Отглеждане на рози: начини за засаждане, грижа за роза.

Като кралица на цветята, розата представя "царски" изисквания към условията на отглеждане.

Независимо от това, производителите на цветя имат възможност да избират от голямо разнообразие от това растение сортовете и видовете, оптимални за техния регион.

Място за засаждане

Розите изискват място за засаждане. Сайтът за тези цветя трябва да бъде добре затоплен и да бъде осветен от слънцето. На сянка растежът им се забавя, стречингът се простира, цъфтежът е слаб.

Низините също не са подходящи: стагнацията на въздуха и повишената влажност допринасят за поражението на розите от гъбични заболявания. Такива обекти трябва да бъдат източени, леглата върху тях трябва да бъдат повдигнати.

По-добре е да засаждате рози на територията с наклон (8-10 градуса) в южна, югозападна или югоизточна посока. В този случай розите не понасят течения, а силните ветрове могат да повредят високите храсти, да засилят изпарението на влагата.

почва

Розите не харесват стагнацията на влагата в земята, така че леките глини и черноземите са подходящи за тяхното отглеждане. Глинестите тежки почви са обогатени с пясък, който е преработен с тор, торф. В пясъчния лед на розите през зимата кореновата система може да се замразява, а през лятото да прегрее.

За да се подобрят тези почви, в тях се въвеждат хумус, торф и суха земя. Розите предпочитат да растат на слабо кисели почви (рН 5.5-6.5).

Отглеждане на рози от резници

Размножаване на резници се счита за най-прост и популярен начин за възпроизвеждане на тези цветя сред цветарите. Неговата ефективност зависи от разнообразието и вида на розата. В сравнение с присадени растения, корени са по-добре адаптирани към условията на растеж и състав на почвата, живеят по-дълго, не дават диви издънки.

Най-лесният начин са корени рози:

• плетени;

• миниатюрни;

• политан и техните хибриди;

• флорибунда;

• чай-хибриди.

За резници използвайте лигнокални и полутвърди издънки.

Те подготвят лигирани резници с есенно или пролетно подрязване можете също да използвате счупени издънки за това. Те се съхраняват при температура около 0 ° С. Преди засаждането тези резници трябва да бъдат вкоренени, например, по метода «Burrito» (дава малък процент от атаката, не отнема много време):

1. Здрави чисти издънки нарязани на парчета 15-20 см.

2. Горната права рязане се прави в средата между двата бъбрека, долната ъглова - точно под долния бъбрек.

3. Готов пакет от издънки, обвит във вестника, навлажнен с вода, поставен в торба и съхраняван при температура от + 18 оС.

4. След 2 седмици разгънете и проверете наличието на калус. Ако не е там, те отново го почистват.

5. След 3-4 седмици се появяват корени.

6. Семените се засаждат в почвата, задълбочавайки се до първия бъбрек. На върха поставете пластмасова бутилка или мини-teplichku.

За стимулиране на вкореняването на резбите, се накисва в разтвор на хетероауксин или корен.

Вместо стимуланти за растеж, можете да използвате инфузия на върба. За да направите това, нарязани на парчета зелени или жълти издънки върби са поставени в чаша и напълнени на половината от тяхната височина с гореща вода. За един ден инфузията е готова за употреба. Тази инфузия може да доведе до засаждане на млади рози.

Растенията наполовина на възраст са по-добре вкоренени. Те се събират по време на образуването на пъпки и в началото на цъфтежа. За това вземете средната част от избрания изстрел. Тя се нарязва на части с дължина 7-10 см с 2-3 пъпки. Горната рязане се прави, а долната рязана под ъгъл 45 ° непосредствено под бъбреците. За да се намали изпарението на влагата, долните листа се отрязват, останалите се отрязват наполовина.

В навечерието на засаждане резници трябва да се накисва в корен стимулатор (BiocloneBAC, BioRoots и т.н.). Субстратът трябва да се състои от трева, листа, пясък и хумус (4: 1: 1: 2). В дупките на леглото, изсипете подготвената почвена смес, разфасовките на растенията под наклон и заспивайте с речен пясък.

разсад напоени с разтвор на калиев перманганат, покрийте всеки стъбъл с пластмасова бутилка или направете мини-оранжерия върху цялото легло. Вкоренените резници са оставени за хибернация с покрит слой от изолационен материал. Те са трансплантирани на постоянно място следващата пролет.

Рози от семена - отглеждане

Розовите семена се отглеждат основно за производство на нови сортове. Не всички видове рози могат да се отглеждат по този начин: растенията, получени от семена, не могат да запазят сортовите характеристики. Лесно е да се разпространява чрез семена червени листа, набръчкани, needley, канела рози, обикновена кураж.

Посадъчният материал може да бъде закупен или събран от харесан храст. С независима колекция от плодове трябва да се приемат неузрели, т.е. семена от тях имат по-добра кълняемост. Семената се нарязват на половинки, издърпват се семената и се дезинфекцират за 20 минути в аптечен разтвор на водороден прекис.

Отглеждане на рози от семена у дома

В природата семената на розите са подложени на естествена стратификация, така че за да получите разсад у дома, трябва да създадете подобни условия:

1. Поставете водозадържащ материал (например марля) в купа, поставете семена върху нея в един слой, покрийте с влажна памучна подложка и я поставете в торба.

2. Цялата конструкция се поставя на долния рафт на хладилника (температура + 5-7 ° C) и се оставя там за около 2 месеца.

3. Периодично фолиото се отваря, за да проветрява и инспектира семената.

4. След като семената се изсипят, те се поставят в торфени саксии и се отглеждат при + 18-20 ° C.

Зърнените храни се нуждаят от 10 часа дневна светлина (ако е необходимо, трябва да се облекчи).

Преди засаждането на пролетта на открито, разсадът се темперира, като постепенно увеличава престоя на чист въздух. Тези растения ще разцъфтят в пълна сила следващата година.

Отглеждане на рози от семената в градината

Ако има достатъчно количество семена и вълнение за изследване, тогава можете да ги засадите през август в градината. В северните райони реколтата е покрита със сухи листа или слама, покрита с покриващ материал (например, лутрасил), и снегът е поставен на върха. През април подслонът е премахнат. Ако се прогнозират студове, над леглото се поставя малка оранжерия.

Розите, отгледани от семена на открито, са добре приспособени към условията на околната среда,

Рози: грижи

В грижите за розите се изпълняват същите мерки както при другите цветя: поливане, разхлабване и мулчиране на почвата, хранене, плевене, контрол на вредителите, зимен подслон. Освен това някои видове рози се нуждаят от подрязване.

Подрязване и образуване на храсти

Подрязването на рози е необходимо за редовно подмладяване, образуване на храст и стимулиране на цъфтежа.

Тази операция се извършва съгласно следните правила:

• подрязването се извършва ежегодно при сухо време;

• използваните инструменти трябва да бъдат добре заточени и дезинфекцирани;

• Секциите се обработват с градински глинен съд;

• Нарежете стъблата на здрава тъкан.

Условия за подрязване на рози

Пролетно подрязване - основната. Извършва се ежегодно по време на периода на набъбване на бъбреците. Всички повредени от замръзване, болни, слаби клони се отстраняват от здраво дърво.

През лятото резитба съкратете мастните филизи без пъпки, изрежете центъра за удебеляване на стъбловите храсти, избледнели цветя. Това ще стимулира растението до ново цъфтене. В присадените рози се изрязва див корен.

Есенно изрязване се свързва с необходимостта от зимни храсти за подслон.

поливане

поливанеают розы обильно один раз в неделю, под корень. В жаркую летнюю пору полив увеличивают и проводят утром и вечером. На один куст расходуется примерно ведро воды. Со второй половины августа полив сокращают, а в сентябре прекращают совсем.

Разхлабване и мулчиране на почвата

Разхлабете земята под розовите храсти след дъжд и поливане, за да унищожите почвената кора и да подобрите аерирането. Дълбочината на разхлабване трябва да е малка (5-10 см), в противен случай горните корени могат да бъдат повредени, което ще повлияе неблагоприятно на развитието на растението.

През пролетта, преди отварянето на бъбреците, се извършва първият мулчиране на рози. За да направите това, нанесете хумус, слама, коричка от слънчогледови семена. Преди трева плевели, вода и разхлабване на почвата, правят тор. Преди есенните студове, отново се насищайте.

Подготовка на рози за зимата и подслон

В зависимост от вида и разнообразието, розите се нуждаят от зимен подслон. Парк рози са най-зимата-оригинален. За зимуване те трябва да се отегчават до височина 20 см. Други видове рози са съкратени до 20-25 см от нивото на земята, третирани с течност Бордо от гъбични заболявания. Като подслон се използва сух торф, нарязан лапад, покрит с целофанов филм или лутрасилом. Трябва да се положат грозни рози и да се закрепят към земята.

Торове и покривки за рози

Роза - много взискателно растение, През пролетта, след резитба за растежа на листата и новите издънки, розите се нуждаят от азотни торове. Амониевият нитрат се нанася в количество от 20 g / m2 след отстраняване на подслона и изкопаване на почвата до дълбочина 10 cm.

За зрелите издънки обилни цъфтящи розови храсти се поемат суперфосфат (30 g / m2) и калиев сулфат (10 g / m2). Направете ги от юни до септември.

През целия вегетационен период розите се нуждаят и от микроелементи. За тази цел използвайте сложен минерален тор (Gloria, Ideal, FlorGumat, Agricola).

Въвеждането на пресен тор или птичи тор се отразява неблагоприятно върху розите, особено върху младите растения. През пролетта хумус мулчиране на почвата под храсти. През лятото органичните вещества трябва да се прилагат по-добре в течна форма (воден разтвор на Mullein 1:10). След горната превръзка земята около храстите трябва да бъде прахообразна с пепел и разхлабена.

Ако е необходимо, направете листа от корени между основните гранули. За да се предпазят от вредители, е възможно прахта на листата да се праши с дървена пепел. При трансплантирането, подрязването и всяко друго стресово състояние на растението е полезно да се пръска с антидепресант (напр. Epin). В края на август всички хранения спират.

Отглеждане на рози в дома

Агротехниките на закрити рози са малко по-различни от растящите форми на градината. В дома си, те засаждат джудже сортове чай-хибрид и ремонт на рози. Закупените растения не се трансплантират веднага - трябва да преминат през 2-3 седмици аклиматизация.

За поливане, използвайте стайна температура вода при стайна температура. В нов съд, розите се засаждат чрез претоварване. Земята се приготвя независимо от земната повърхност, пясък и хумус или използвана в магазина. Първото торене може да се направи един месец след трансплантацията на цветята. Торовете се въвеждат на всеки 2 седмици до септември.

Домашните рози, както и градинските рози, има нужда от ярко осветление, но те трябва да бъдат засенчени от пряка слънчева светлина, за да се избегнат изгаряния. През лятото можете да вземете рози на балкона. Че храстът не се разраства, потът трябва да се върти всеки ден малко.

Избледнелите цветя се отрязват на първия бъбрек. Когато храстът завърши разцъфтяването му, то трябва да бъде подготвено за зимната почивка: нарязан е поливането и горната превръзка, издънките са нарязани на 5 бъбрека, температурата на въздуха е намалена до + 15-17 ° С. От отрязани клонки, резници могат да бъдат отрязани и вкоренени.

Кореновите изрезки на розите във водата са по-добри в стъклени буркани или изрязани пластмасови бутилки. Можете да добавите корен стимулант (Kornevin или Heteroauxin) във водата. В рамките на един месец добавете вода (при изпаряване) при стайна температура. Когато полученият калус достигне 4 мм, резници могат да бъдат засадени в отделни саксии.

Отглеждане на рози в оранжерия

Отглеждането на парникови рози изисква задълбочена подготовка и зависи от следните фактори:

• Подготовка на самата парник и необходимото оборудване (напоителна система, осветление, контрол на температурата и влажността); подготовка на разсад;

• избор на видове и разнообразие (подходящи за оранжерийни условия, миниатюрни, чай-хибридни, Floribunda, Grandiflora);

• правилното внимание.

Растенията в оранжерии могат да бъдат както присадени, така и розови рози. Растителни розови храсти или в отделни саксии, или директно в земята.

Посадъчен посадък е най-лесният начин да отглеждате рози в домашни оранжерии. Той е добър за мобилността си: саксиите могат лесно да бъдат преместени в хранилището в мазето, да се регулира разстоянието между храстите.

С всеки метод, преди засаждането, разсадът се накисва във вода за един ден, след това се отрязва с 2/3 и се отвежда в оранжерията. Кацането започва през октомври, Като субстрат се използва натриева почва с добавяне на хумус, нисък торф, пясък в съотношение 3: 2: 1: 1. Киселинността на почвата трябва да бъде 5.5-6.5 рН. През първите 7-10 дни температурата в оранжерията се поддържа на около + 6 ° С. От момента на подуване на бъбреците на всеки три дни се увеличава с 1 градус.

В почвата розите се засаждат, когато почвата се затопли до +12 ° С. Разсадът е погребан в земята до първия долен бъбрек. Разстоянието между редовете е 30-40 см, а между растенията в ред е 20-30 см. Броят на храстите варира от 10 до 25 броя на квадратен метър. След засаждането се извършва напояване от маркуча. Когато се образуват първите пъпки, въздухът трябва да се загрее до +20 ° С. За да не се отворят бързо цветята, отново трябва да намалите температурата до + 15 ° С.

Когато се грижи за парникови рози, в допълнение към стандартните мерки е необходимо да се регулира степента на осветеност: през есенно-зимния период розите се нуждаят от допълнително осветление, а през лятото - засенчване с прекомерна слънчева светлина; поддържа оптималната влажност и температура в оранжерията.

Изрязването на цветя се извършва най-добре сутрин, докато пъпките се отворят напълно.

Основните вредители и болести. Методи за борба с тях

Розанная тля - насекомо тревно-зелен цвят. Паразитизиране на младите филизи, листа, пъпки, колонии, листни въшки бързо се увеличават. В резултат на това увредените части на растението са изкривени. Появата на листни въшки е сигнализирано от появата на мравки, които са привлечени от сладкото освобождаване на листни въшки - мед. За да контролирате въшките, използвайте инсектициди.

Розанная цикадка - малко насекомо от бледожълт цвят. Женските яйца са на клоните на розите. Ларвите, които се появяват от тях, се хранят със сока на растението. Повредените листа получават мраморен цвят, пожълтяват и падат. Борба с ларвите по-ефективно по време на масовия им вид инсектициди

Spider акар - един от най-опасните смучещи вредители на розите. В оранжерии той възпроизвежда целогодишно. Заболяването се причинява от емото и техните ларви. В местата на ухапване на листата се виждат светлинни петна. Ако щетата е силна, листата става жълта и пада. Необходимо е да се бори с кърлежите през цялото време, защото новите поколения вредители стават резистентни на предишния акарицид.

Розаная мъчител - малки пеперуди, действащи привечер или през нощта. Яйцата хибернират на кората на стволовете и клоните на овощните дървета. Гъбелелите повреждат пъпките и листата, които порастват, обвиват се в паяжини и се сгъват в епруветка. В отделни случаи заразените части от розите са ръчно отрязани и изгорени. При масивни щети розите се напръскват с отрови, съдържащи пиретрин.

Розанный пилильщик - един вредител, женските носят яйца на млади издънки, в резултат на което техните кори, избухват, те се навеждат и изостават в растежа. Лъвът за люпене ореха остриетата на листата от ръбовете, оставяйки вени. Повредените леторасти трябва да бъдат изсечени и изгорени, почвата под храсти през есента трябва да бъде изкопана за унищожаване на зимуващите насекоми.

Мучнистая роса е показано на листа, стъбла, пъпки под формата на белезникави петна (сякаш са поръсени с брашно). Листата се обръщат и падат. Растенията престават да растат и да цъфтят. При силно поражение храстите стават по-слаби и умират. Продължава заболяването при горещо време с висока влажност. Заразените леторасти се унищожават, растенията се напръскват с 1% разтвор на колоидна сяра, меден сулфат с периодичност от 7-10 дни. За отглеждане, вземете сортове рози, които са устойчиви на прах. За предотвратяване през есента под храстите на земната опрашена пепел.

ръжда се проявява с оранжеви петна по листата и издънките. Болните растения изостават в развитието си. Необходимо е да се отрежат и унищожат повредените части на растението през есента. Инфектирани рози, трикратно напръскани с меден хлорид или инфузия на чесън. Преди зимните приюти храстите се поръсват с железен витрил или течност от Бордо. За отглеждане се използват ръждиви видове рози: полиантичен, твърд, чай-хибрид.

Черно петно ​​(Marsonin) е причинена от гъбичката Marssonina rosae. Показва черни петна по засегнатите листа. в резултат на което те стават кафяви и падат, растенията престават да цъфтят. Болезнени храсти се поръсват с меден сулфат, земята под тях се залива с вар през есента.

Рак на кората (изгаряне) - гъбични заболявания. На първо място се появяват малки червеникаво-кафяви петна върху кората на издънките, се сливат помежду си, постепенно се превръщат в черно и могат да покрият целия изстрел с пръстен. Гъбата хибернира в засегнатите клони. Следователно те трябва да бъдат отрязани и изгорени.

Share:
Comments