Mahonia parasitic: грижа (с снимка). характеристики на

Засаждане на техните обекти или в двора декоративен вечнозелен храст махагон padubolistic, можете да постигнете няколко цели.

Първо, тя може да се превърне в хедж, макар и не много висока.

На второ място, нейните ярки цветя и листа, които не падат дори през зимата, съживяват всяка градина и моля окото.

Трето, тя дава реколта от плодове, подходящи за прясна и консервирана употреба.

Какъв вид растение е това, каква е грижата за махагоновите карбидни, снимката, която можете да видите тук.

Граница на махония

Плодове от махония

Описание магонии падуболистной

Първата дума на името на този храст произлиза от името на американския ботаник и градинар Бернар Макмеън (Макмеън), който е живял през XVIII век. Американският градински календар, публикуван в обращение през 1806 г., става световно известен. Още през 1818 г. ботаника Томас Nutall дава името "Mahonia", описан нов род от семейство киселотрънови от западната част на Северна Америка. В род Mahonia, има повече от 50 вида растения, но най-разпространената Mahonia aquifolium. Втората дума е името дойде около заради сходството на листата mahonia с кожести листа от джел или бодлива зеленика.

Булото на махонието рядко надвишава височината от 1 м. Ширината от 1-1,5 м обикновено се поддържа от подрязване. Растението е изключително плодоносно с корен потомство, така че техните плантации са доста дебели и също така изискват подрязване. Листата се състоят от 5-9 кожени лъскави листа с остри ръбове. Дължината на листата е до 50 см. Младите листа, които цъфтят през пролетта, имат червеникав оттенък, който се променя на тъмно зелено към лятото. През есента целият храст "червеникав" (листата получава бронзово-червен нюанс) и така струва цялата зима. Ароматните съцветия се състоят от малки жълти цветя, събрани в големи панички. Бушът обикновено цъфти през цялата май (в централната част на Русия), но в топъл климат може да възкръсне през октомври. Тъмносините плодове узряват през август, имат сладък и кисел вкус, имат лечебни свойства и са подходящи за готвене. Плодовете не падат дълго време, могат да останат на храстите в продължение на 4-5 месеца. Породителите периодично носят нови сортове сладки плодове от махония.

Особености на отглеждането на махагон гадоид в различни климатични зони

Махония padybolostnaya - зимно-херметизирано растение, способно безпроблемно да носи слани -30 ° C, може да расте във всеки климат. Най-голямото увреждане на храстите се дължи на промяната на размразяването и тежките студове. В райони, където такива климатични промени са чести и където студените зими замръзват, ще се изисква частично или пълно заслон. В средната ивица на Русия, възрастен маг не е прегърнат, а младите могат да бъдат покрити с лапад или специален материал. На север, в географската ширина на Архангелск, е желателно да се настанят храсти за възрастни или най-малко кореновата им система.

В някои топли райони могонът отново цъфти през октомври. В същото време, цъфтежа се удължава за цялата зима, а плодът се узрява до май. Храстите в руския юг, в Кавказ и в Крим са много добри.

Magonic Papaver: избор на сорт, засаждане

Най-търсените категории махагон са широколистни:

  • Аполон, Сортът е отгледан в Холандия през 1973 г. Височината и широчината на храсталака е от 0.6 м до 1 м. Цъфти през май, цветята са ароматни на 0.8 см, плодовете са малки, узряват през август. Листата се превръщат в бронз през зимата. Бавно нарастващо разнообразие с изобилен цъфтеж.

  • atropurpurea, Компактни втулки с диаметър на короната от 0,6 м. Тъмнозелени листа до 25 см. През есента и зимата листата стават лилави.

  • Versikolor, Листата в топлия сезон - зелени с оранжево, сметана, розови петна, а през зимата - бронзово-лилаво. Короната се разпространява до 1 м в диаметър.

Започнете да се разпространява и нови сортове на махагон gadolobostnoy: Бебе, Наташа, русалка и др. От едроплодни сортове се разпределят Blumun и Bluqulaud, теглото на плодовете достига 0.9 грама.

Извлечени са и хибридни сортове. По този начин кръстосването на махагона с папирусните варвари беше ни дадено от Магобарбарис Нюбърт. Тя е полу-вечнозелена, листата не са големи, с дължина до 7 см. Обикновените листа са свързани с маробарбарис с берберис и отсъствието на тръни и подреждането на листата - с махонията. Височината на храста е обичайна - до 1 м.

Избирайки правилния сорт, пристъпете към засаждането на махонията. За безопасно оцеляване и добър растеж преди засаждането е необходимо да се спазват определени условия:

  • Срок на засаждане - началото на пролетта, така че кореновата система да се развива добре преди студеното време. Магонията не толерира трансплантацията, така че е най-добре да закупите разсад с затворена кореновата система.

  • място - Светло или леко засенчено, безветрено.

  • Почва - богати на хранителни вещества, плодородни, леки, неутрални или слабо кисели. Задължително изкопаване на почвата преди засаждане се изисква, тъй като магът обича свободната почва. С тежка почва направете дренаж в канавката за разтоварване от развалини, големи камъчета. Желателно е да се добавят хумус, пясък, трева на земята.

  • разстояние - за единични свободни площи - 2 м, а за група (бордюри) - около 1 м.

  • Дълбочина на кацане 40-50 см, кореновата шийка не е погребана, тя трябва да е на нивото на земята.

Помислете, че за да получите плодове трябва да засадите най-малко 2-3 храсталаци, тъй като махонията е не-самоопрашващо растение.

Mahonia parasitic: грижа (снимка)

През целия живот на махагона, тя се нуждае от грижи (снимките са приложени). Грижата не е трудна, махонията се смята за просто растение.

Плевене, плевене, отстраняване на плевелите и ненужен млад растеж, Perekopka под храста не е необходима, само мулчиране на пън. На снимката махагонът е ковък, оставяйки под формата на мулчираща почва.

резитба, Бушът не нараства повече от 0,6-1 м, така че резитбата се извършва не за управление на височината, а за оформяне. Храстите се възстановяват бързо. Носете подрязване след цъфтежа, т.е. през май-юни. Ако за вас е важно следното изобилно цъфтене на храст, опитайте се да държите издънки с пъпки, които се разрастват. Изрязването може да се заснема на не повече от 1/2, но по-добре на 1/3 от дължината. В старите храсти на възраст 15 и повече години те извършват подмладяващо подрязване "на пъпка", когато всички клони и издънки са отрязани близо до нивото на земята.

репродукция, Mahoolia padulobic може да бъде разпространена чрез зелени или коренови резници, корени (млади растения) или чрез слоеве и семена. Най-отнемащ време е възпроизводството на семена. Повечето от тях гарантират успеха на засаждането на махония от корена на изстрела, което обикновено се случва доста.

поливане, Магонията е по-лесно да толерира краткосрочната суша, отколкото обилното поливане или дъжд. В горещо време веднъж седмично храста се напоява с 10 литра вода, което не позволява стагнацията му. При сухо време поливането е необходимо не само за корените, но и за гъсти листа махония. Водата от помпа за напояване или маркуч със спрей ще измие натрупания прах, ще изчисти порите по листата. Топ дресинг. Преди цъфтежа NPK се храни, това е комплексен тор, който включва фосфор, азот и калий, 90-120 g / m2.

Подготовка за зимата, В райони с тежки зими е необходимо да покриете храстите за зимата с lapnika или покриващ материал. Младите храсти се нуждаят от подслон и в средната платна.

Магонично папаене: Вредители и болести

По-горе, ние говорихме за характеристиките на махагона махагон, грижа за нея, и снимките са предназначени да улеснят възприемането на информация. Сега е време да кажа няколко думи за нейните вредители и болести и начини за борба с тях.

Магонията е устойчива на вредители, но при неблагоприятни сезони, особено по време на студено дъждовно лято, може да страда от прах (бели плаки), patchiness и ръжда (жълти удари под листата).

Когато ръждата се намира на единични листа, е необходимо да се режат листата възможно най-бързо или селективно да се изстрелват, след това през 1-2 сезона гъстотата на храста ще бъде възстановена от появата на млади издънки. Обработвайте храста със сяра съдържащо лекарство или фунгицид Zineb или други подобни.

При първите признаци на мухъл на листа, цветя или плодове, растението трябва да се третира със специални препарати. Ако неблагоприятното време продължава, продължете лечението на всеки 10-14 дни с тези лекарства, като например Fundazolum или фунгицид Toxin-M.

Бордо течности, поликарбацин или съдържащи мед препарати спомагат за зацапване. Можете да разредете в 10 литра вода 200 г сапун и 20 г меден сулфат и пръскайте тази смес от храсти.

Мучнистая роса

Share:
Comments