Салата за зимата от пипер и домати с аспирин - идеален начин

През лятото, когато природата щедро ни дава зеленчуци и плодове, би било неопровержимо да не улавяте няколко от тези подаръци за зимата, когато искате да ядете нещо колоритно, сочно и вкусно! Това може да стане чрез метода на консервация и не е нужно да мъчите зеленчуци за дълго време, защото с бърза стерилизация продуктите не се омекват, но остават плътни.

Как е възможно това, тъй като малкото време на лудост в банките ще доведе до ферментация след затваряне на кутиите с капаци? Но с това ще можете да се справите с обичайния аспирин - това ще предотврати ферментацията и вашата салата ще остане свежа, напоена с уста и ароматна, когато се отвори.

Ако желаете, можете да добавите към състава на продуктите и краставиците, ако имате прясно приготвени - просто ги нарязани на ивици или кръгове.

За две 1-литрови кутии ще ви трябва:

- 1 кг зрели домати;

- 0,5 кг лука;

- 0,5 кг българска пипер;

- 2 супени лъжици 9% оцет;

- 2 супени лъжици растително масло;

- 2 таблетки аспирин;

- 1 ч. Л. сол (0.5 на кутия);

- 4 грама пипер (ароматно);

- 2 ч.л. захар (1 на кутия).

За консервиране, изберете гъсти зеленчуци без видими повреди. Изплакнете ги във вода и след това почистете: пипер - от стъблото и семена, и домати - от зелените сърца. Предварително заври водата в чайник или саксия, така че да може да се напълни с кутии с нарязани зеленчуци.

Нарежете домати на големи резени - не разтрошавайте продукта така, че по време на процеса на стерилизация да не може да се получи топло картофено пюре.

Българските чушки избират контрастиращи с домати от цвят: зелен или жълт. След почистване я нарязайте на слама по-дълго.

Белен лук - големи полубяла.

Поставете съставките в предварително приготвени нетни буркани със слоеве: домати, чушки и лук. На дъното винаги поставяйте тези зеленчуци, които са с най-дълга топлинна обработка. Ако искате да използвате краставици, ще трябва да ги поставите първо в кутиите преди да режете домати.

Поставете захар и сол в бурканите. Добавете няколко пипер на 1 кутия. Вместо това лесно можете да използвате обикновен черен пипер грах, но 4 бр. за 1 кутия.

Поставете бурканчетата в тенджера и изсипете зеленчуците с гореща вода на раменете, а не на ръба, тъй като доматният сок ще се излъчва по време на кипенето и течността ще се покачи с 1-2 см нагоре.

След това покрийте буркани със защитени от непропускливост капаци, но не запушете и излейте вода в тигана и над раменете на кутиите.

Домати зеленчукова салата в тенджера за около 15 минути след вряването на водата и изключете огъня. Алтернативно извадете всеки буркан и свалете капака от него, изсипете вътре 1 супена лъжица. 9% оцет и растително масло, а след това - хвърли там една таблетка аспирин.

След това отново покрийте буркана с горещ капак и го завъртете с ключ за опазване. Банката веднага обръща горната част на дъното и проверява качеството на шева, оставяйки го да се охлади в тази позиция.

Не забравяйте да прехвърлите консервираната салата в склада или в мазето, за да получите през зимата буркан и се насладете на аромата на летни зеленчуци в чинията. Бон апетит!

За да се подготви такава полезна салата е необходимо през сезона на прибиране на реколтата на тези зеленчуци, така че да не се окаже твърде скъпо:

- 1 кг зрели домати - 7 рубли;

- 0,5 кг лук - 3 рубли;

- 0,5 кг българска чушка - 3 рубли;

- 2 супени лъжици 9% оцет - 2 рубли;

- 2 супени лъжици растително масло - 3 рубли;

- 2 таблетки аспирин - 3 рубли;

- Подправки - 5 рубли.

Общо: 4 литра вкусна и сочна салата за зимата ще ви струва само 26 рубли! През зимата такова ястие ще си струва теглото си в злато, затова го подгответе през лятото с нашата стъпка по стъпка рецепта и спестете бюджета си.

Share:
Comments