Засадете фъстъци и се грижите за тях у дома. тайните на

Фенове на различни необичайни градински растения извършват тестове с различни култури и често опитът им впечатлява дори опитни летни жители.

Почитателите на фъстъците ще се учудят, че този фъстък, който наистина расте на леглото, всъщност е бобови култури.

Опитни градинари казват, че с подходяща грижа това непретенциозно и продуктивно растение.

Време за засаждане

Семена на тази култура в градината се извършва през второто десетилетие на май, след като почвата се затопли до 15-20 градуса. Ако почвата не се нагрява до желаната температура, тогава засадените семена вероятно ще изгният. За разсад фъстъците се засяват през първото десетилетие на април, а след 35-40 дни те се трансплантират в градината. В нашия климат, за тази топлолюбива инсталация, е желателно да се подготви филмов подслон, който ще бъде необходим в случай на неочаквано студено прекъсване.

Обработка на почвата

Тъй като фъстъците се развиват в дълбочина на почвата, подготовката на мястото трябва да се направи внимателно. Най-доброто място за тази култура е слънчево място с най-свободната, плодородна почва. В краен случай е допустима кратка полумесец. Зелената ракия расте добре след зеле, картофи и краставици, не е възможно да се отглежда след бобови растения. Замърсяващите растения значително намаляват риска от фъстъчено заболяване чрез увяхване на фузариум. В близост можете да отглеждате патладжани, тиква, пипер картофи и домати.

Започнете да подготвите мястото през есента, премахнете коренищата и останките от плевелни растения, които правят калиеви и фосфорни торове и изкопават градината. За фъстъците, както и за други бобови растения, няма да е от полза да се храни с органичен азот, поради тази причина не струва добавяне на пилешки тор и пресен тор. През пролетта, когато снегът попада на мястото, той го изкопава отново и го разхлабва добре. В резултат на това почвата върху леглото трябва да е въздушна, водонепроницаема и мека.

Засаждане на фъстъци и грижи за тях

В младите райони на страната фъстъците се засаждат на леглата със сухи, необработени семена. В средните географски ширини е желателно да растат или да растат в разсад преди сеитбата, което ще позволи събирането на реколтата 15-20 дни по-рано.

Опитайте се да получите фъстъци боб, можете да си купите 1-2 шепа пресни семена на пазара. При покупка изберете силни ядки без следи от мухъл, петна и пукнатини. Решетката на повърхността трябва да бъде с добре определена текстура.

След това, ако експериментът се окаже положителен, можете да купите сортови семена или да използвате доказан засаден материал за засаждане на фъстъци и грижи за тях. Когато се отглеждат на лични парцели, сортовете се показват добре:

• Клински;

• Краснодар 14;

• Краснодар 13;

• Stepnyak;

• Валенсия украинская;

• Валенсия 433.

Кълняемост на семената

Можете да получите прилична реколта от фъстъци само ако подготвите правилно семената:

1. Ядрата с пурпурна или розова черупка се отстраняват от черупката;

2. Поставете ги върху мокра салфетка, нанесена върху чинийка. Вместо салфетка, можете да използвате марля, сгънати на няколко слоя или естествена кърпа. За да се ускори кълняването и да се увеличи растежа на леторастите, към водата се добавят стимулатори на растежа;

3. • Почистване на салфетка или марля периодично, без да се позволява изсъхване;

4. Първите кълнове могат да се видят след 5 дни, след като достигнат 1 cm, те могат да бъдат засадени в почвата.

Семената след такава подготовка се засяват на открито или в чашите. На насажденията, сеитбата се извършва съгласно схемата 70x20. След края на сеитбата, докато се появят кълновете, докато почвата не бъде защитена от птиците, препоръчително е почвата да се покрие с клони. Не се намесвайте и плашете, които също предпазват семената от фъстъци от жестоки разбойници.

Характеристики на технологията за разсад

Като контейнери за получаване на разсад от фъстъци могат да се използват пластмасови или торфени чаши. В тях се изсипва грунд за разсад, като се добавя пясък от груб зърно в съотношение 3: 1.

Засадете яйцата така:

1. • Съдовете, приготвени за разсад, се пълнят с предварително приготвена почвена смес;

2. Покълналите семена се засаждат един по един в чаши, които се навлизат в земята на 2-3,5 см;

3. • Съдовете се поставят върху подложка, покрита с филм и преместена на топло, сенчесто място. Редовно фолиото се отваря леко, за да се отстрани кондензатът, да се проветри и да се овлажни почвата;

4. • След появата на кълнове, тавите с саксии се прехвърлят на светло посещение, където температурата се поддържа на 18-20 градуса.

Подготвените разсад на облачен ден са трансплантирани в градината, схемата за засаждане е същата като при засяване на семена.

Грижа за растението

Фъстъците не изискват много, напълно отговаря на обичайната грижа за растенията:

• Поливане. Фъстъците често не са необходими за водата, само за да се поддържа почвата влажна по време на цъфтежа и образуването на яйчниците трябва да се полива изобилно, най-малко 4 пъти месечно. В края на вегетационния период, поливането се намалява и 3 седмици преди събирането на реколтата изобщо не се полива;

• Хранене. По време на вегетационния период фъстъците трябва да се хранят три пъти - при формирането на първите истински листа, по време на цъфтежа и при обвързване с плодове. Захранвайте само със смес от минерални торове;

• Окучивание. Эту культуру так же как картофель окучивают 2-3 раза влажной почвой, одновременно рыхля грунт и удаляя сорные растения. Засаждане на фъстъци и грижи за тях с использованием своевременного окучивания может существенно увеличить урожай;

• Борба срещу болести и вредители. Най-често фъстъците са засегнати от гниене на стъблото и корените, прах от мухъл и фузариоза, от вредители - различни гъсеници, трипси и листни въшки. За да се справя с тези проблеми използвам само разрешени наркотици.

Тази култура се развива най-добре при температура 25-28 градуса, с охлаждане (под 15 градуса) и по време на топлината (повече от 30 градуса) фъстъците не растат и могат да умрат. Два месеца след засаждането растенията започват да цъфтят за един ден, вместо оранжеви съцветия, ще се образуват гинофори - в тях се развиват плодове. Ставите постепенно се спускат към почвата. Гинофорите проникват в почвата, в която на дълбочина от 8-10 см и растат фъстъци. Израстването, което не може да достигне до почвата, умира, поради което те трябва да бъдат подпомогнати от изливането под гинофорите на хълм земя.

жътва

Фъстъците средно узряват 120 дни след появата на кълнове, зреенето може да се определи чрез сушене и подслоняване на стъблата на растението.

При прибиране на реколтата, храстите се изкопават и отстраняват от почвата, след което се сушат на слънце. Не е желателно да се разкъсват изсушените бобчета от стъблото, което ще намали качеството и вкуса на ядките.

След 1,5-2 седмици реколтата може да бъде изчистена от сухата листа и корени, раздробена и съхранена за съхранение.

Изпълнявайки тези правила, само от една купчина ядки, закупени на пазара, можете да отглеждате прилична култура и да създадете запас от посадъчен материал за следващата година.

Share:
Comments