8 фактора, които ще доведат до инфаркт

Според съобщенията световните сърдечно-съдови заболявания продължават да заемат първостепенната роля сред основните причини за смъртността при хората. В същото време лекарите са убедени: ако хората по-добре могат да си представят причините за сърдечни заболявания, смъртността от тях може да се утрои.

Американски кардиолози направиха списък на факторите, които предизвикват развитието на сърдечни заболявания.

Така че, основният враг на сърдечния мускул е хипертония - високо кръвно налягане, поради скокове, които преди време умира всеки секунда "ядро". Кардиологът уверява: хората склонни към хипертония трябва да преминат превантивен преглед най-малко три пъти годишно.

Втората причина за заболявания на сърдечно-съдовата система - повишен холестерол, който като правило е в съседство с хипертония. Известно е, че "лошият" холестерол насърчава образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове, като по този начин нарушава нормалното кръвоснабдяване на сърцето, което води до арестуването му. Гаранцията за качествен контрол на холестерола е правилното хранене.

Възраст и пол на лицето също играят важна роля в "сърдечните" проблеми. Статистически е доказано: след 65 години вероятността от сърдечни заболявания сериозно се увеличава, така че пенсионерите трябва да преминат сърдечен преглед поне веднъж годишно. Също така е установено, че най-често мъжете страдат от сърдечно-съдови заболявания.

Наличие на хронични заболявания (затлъстяване, диабет), както и наследствено предразположение за проблеми със сърцето и кръвоносните съдове (например, ако близки роднини са имали сърдечен удар), те "инжектират" човек в рисковата група на сърдечен удар. Разбира се, човек трябва да информира своя собствен лекар за наличието на такива здравни фактори.

Лайфстайл и хигиена са един от значимите рискови фактори за сърцето, обаче, за разлика от предишните причини, са под пълен контрол на човек. Независимо от здравословния начин на живот и обикновената хигиена, човек става потенциална жертва на сърдечен удар. На първо място, тя се отнася до липсата на физическа активност, тютюнопушенето, алкохолизма, както и контрол над състоянието на устната кухина и чистотата на ръцете.

Share:
Comments