден за дете и два пъти повече за възрастен), сертификат от работното място, Регистрацията на визата ще струва 35 евро.

Словения — посольство

103006, Москва, Малка Дмитрова, къща 14, сграда 1tel. (+7 095) 209-0815

Карта Словении

Share:
Comments