Малария - причини, симптоми, диагноза, лечение

малария е остра инфекция, предавана чрез кръвта. Характеризира се с трескави атаки, редуващи се с периоди на тяхното отсъствие.

Тази болест ежегодно убива живота от 1,3 до 3 милиона души, от които 85-90% живеят в Африка на юг от Сахара. Тя се разпространява на територията от 45 ° север до 40 ° южна ширина, по-често в тропически и субтропичен климат. Развитието на туристическата индустрия обаче все повече води до идентифицирането на малария в страни, които са извън естествения си диапазон.

Образуването на имунитет след малария се случва бавно и не е защита срещу повтарящи се заболявания, а само улеснява хода на заболяването в случай на повторна инфекция.

малария - причины

Причината за болестта е един от четирите вида маларийни паразити - плазмодии, които влизат в кръвообращението на човек в резултат на ухапване от заразен комар.

Маларията може да бъде причинена и при кръвопреливания и при използване на заразени игли и спринцовки. Когато се съхраняват при +4 ° С, паразитите могат да продължат до 14 дни.

малария - симптомы

Маларията се характеризира с инкубационен период от 1 до 6 седмици, но понякога може да продължи 14 месеца. След това заболяването започва да проявява леко охлаждане, неразположение, главоболие (през този период, маларийни плазмодии са в черния дроб).

След това идва периодът на остри пристъпи на треска, последван от фебрилен период. При злоупотреба с малария съществуват две фази: студени тръпки и изпотяване. Продължителността на студената фаза е от няколко минути до няколко часа. В този период от време, температурата на тялото на пациента да достигне 39-40 ° С и по-горе, кожата му става бледа с едно докосване цианоза и студ, тя е покрита с неравности. Пациентът страда от много силно главоболие и увеличаване на мускулни болки, повръщане, жажда, а понякога - замъгляване на съзнанието и делириум. С увеличаването на топлина в лицето му се зачервява остър, сърцебиене започват. След хлад фаза се заменя с рязък спад в изпотяване и телесната температура под нормалната. Пациентът става по-лек, но той изпитва огромна слабост.

малария - диагностика

В сърцето на диагнозата на маларията са характерни признаци и резултати от лабораторни изследвания, които позволяват да се идентифицира малариум плазмодиум в кръвта на пациентите. Това се прави чрез метода на дебела и тънка мазилка.

Една дебела смазка - скрининг, тя се използва за изследване на голям брой хора, за да се идентифицират пациентите с малария. След като бъде идентифициран пациент с малария, той се подлага на по-задълбочен преглед, за да определи вида на плазмодията на малария. За това има метод за тънка мазилка.

малария - лечение и профилактика

За лечението на малария се използват различни лекарства, които могат да унищожат патогена и да спрат развитието на болестта. Въпреки това, в продължение на много години основната е хинин.

Лечението на остри прояви на малария се извършва чрез хематоцитоза, засягаща вътреклетъчните еритроцитни форми на маларийни патогени. Те обаче не действат срещу паразити в чернодробните стадии.

За да се предотвратят дългосрочни рецидиви на заболяването, може да се използва друга група лекарствени продукти - тъканни хоризонди, които напълно унищожават плазмодиите на маларията.

Най-надеждният начин за предотвратяване на маларията е отказът да пътува до зони на малария. Ако такова пътуване все още е за вас, тогава част от подготовката за него трябва да бъде консултиране с лекар или фармацевт за това как да се предотврати инфекцията. Например, 1-2 седмици преди пътуването можете да започнете да приемате специални антималарийни лекарства. Приемането им трябва да продължи, оставайки в епидемичната зона, а също и в рамките на четири седмици след завръщането им оттам.

Освен това е необходимо да се предпазите от ухапвания от комари с помощта на репеленти и мрежи против комари.

Share:
Comments