София лорен - биография, кариера, личен живот, интересни

Софи Лорен е роден незаконно на 20 септември 1934 г. в малък град край Рим. Детството й е прекарано в пълна бедност в най-бедния квартал на военната част на Неапол. "Stechetto" (в превод "Frost") - така наречената актриса в младостта си поради високия растеж и слабост. Първата стъпка към славата бе победата й в конкурса за красота на градски мащаб на четиринайсетгодишна възраст, след което цялото семейство се премести в Рим.

София Лорен - началото на една звездна кариера

През 1952 г. София Лорен се среща с бъдещия си съпруг и продуцент Карло Понти, който по-късно отваря вратата на голямото кино за актрисата. Най-напред тя е действала в епизоди, тъй като съпругът й е поставил избрания само като секс бомба в малко известни картини. Често действията на тези филми се извършват в доста екзотична среда, а София Лорен трябваше да действа в сложни рокли. Актрисата не се срамуваше от голотата и на няколко снимки дори може да види гол.

София Лорен - набира популярност

В средата на 50-те години тя става филмова звезда и секс символ в Италия. Първо, актрисата взе псевдонима Lazarro, но по настояване на съпруга си през 1953 г. той бе заменен от Лорън. Първият филм, който заснел София Лорен извън Италия през 1955 г., се нарича "Атила - бичът на Бога".

София Лорен - най-известните роли

През 1954 г. звездата изигра енергичен неаполитански търговец във филма "Златото на Неапол" на Виторио де Сика, който привлече вниманието на сериозните филмови критици. Това беше директорът де Сика, който напълно разкри действащия талант на София Лорен. Почти всички най-значими роли са играли актрисата в неговите филми. През 1961 г. тя играе с Жан-Пол Белмондо във филма "Chochara", който печели наградата на филмовия фестивал в Кан. За ролята на майката в тази картина, София Лорен получава Оскар. През 1963 г. тя участва в касетата "Yesterday Today Tomorrow", а през 1964 г. участва в заснемането на филма "Бракът на италиански", получава наградата на Московския фестивал. Във филма "Слънчогледи" тя участва в 1970. В последните три картини партньорът й беше Марчело Мастрояни.

От 1957 г. актрисата редовно получава предложения за заснемане в Холивуд. През същата година, София Лорен участва в холивудския филм "Гордост и страст" с Кари Грант и Франк Синатра. През 1960 г. звездата за първи път става блондинка за заснемане във филма "Дяволът в розови чорапогащи". За участие в неуспешната сага "Падането на Римската империя" тя получи такса в размер на един милион долара, която по това време беше просто нечувана. През 1967 г. София Лорен играе ролята на руска проститутка в последния филм на великия Чарли Чаплин, наречен "Графиня от Хонг Конг". От 1957 до 1972 г. актрисата играе с почти всички известни актьори на Холивуд.

София Лорен - личен живот

Със своя бъдещ съпруг и продуцент Карло Понти, старши за нея в продължение на 22 години, София Лорен се срещна през 1949 година. В допълнение към голямата разлика във възрастта, Понти имаше още един значителен недостатък: той беше женен и беше много трудно за католик по онова време да получи развод. Така че, без да чака одобрението за развода от Ватикана, София и Карло се бяха оженили тайно през 1957 г. в Мексико. Спорът с папата е продължил почти десет години, но в резултат на това все още е получен развод и двамата се омъжвали на 9 април 1966 г.

В продължение на много години, София Лорен не можеше да роди дете - тя имаше два спонтанни аборта. Дълго време е лекувана за безплодие и през 1968 г. най-накрая роди първото дете на Карло Понти, младши, а четири години по-късно - най-младият син на Едуардо.

София Лорен - Интересни факти

  • Родолюбивата сестра на актрисата някога е била омъжена за Бенито Мусолини (син на диктатор).
  • Седемдесет и две годишната София Лорен през 2007 г. е гола за календара "Pirelli".
  • Архиепископът на Генуа веднъж се пошегува, че ако Ватикана не одобри човешкото клониране, той поне би могъл да го разреши за София Лорен.
  • Актрисата е известна с разбирането си. В Италия много цитати от нейните книги са станали популярни, например: "За всичко, което имам, благодаря на спагети".

София Лорен - днешния ден

София Лорен днес е толкова очарователна, колкото и през младите години. До този момент очарователната й усмивка не оставя никой безразличен. Актрисата не крие възрастта, с достойнство носи живите години и опит. Някой ден мечтае да играе в Русия Катюша от "Неделя" и Анна Каренина.

Share:
Comments