8 ефективни начина да "рестартирате" мозъка

Понякога започваме, както се казва, "забавяне": забравяме правилните думи, не можем да се концентрираме върху привидно най-простите неща. И тогава имаме един въпрос: как да се фокусираме? Как да актуализирам процеса на мислене? Не е тайна, че за пълноценна работа на мозъка е необходим много кислород. Но ние не можем винаги да ходим, когато е пълна с работа и у дома - грижи! Има ли други начини да "нулирате" главата и да започнете да работите с нови сили?

енергия

Учените убеждават: мозъкът се нуждае от "хранене". Въпреки това при дозирането му може да се осигури само необходимата енергия.

Яжте малко, но често - 4-6 пъти на ден. Гладът може да предизвика невнимание и замаяност (това е особено опасно за тези, които прекарват много време зад волана). Яжте по график. Запазете малка шиш шоколад или чанта с ядки. Те са пръчка за спасяване на пръчици, особено в случаите, когато не е възможно да вземете лека закуска, но е необходимо.

Глюкоза

Зеленчуците и пилешките гърди са класическа храна на тези, които гледат здравето си. Въпреки това, мозъкът им не възприема храната като храна, те се нуждаят от глюкоза, доставяна от въглехидрати. И къде се държат? Разбира се, в хляб и сладкиши. Човек, който се занимава с интелектуална работа, в никакъв случай няма да побере въглехидратна диета. Ето защо, ако не можете безразборно да минете чрез ароматно печене, тогава знайте - това изисква мозък. "Хранете" го, защото е много важно.

Диверсифицирайте диетата

Мазнините са също толкова важни, колкото въглехидратите. Балансът на йода е необходим за тялото, защото без него има отслабване на умствената дейност, паметта и вниманието. Ако не можете да ядете много риба, консумирайте витамини. И не се лишавайте от нещо ново, разнообразявайте масата си.

Вода

Липсата на вода води до загуба на физическа сила. Но за мозъка, това е просто необходимо. Това е дехидратация, която често причинява сънливост, умора, припадане. Но помнете: трябва да пиете вода. Не използвайте сода, кафе или сокове. А именно вода и не по-малко от един литър - един и половина на ден.

Кислород

Знаете ли, че без кислород мозъкът може да живее не повече от 10 минути? През зимата, когато централното отопление "пържени картофи" за цялата власт, въздухът изсъхва, бактериите се размножават и ... Е, вие разбирате. Така че ходи, ходи и ходи! Не мога да си го позволя? След това проветрете помещението по-често.

В движение - живот

Активните спортове подобряват кръвообращението. Кръвта се движи по-енергично, обогатявайки и насищайки мозъка с кислород. Ето защо, когато тичате, "се радва" не само на тялото, а на мозъка, който един ден в благодарност ще ви даде чифт блестящи идеи.

Не можете да си позволите да бягате и да карате ски? След това направете малко тренировка: склонове, клякания, изкачвания и спускания по стълбите.

Не пренебрегвайте масажа.

Ръчните терапевти казват: има няколко точки на тялото, чийто масаж може да активира мозъка. Това: гърба на ръката, лобките на ушите, върхът на носа. В допълнение, експертите препоръчват периодично прозяване, за да "хвърлят" нова част от кислорода в мозъка.

натоварване

Мозъкът е мускул. И затова се нуждае от товар. В противен случай тя се отпуска и престава да функционира напълно. Обучете мозъка си, решаване на пъзели, решаване на кръстословици, изучаване на езици, придобиване на умения. "Преместете мозъка си"! И тогава никога няма да те оставят надолу.

Share:
Comments