Детешка хълцане в утробата - мит или реалност?

Чували ли сте някога за това, че дете, което все още не е родено, вече пипне в корема на майка си? Това не е мит. Скачането на плода е прекрасно напомняне, че бебето расте в корема на майката.

Това е съвсем нормално явление, което много бременни жени чувстват и могат да бъдат наблюдавани от лекар по време на ултразвук. В края на първото, началото на втория триместър вече може да се забележат хълцане на бъдещи мумии, макар че на по-ранните етапи присъства и явлението, но не се забелязва поради слабата изява и малкия размер на плода.

Какво причинява хълцане при бебе в утробата?

Понастоящем точната причина за хълцане по време на растежа на плода не е напълно проучена. Но много акушер-гинеколози са съгласни, че явлението е свързано с развитието на белите дробове, растежа на централната нервна система, поглъщането на амниотична течност и кислородната хипоксия на плода. Причината за хълцане също може да служи:

1. Образуване на плевралната кухина на ембриона. Нервната система изпраща сигнали към мозъка, така че феталната диафрагма позволява на бебето да започне да диша. В този случай, хълцането може всъщност да подготви белите дробове на бебето за раждане, а в третия триместър - помощ за регулиране на сърдечната честота.

2. Развитие на рефлексите. Хълцането при дете може да се развие на фона на появата на рефлекс на кърмене. Тази практика ще бъде изключително необходима след раждането, докато кърмите с майчиното мляко.

В момента няма известни връзки между хълцането на плода и развитието на поведението на детето. Ето защо, в хълцането на плода, лекарите не виждат нищо лошо. Бъдещата мама няма нужда да се обажда на лекар или акушерка и да се притеснява, когато се появяват странни ритмични движения, които приличат на хълцането на плода, трябва да се отпуснете и да се насладите на усещанията на дете, отглеждащо вътре в тялото на майката.

Как бременните жени усещат хълцането на бебе в стомаха?

Подобно на повечето фетални движения, усещанията за хълцане могат да се възприемат по различен начин от различните жени и варират в процеса на растеж на плода. Някои бременни жени могат да се чувстват много странно, не много като слаби спазми, идващи от корема, други могат да видят визуално промените в корема. В повечето случаи феноменът има ритмичен модел и се различава от другите движения на плода.

Хълцането може да трае от няколко секунди до няколко часа, може да се случи един или повече пъти на ден. Силата на усещанията зависи главно от активността на нероденото бебе, тъй като много бременни жени изобщо не забелязват тези усещания.

Може ли хълцането на плода да бъде опасно?

За съжаление може. В много редки случаи, когато една жена забелязва рязко увеличаване на честотата, интензивността и продължителността на хълцането може да е признак на патологично компресия на гръбначния мозък на бебето. В този случай лекарят може да предпише диагностичен ултразвук. Процедурата е необходима, за да се изключи възможността за заплитане на пъпната връв около главата на детето. Шнура заплитане ограничава притока на кислород, увеличава интензивността на движенията на храни и причиняват хълцане. Това състояние изисква помощта и отстраняването на бебето от критична и неудобна позиция.

Друг проблем при опасните хълцания е замайването на плода. Крампи от жена се усещат като вибрация. Те могат да бъдат много трудни и непредсказуеми, те се чувстват много по-силни от обикновеното хълцане на плода. Ако тези симптоми се открият, важно е да се консултирате незабавно с лекар и да разберете със сигурност дали здравословните проблеми на нероденото бебе или страховете са напразни.

Как може майка да се справи с хълцане на плода?

За съжаление, старата техника за елиминиране на хълцането със захарен дъх или неочакван ужас не може да помогне на нероденото бебе да се справи с хълцането. Майм има само едно - да се наслаждавате на нови усещания и да наблюдавате кога и колко често се случват атаки на хълцане.

Документирането на епизоди на хълцане може да позволи на лекаря да идентифицира всякакви възможни аномалии. Когато се хранят майки, е полезно да се правят успокояващи и приятни упражнения за детето, да се говори, да се пее, да се слуша светлина на класическата музика.

Share:
Comments