Ние отглеждаме зеле със завист към съседите! основи на

Когато избирате място за отглеждане на зеле в сайта си, помислете за нуждата от светлина и влага на зелето: не забравяйте да осигурите наличието на вода за напояване и липсата на засенчване.

Тъй като зеле се отглежда чрез разсад, през есента подготвят място за засаждане.

Отглеждане на зеле: избор на сортове, качество на семената и време за сеитба

Въпреки изобилието на пазара на семена, не е лесно да направите колекцията си от сортове и хибриди. Необходими условия за избор, които трябва да бъдат ориентирани:

вкус - може би, основният критерий за подбор. Особено ценни са сортовете със сочни хрупкави листа, образуващи плътни бели глави. Това зеле е добро в осоляване и свежо. Не само сортовите качества влияят върху вкуса, правилното внимание е важно, навременното хранене и поливането;

срок на зреене. Използването за засаждане на ранни, средни и късни сортове увеличава периода на консумация на собствено зеле. При спазване на условията за съхранение можете да ядете зеле от юни до реколтата от следващата година;

запазване на качеството. Фактор, поради който понякога вкус. Класовете, предназначени за дългосрочно съхранение, обикновено са по-малко сочни, с дебели, груби листа.

Според зрялост зелето обикновено се разделя на три групи:

рано, с вегетационен период от 75-90 дни: TransferF1, SoloF1, NozomiF1, KazachokF1, MirrorF1, TafmaF1, юни;

среда, с вегетационен период от 110-170 дни: KrautmanF1, Rodolfo F1, Glory, Gift;

късно, с период на зреене 150-240 дни: Blizzard, Winters, Sugar Loaf F1, Megaton F1, Tobia F1, Белоруская, Валентина.

Отглеждане на зелеви посадъчен материал

Не чакайте качествени разсад, когато го отглеждате в градски апартамент, При липса на светлина и излишък от топлина, растенията се оказват слаби, тънки, прекомерно удължени. Малко помагат дори тяхното съдържание на студения прозорец на перваза.

Получават се по-качествени посадъчен материал в градски апартамент на неотопляем балкон. По-лесно е да се създадат необходимите условия: температура 10-15 ° C и голямо количество светлина. Недостатъкът на метода е липсата на пространство, но си струва да се отглеждат няколко разсада за най-ранна реколта. Засаждането на семена в този случай се извършва в средата на март.

Най-качествените разсад на зеле се получават, когато се отглеждат право в земята. Една студена детска градина е обща градина с добре подготвена почва. След изчистването на снега, той е защитен от студ чрез покриване на материал върху дъги. Почвата трябва да бъде насипна, подправена с есенни хумус и дезоксидатор (пепел, вар, креда). Не е препоръчително да се използва мястото, където през миналия сезон са израснали кръстоносците - репички, ряпа, daikon, зеле.

За засаждане направете жлебове с дълбочина от 4 до 5 см, разсипете ги с топла вода и поставете семената на разстояние 3 см един от друг. Скрап се поръсва с пресяван компост с 1 см слой.

Удобно е да се отглеждат зелеви разсад в студена оранжерия с използване на касети. Всяко растение, заемащо лична клетка, ще има качествена цялостна коренова система. Касетите трябва да се инсталират в оранжерия с задълбочаване.

Засаждане на зеле от касета

За да се ускори покълването на семената, почвата трябва да бъде покрита с филм, който се отстранява след появата. Преди създаването на топло време е необходимо допълнително да се покрият разсад с нетъкано одеяло. Заедно с бялото зеле можете да посеете и други сортове зеле. Кълнове от Брюксел, Савой, броколи, кохераби, карфиол също се развиват добре в студена оранжерия. За да се избегне объркване, всеки клас и вид има отделен жлеб, който е означен и приложен към плана.

обикновено зелените посадъчен материал не се нуждаят от допълнително торене, достатъчно храна от градината, но при ниски температури е желателно да се използва топъл разтвор на амониев нитрат, тъй като е трудно корите да извличат азот от студената почва. Грижата за разсад е предпазването от отрицателни температури, рядко внимателно поливане, отстраняване на плевелите, разхлабване.

Когато се появят 1-2 листа, лешоядите могат да бъдат премахнати и деформираните растения могат да бъдат отстранени, които са изминали със силно закъснение. Качествените разсад се считат за формират 4-5 истински листа, на възраст 35-45 дни за средни и късни сортове, 50-60 дни за ранните.

Подготовка на почвата. Образуване на хребети. Разтоварване на разсад

Най-подходящ за засаждане на зеле в леглата е скучен, облачен ден, в идеалния случай с фино дъжд. Ако в близко бъдеще прогнозата обещава слънце и топлина и не можете да отложите засаждането на зеле, направете го вечер. През нощта разсадът ще има време да се адаптира към новите условия.

Зелето се чувства добре върху всички видове почви: глинеста почва, пясъчна глинеста почва, торфени блата, горски подзоли, с изключение на гъсти гъсти глинести и пясъчни. Необходимите условия - открито слънчево място, достатъчно количество хранителни вещества за влага. Изхождайки от това, изберете сайт за засаждане.

Планирането на бъдещите легла за отглеждане на зеле трябва да се разгледа през есента. Необходимите условия за създаване на правилно почвене, правейки достатъчно количество органични и минерални торове. Под есенното копаене се използва вар или доломитово брашно със скорост 300 грама. на квадратен метър, пресен тор. Ако торът е ферментирал, е по-добре да го въведете през пролетта. В същото време, добавете пепел, сложни торове (nitrofoska, azofosca). Тези най-добри превръзки най-добре се добавят към образуваните кладенци: чаша пепел и 20-30 грама. минерален тор.

В зависимост от структурата и капацитета на влагата на почвата, засаждащите дупки се образуват на повдигнати греди или на плоска повърхност.

• засаждането на ранни сортове и хибриди на зеле се извършва по схемата: между растенията 40 см, между редиците от 50 см;

• необходимите условия за отглеждане на средно узряло и късно зеле: разстоянието между растенията и разстоянието между редиците е не по-малко от 70 см;

• За по-лесно напояване, торене и други грижи за растенията, засаждането се извършва на два реда с проходи между тях 70-90 см.

Легло със зеле

Грижа за зелето. Колко вода е необходима за напояване, какъв вид хранене

Предпоставка за получаване на богата реколта е поддържането на почвената влага през целия период на зелената растителност. В този случай, не омокряйте почвата, навлажнявайки корените. Необходимо е да се създадат условия за запазване на влагата: мулчиране, разхлабване и заливане на почвата около растенията.

В горещия сезон, растението за пълнозърнесто зеле се изпарява до 10 литра вода на ден и силно се нуждае от поливане. Младите насаждения през първата половина на лятото трябва да получат 2-5 литра вода, а възрастните, по време на образуването на глави, 15-20 литра на напояване. Смята се, че за да се образува глава, тежаща 2 кг, зелето изисква 200 литра варел вода за сезона.

За формирането на големи силни глави с високи вкусови качества, зелето се нуждае от грижи и хранене не само при засаждане на разсад, но и през лятото. Особено важни са храненето през август. По това време средните и късните зреещи сортове и хибридите започват да свиват главите си.

С азот глад и засаждане в недостатъчно deoxidised почвата, листата на зеле растат по-малки, по-груби, придобиват червеникаво-виолетово оттенък, те са слабо оформени.

Азотното гладуване

обикновено проводят 3-4 подкормки за сезон, поздние сорта можно подкармливать дополнительно еще 1-2 раза. Требуется осторожность и соблюдение меры — избыток азота приводит к накоплению нитратов и растрескиванию кочанов.

Варианти на хранителни смеси:

• течен смесител, разреден в концентрация от 0,5 кг на 10 литра вода, консумира 0,5 литра разтвор за напояване на едно растение;

• смес от 30 гр. пълен минерален тор (азофоска, нитрофоска), 10-15 гр. микрофорети и 1 чаша пепел за разбъркване в 10 литра вода, консумация от 1-1,5 литра на растение. В края на лятото заменете съдържащия азот тор с двоен суперфосфат.

Добрата горна превръзка е ронлив прахообразен кон или кравешки тор под формата на слой мулч. Когато поливането на хранителните вещества от този субстрат ще бъде доставено в корените.

Отглеждане на зеле: защита от болести и вредители

Най-честата и опасна болест на зелето е кила, Това гъбично заболяване засяга всички растения от кръстосалното семейство, включително плевели. Младите растения от зеле са особено податливи на наркомании. Болестите се откриват след 3-4 седмици, когато корените и растенията се образуват на корените. Болните растения бързо изостават в растежа, обличайки грозни малки глави. Първите признаци на кила са изсъхването на долните листа.

Спорите на гъбичките остават в почвата жизнеспособни в продължение на 5-6 години. Развитието и активирането на болестта се улеснява от киселинната реакция на почвата, повишената влажност и топлината.

Основната защита от кила е редовното очистване на почвата, връщането в заразената зона на кръстоцветни растения не по-рано от 5 години по-късно. Засаждането на нощни култури (картофи, домат, патладжан, пипер) потиска развитието на цирелови спори. При отстраняване на заразените растения те трябва да бъдат изгорени.

През втората половина на лятото може да се развие горещо сухо време fusarium wilt зеле. Гъбичният причинител на фузариозата запушва проверяващите съдове и листата започват да жълт.

Ако лятото е студено и дъждовно, зелето започва да влияе върху разнообразието от гниене на бактериален и гъбичен произход. Инфекцията се извършва чрез механични увреждания, които оставят насекоми и техните ларви. Причиняващите агенти на гниене, проникващи в главата, продължават да се развиват в трезора и могат да унищожат цялата култура.

Сериозното увреждане на растенията причинява много вредители: зеле и червена кал, зелева молва, лъжица, гроздова рапица, листни въшки, охлюви. Възрастните насекоми и техните ларви, нощни и дневни ловци на зеле интензивно захапват листата и правят дълбоки дупки в зелето. Засегнатите растения изостават в растежа, травмите се заразяват с инфекции, замърсени с екскременти на вредители, губят външния си вид.

Вредителите са загърбили листата

Контрол на вредителите и грижи за засегнатите насаждения:

• спазване на ротацията на културите;

• отказ да се засадят кръстосани сидерати за рехабилитация на почвата (горчица, рапица);

• внимателно събиране на растителни остатъци и отстраняване на кръстоцветни плевели;

• ежедневна проверка и ръчно събиране на яйца и гъсеници по време на полет на пеперуди;

• привличане на ентомофаги. Те доброволно се заселват на чадър растения, засадени до зелените легла (магданоз, целина, моркови, копър);

• Ако броят на вредителите е висок и горепосочените мерки не се справят, трябва да се прилагат химически методи за защита.

Отглеждане на зеле: събиране на реколтата

Ако са проведени химически обработки, зелето може да се използва за храна не по-рано от 3 седмици. Ранните и средните сортове се отрязват, когато зреят и се използват пресни. Не може да закъснееш с отстраняването им, в противен случай главите ще се счупят.

С почистването на късни сортове и зелеви хибриди, предназначени за кисело хранене и дългосрочно съхранение, не е необходимо да се бърза. През септември времето създава подходящи условия за натрупване на захари и витамини, бързо изливане на глави. Ето защо се препоръчва да оставите най-правилните, хармонично оформени растения за известно време по-дълго върху леглото и да продължите грижите и, ако е необходимо, поливането. Късните разновидности не се страхуват от лесна слана, през септември те могат да увеличат масата си наполовина.

За по-добро съхранение трябва да се почисти да се защитят зелевите глави от наранявания, Оставете покриващите листа, не поставяйте повредени и замръзнали глави в трезора.

Share:
Comments