Начало suluguni - рецепта от сърце за любителите на

Ако просто кажем, че сугугуни е пилешко сирене, като сирене, моцарела, адахи или чехил, това ще бъде много малко.

Той е визитна карта на Западна Грузия, народ, който знае как да прослави красотата на планините и лозята, шишчета от младо агнешко и, разбира се, направени с любов, сирене в дома.

Самите грузинци не обръщат внимание на научно обоснования произход на името на сиренето, което означава суровини за неговото производство.

С поезията и романтизма, присъщи на тях, те обясняват, че suluguni е производно на две думи, душа и сърце и тези думи трябва да се разглеждат като основни условия за приготвяне на сирене. Тук няма нищо, което да се противопостави.

добър е толкова древен и процесът на подготовката му е толкова могъщ, че само голямата любов към земя и работа, топлината на човешките ръце може да даде на хората изискан, уникален аромат и пикантен вкус на сирене, от сърце и душа.

Ето защо, ако има подходящо отношение, нека се опитаме да направим дома си.

Има само две рецепти за сирене: обичайното, което е известно на жителите на слънчевата Грузия в продължение на стотици години - такова сирене често се среща в гастрономическите магазини, а вторият вид сирене, предназначен за дългосрочно съхранение и следователно обработен с тютюнопушене, може да бъде купен и вкусен само историческа родина.

Как да направите сиренето suluguni у дома - основните технологични принципи

добър има бяла или кремава, мека и наслоена текстура, кремообразно-солен вкус. Цветните нюанси на сиренето зависят от качеството на млякото - суровините с високо съдържание на мазнини дават крем оттенък. Съдържанието на мазнини в млякото варира в зависимост от условията на отглеждане на животните, тяхната възраст и други физиологични фактори, сезонните промени в диетата. Суровината за сиренето е краве или биволско мляко. Във връзка с географските особености на животновъдството предприятията, които се занимават с производството на сирене suluguni, използват главно краве мляко.

Производството на сирене се състои от два основни етапа, всеки от които на свой ред може да бъде разделен на отделни операции.

На първия етап, всъщност получават прясно произведени домашни сирена, като сирене "Имерециан", сирене "Здраве" и други сирена. За да направите това, ферментирайте млякото, отделете суроватката, изварата зърно се подлага на самостоятелно пресоване, оставете известно време в саламурата. Това сирене вече е много свеж и вкусен природен продукт.

За да се приготви сиренето със сирене у дома, получената главата на сиренето се подлага на по-нататъшно обработване и топене, след което се получава напълно различен вид сирене. Когато изварата се нагрява, предварително се нарязва на малки фракции, то се топи и сиренето придобива пластичност. Той се месят като тесто, разтягане и сгъване на слоевете, което ви позволява да постигнете пластична текстура.

Suluguni, който се произвежда в производството, се регулира не от държавния стандарт, а от техническите условия на всяко отделно предприятие. Това предполага, че няма отделна технология за производство на сулугуни и всяка компания се опитва да пресъздаде рецептата за сирене по свой начин. Всъщност, за истинската рецепта Suluguni има само една. Разликата между сиренето suluguni у дома и произведена в производството според спецификациите е само един нюанс.

Home suluguni се произвежда от прясно пълномаслено мляко, заобикалящо етапа на пастьоризация. Като се има предвид, че технологията за приготвяне на сирене включва повторно нагряване на сиренето за сирене и сирене до температура над 85 ° С в продължение на 10-15 минути, което прави възможно защитата на крайния продукт от наличието на нежелани микроорганизми при узряване и съхранение на сулугуни, не е необходимо предварително пастьоризиране на млякото.

Но в производството suluguni се прави от пастьоризирано мляко, както се изисква от строги санитарни стандарти. Ето защо има разлика в рецептата на домашния и промишлен начин за приготвяне на сирене. Домашно приготвеното сирене е особено естествено и лесно се приготвя - сиренето за сирене се получава естествено, без да се прилага калциев хлорид и сирище, за разлика от индустриалния метод за производство на сирене от пастьоризирано мляко.

Защо се нуждая от калциеви соли и ензими? Ако просто да се обясни, по време на процеса на пастьоризация, млякото им губи, така че те се добавят изкуствено. Това е разликата между домашния и индустриалния начин на производство.

Подробно описание на първия и втория метод на дом suluguni е в рецепти по-долу.

1. Сирене Suluguni у дома от пастьоризирано пълномаслено мляко

Суровини:

 • Фермерско мляко, натурално мляко, пастьоризирано 12 л

 • Калциев хлорид 1.2 mg

 • Ензим на зърна 2.4 мг

 • сол

Оборудване и инструменти:

 • Гъбички 8 литра, 15 литра и 20 литра

 • Дървени лопатки 2 бр.

 • Колдер с кръгла форма (или сито)

 • Голям басейн за смесване на сирене тесто

 • Дълъг кухненски нож

 • Разделочная доска

 • Капачка за суроватка за суроватка

 • Сензор за температура с таймер (ако е възможно)

Получаване:

 1. В тенджера (15 литра) излейте млякото и го поставете в по-голям тиган, поставен върху включената чиния и частично напълнен с вода. Ако няма специална саксия за готвене на сирене, тогава начинът на готвене на водна баня значително ще помогне - ако директен контакт с огъня мляко или сирене може да изгори. В голяма тенджера, ако е необходимо, можете да добавите топла вода, за да поддържате необходимата температура.

 2. Загрейте млякото на 35-38 ° C. Ако няма специален термометър, трябва да се ориентирате според собствените си чувства - температурата на узряване на млякото трябва да е малко по-висока от нормалната температура на човешкото тяло. В тази ситуация е по-добре да не се прегрява.

 3. В мерителните чашки се изсипват 50 мл топла преварена вода и се разтварят отделно калциев хлорид и ензим от сирището. За точност използвайте медицински спринцовки. Недостатъкът, както и излишъкът от тези компоненти, ще повлияят върху качеството на готвенето сирене и тесто, за лошо.

 4. Изсипете съдържанието на чашките за измерване в млякото и разбъркайте в продължение на 10-15 минути, докато се образува кърлеж.

 5. Не забравяйте да наблюдавате температурата на нагряване. За да го запазите стабилно на подходящо ниво, поставете саксия до голяма саксия, за да затоплите водата и да поддържате температурата близо до кипене в нея. Подгответе една кофа, за да извадите охладената вода и да запълнете горещата вода.

 6. След 5-6 часа, съсирекът ще стане толкова гъст, че може да бъде прехвърлен в варени форми, монтирани на табла за източване на суроватката. Разбърканата маса се премества в калъпи с шум, така че не е нужно да затрупвате работното място с палети с голям обем. Изсипете останалия серум в стерилни кутии. Може да се използва по-късно за други кулинарни или икономически цели.

 7. Формите с тромби се комбинират един с друг, когато серумът леко се отцежда и кондензираното сирене. Превърнете един формуляр в друг и го поставете настрани. Те ще трябва да се обърнат от време на време, така че сиренето да кондензира със собствено тегло. И двете половини трябва да "растат заедно", образувайки главата на сирене със заоблени страни, правилната цилиндрична форма. За уплътняването на сиренето и притока на суроватка чрез самозатваряне е достатъчно 8 часа.

 8. През това време сиренето ще придобие гъста текстура. Поставете главата върху дъската за рязане и разкъсайте повърхността със сол. Опаковайте сиренето във филм и поставете в хладилника за 2-3 дни, за да узрее.

 9. Това е една от разновидностите на пилешки сирена и е готова за употреба. Но основната цел е да се подготви сугугуни и следователно два дни по-късно да продължим към втория, последен етап.

 10. Главата на сирене сирене, полагане на дъска за рязане, нарязани на малки кубчета. Това е необходимо, за да се гарантира, че при топенето на сиренето равномерно навиване и се превърна в пластмасово тесто.

 11. В басейна залейте гореща вода (85 ° C) и поставете нарязани парчета в нея. Вземете дървената шпатула в двете си ръце и започнете да разбърквате сиренето, докато парчетата се разтеглят. С помощта на лопатките, ги събирайте в общата маса и медете, докато се образува един възел. Гледайте температурата на водата в таза и постоянно я изменяйте, изцеждайте охладеното и добавете горещо от тигана, който по това време трябва да бъде на печката, готов.

 12. Продължете да медете сиренето на тестото, разбърквайте го в гореща вода в плоска торта и след това сгънете, за да осигурите пластична текстура. Поставете готовото тесто в матрица за зреене, поставена върху палет. Потопете се 2-3 часа във формата, в хладилника.

 13. По това време подгответе саламурата (20%). За подготовката му можете да използвате суроватка или топла вода, в която тестото се меси. Сложете сиренето в саламура за един ден. Не забравяйте след 12 часа, за да обърнете главата назад, така че сугугуните да излязат равномерно.

 14. След прехвърлянето на главата в опаковка или контейнер и изваждане на студено място.

2. Home Suluguni - рецепта за сирене от прясно мляко

Суровини:

 • Прясно, пълномаслено мляко, не пастьоризирано 10 л

 • сол

 • Вода

Получаване:

Цялата процедура за приготвяне на suluguni е подробно описана в рецептата # 1. Разликата е само в използването на суровини.

3. Suluguni у дома - рецепта за печени suluguni

продукти:

 • домати

 • кориандър

 • добър

 • копър

 • Сладък лук, червен

 • Растително масло, сол и черен пипер (за зареждане с гориво)

 • магданоз

Получаване:

Лук и домати измиват, обелват и нарязват тънки филийки. Поставете в печене ястие. Поръсете с нарязани билки и изсипете с превръзки от земята пипер, сол и растително масло. Върнете се със слой от остърган сулугуни. Поставете я във фурната и изпечете, докато стане ръждясала.

4. Начало suluguni - рецептата на грузинската кухня "Achma"

продукти:

 • Вода 150 мл

 • Яйца 3 +1 бр.

 • сол

 • Масло, сметана (разтопено) 180 гр

 • Мука 0,8 кг

 • добър 500 г

Получаване:

Решетка за сирене. Разбийте яйцата (3 бр.), Добавете вода и сол към тях. Добавете сместа към пресятото брашно, омесвайте тестото. Разделете го на седем части, две от които трябва да са повече от 70-100 г. Поставете топките и охладете. Поставете саксия с вода върху печката, добавете сол и я заврийте. Пет малки парчета тесто, отстранете и навийте кръгчета с диаметър 20 см. От големи части от тестото направете кръгчета с диаметър 28 см. Покрийте кръглата печене с омазнен пергамент. На дъното лежеше голям кръг, омазнява се с масло и се поръсва с настърган сулугуни. Краищата на голям кръг трябва да виси отстрани. Малък кръг се спуска в кипяща вода в продължение на половин минута, се отървава от шума и веднага се поставя на върха на слоя сирене в матрицата. Смажете с масло и поръсете със сирене. Спуснете следващия малък кръг във вряща вода и повторете операцията. След като поставите тестото в слоеве, покрийте продукта с втори голям кръг, закрепете краищата, свързвайте ги. На върха, маслото тестото с яйце и се пече в продължение на половин час при 200-210 ° C. Готови ли сте да изпечете тортата върху чиния и да го нарязвате.

5. Suluguni сирене у дома - синя патладжан с домати и сирене

продукти:

 • Синята патладжанка

 • Сирене Sulug

 • чесън

 • сол

 • Смес от зелени чушки

 • сол

 • Зеленина за регистрация

 • домати

Метод за приготвяне:

Приготвени патладжани нарязани наполовина. Сварете в олио. От чесън, сол, нарязани зеленчуци и сол, подгответе сместа и настържете вътрешността на патладжана. Нагоре с тънки резенчета домати, поръсва се с настъргано сирене. Зеленчуците се поставят върху лист за печене, намазват мазнините и изпращат петнадесет минути в предварително загрята фурна. Когато сиренето се омазнее, поставете я върху чиния, поръсено с билки.

6. Съхранение на домашна салата

съставки:

 • добър

 • Варено филе, пиле

 • Прясна краставица

 • Базил, магданоз

За зареждане с гориво:

 • Гроздов оцет (или лимонов сок)

 • Зехтин

 • Подправки, захар и сол

Получаване:

Нарежете всички съставки в ленти в равни пропорции. Разбъркайте и преди да сервирате, налейте дресинга на вкус. Салата може да се приготвя и с пушено пиле.

Сирене Sulugуни в домашних условиях — полезные советы и хитрости

 • За да се приготви един килограм сугугуни, се изисква 10-12 литра природно мляко. Грешката в обема се дължи на качеството на млякото, което може обективно да съдържа различно количество сухо вещество.

 • Прясно захар се съхранява в контейнер в хладилника. Срокът на годност е до 30 дни. За по-дълъг период на съхранение сиренето се пуши

Share:
Comments