Какви са ползите за тялото и какви са качествата на

Сред истинските любители на чай в продължение на години е имало дебат за това коя от многото сортове чай има най-интензивен и ярък вкус и аромат. Почитателите на здравословен начин на живот, напротив, не се интересуват повече от естетическите свойства на чая, но колко е тази напитка полезна за здравето.

По тази тема също можете да обсъдите за дълго време - какъв вид чай може да се нарече най-полезен? И има ли някакъв чай, който можете да се насладите сутрин и преди лягане, без да навредите на здравето си? Нека се опитаме да разберем този въпрос.

Каква е тайната на най-полезния чай?

Сега разнообразието от сортове, видове и марки чай е трудно да изненадате опитни любители на чай - те се опитват да опитат всички чай иновации, които от време на време се появяват на рафтовете на магазините. Добавете към напитката полезни билки, сушени плодове, плодове и дори подправки. Как може човек да не се обърка в това изобилие от чаени сортове? Това може да се направи просто, трябва веднага да обърнете внимание на това, от какво се състои основата на напитката, така наречената напитка за чай, която ще определи няколко основни свойства на избрания сорт. След това трябва да обърнете внимание на добавките, които често се добавят, за да направят вкуса на напитката по-ярък и наситено. По-добре е, ако са естествени билки и сушени плодове или плодове, а не изкуствени аромати. Те могат да повлияят неблагоприятно върху полезните свойства на напитката и да отслабят ефекта на полезните вещества в състава му.

Заради справедливостта си струва да се отбележи, че няма никакви вредни сортове чай - всички те са до известна степен полезни за нашето тяло. Всеки от сортовете чай има свои собствени характеристики и свойства, които определят неговата полезност и колко трябва да се консумира. Експерти в областта на чая съветват да не се използва един и същ чай в продължение на няколко последователни години и да се обърне внимание на сортовете чай, отглеждани в различни части на земята.

Така че, как да избирате сред разнообразието на сортовете най-полезния чай?

Възможно е веднага да назовете няколко вида чаена напитка, които притежават посочените по-горе свойства.

Зеленият чай е един от най-полезните чайове

Този вид чай е донесен в нашия регион от изток, където преди много векове е бил смятан за основен източник на веселие и сила за тялото. Той се смята за един от най-полезните чайове и е известен със своето високо съдържание на кофеин и не се успокоява повече от кафето. Вкусът му се смята за по-мек, отколкото например в черен чай - листата му се изсушават и се подлагат на основната обработка непосредствено след сглобяването му, така че не е толкова ферментирала. Също така се счита за най-икономичния чай: той не губи своя вкус и аромат дори след многократно пиво.

Струва си да се отбележат основните лечебни свойства на този чай:

• Подпомага нормализирането на метаболизма и метаболизма на водата и солта;

• Добър имунитет;

• Потиска депресията и успокоява нервите;

• Продължителната консумация на зелен чай значително намалява риска от сърдечни заболявания;

• Укрепва зъбите и венците.

Черният чай е друг вид най-полезен чай

Може би най-популярният вид чай в света е черен. Този вид чай е право гордото заглавие на лидер на продажбите в повечето страни по света, тъй като неговите сортове се считат за най-евтините и се продават дори на много бедни хора. Произвежда се само от чаени листа, които са претърпели задълбочена ферментация.

Полезни свойства:

• Намалява холестерола;

• При редовна употреба може да намали риска от инфаркт и инсулт;

• Има антисептични свойства, неутрализира микробите и патогените;

• Намалява вероятността от рак;

• Особено полезен за хора с ниско кръвно налягане, повишавайки го поради високото съдържание на кофеин в състава му;

• Помага за борба с мигрена и болка в мускулите;

• Богат на витамини и антиоксиданти.

Друг от най-полезните чайове е белия чай

Този тип напитка се счита за един от елитните разновидности и е получил своето име благодарение на своя цвят - е по-лек от зелен и има приятен бежов нюанс. Той има по-малко кофеин, отколкото други сортове, така че неговите диетолози препоръчват да се използва точно преди лягане. Тя е направена от най-младите листа на чай Буш и чай пъпки, които обикновено се събират на ръка. Листата му са най-малко преработени, така че има много лек вкус. Бял чай съдържа максимално количество витамини и аминокиселини, екстрактът му често се добавя към козметиката за кожата - маски, кремове и скраб. С помощта на отвара от бял чай, можете да освежите кожата у дома, правейки я по-светла.

Основните полезни свойства на белия чай

• Укрепва сърцето и кръвоносните съдове;

• Насърчава повишен имунитет;

• Намалява риска от кариес и зъбен камък;

• Подобрява външния вид на кожата и подмладява тялото.

Чай каркаде

Karkade не може да се нарече чай в пълния смисъл на думата, тъй като не е направен от чай Буш, а изцяло от друго растение, но няма по-малко полезни свойства в него, отколкото в обикновения чай. Тази чаена напитка често се нарича червена, защото е приятна барова сянка, поради която се нарича и кралска напитка. Този цвят на каркаса се дължи на факта, че той е направен от растение, наречено хибискус или по друг начин, наречено суданска роза. Ако пиете горещ каркад, това помага да увеличите натиска и ако изпиете напитка в студена форма, тя го снижава добре. Това растение се счита за много полезно за здравето поради високото му съдържание на витамини, аминокиселини, пектини и микроелементи. Тя е особено полезна за здравето на жените: тя се използва в козметиката за подобряване на растежа на косата и подмладяване на кожата, както и като средство за намаляване на теглото.

Основните лечебни свойства на каркаса:

• нормализира кръвното налягане, укрепва стените на кръвоносните съдове;

• Подобрява функционирането на храносмилателните и чернодробни органи;

• облекчава стреса и хроничната умора;

• Намалява риска от развитие на злокачествени тумори;

• облекчава болката в ставите;

• Помага да се бори с махмурлука и премахва алкохолните токсини от тялото.

Червен чай

Друг най-полезен чай е червен. Този сорт има още няколко имена. В различни страни се нарича по свой начин - също е червен олонг, тюркоазено. Тя се различава от черния чай по пътя на обработката на чаени листа. Процесът на нейната ферментация продължава по-малко от този на черен чай, така че има много богат аромат и хранителни вещества в него се съхраняват по-малко. Също така принадлежи към елитните видове чай и се произвежда само от млади чаени листа.

Този сорт съдържа най-много полезни вещества - флавоноиди, органични киселини, полизахариди, хинони и различни ензими. Съдържа и много етерични масла и естествени ароматни вещества, благодарение на които червеният чай има уникален аромат. Също така съдържа магнезий, манган, желязо, натрий и калий.

Полезни свойства на червения чай

• Подпомага ускоряването на метаболитните процеси в организма;

• Има мощен успокояващ ефект, помага за борба с безсънието и успокоява нервите;

• Намалява риска от развитие на заболявания на стомашно-чревния тракт, помага при лечението на язви и колити;

• се бори с подуване на кожата, отстранява токсините от тялото;

• Той лекува безсъние поради почти пълната липса на кофеин.

Share:
Comments