Значението на цвета в интериора

Цветът играе огромна роля в нашия живот. Той успява да успокои, развесели, възбуди, облекчи болката и много повече. Ето защо е толкова важно да знаете и да можете да използвате различни варианти на цветове, за да постигнете хармония и красота.

Човек често интуитивно се заобикаля с онези цветя, които най-много го впечатляват, по-подходящи за неговия характер. Като правило, това е начина, по който той се ръководи, като избира тези или други цветове в интериора. Но ние трябва да вземем предвид значението на всеки от нюансите преди да започнем изпълнението им, защото всеки тон носи разнообразни функции и е способен да създаде чудеса или обратно, всички да се развалят.

Има топли и студени, цветни и ахроматични цветове.

  • За топли цветове могат да се припишат цветове като жълто, червено, оранжево, зелено. Така че топлите нюанси са в състояние да повдигнат настроението, да подобрят здравословното състояние, да донесат живота си по-позитивно и индивидуално. Такива цветове се използват най-добре в тези стаи, където най-често има хора. Например кухня или всекидневна. Топлите нюанси помагат на хората да се освободят, да насърчават искрената комуникация, да активират умствената си дейност, да повишат комфорта, да направят стаята по-комфортна, но визуално да я намалят. С помощта на топли цветове се акцентират върху аксесоарите.
  • Студените цветове се използват в бани, работни стаи, спални, тъй като успокояват, опресняват, вдъхновяват различни идеи. За такива тонове е възможно да се носят сини, тъмносини, виолетови, тъмносиньо-зелени нюанси. Така че, боядисването на стените в студени нюанси, можете да увеличите визуално пространството, да донесете повече цвят и ако нарисувате тавана с по-светъл цвят от стените, можете да го направите по-висок.
  • Към хроматичните са червени, жълти, сини, зелени, т.е. онези цветове, които присъстват в спектъра.
  • Акроматични - сиви, бели, черни нюанси.

Използването на този или онзи цвят в интериора създава настроение, определя работоспособността и благосъстоянието на човек, засяга неговата жизнена дейност. Така например, синьото оцветяване се успокоява, червените възбуждат, жълтото увеличава тонуса и бялото облекчава болката.

Стилен интериор може да бъде създаден с различни цветове и нюанси, основното, което трябва да обърнете внимание е правилната комбинация. Ето защо, преди да започнете да рисувате стените, пода или тавана, трябва да слушате вашите вътрешни усещания и след това да решите кои нюанси да използвате най-добре.

Share:
Comments