Какви са рефлексите при новородените? как да проверявате

Двадесет и осем дни е периодът, през който детето се адаптира към новите състояния след раждането. По това време рефлексите на новороденото играят важна роля.

Веднага след раждането на дете, лишено от умения, той се грижи за природата.

Какви са способностите на бебето?

При раждането детето е надарено с цял списък от безусловни рефлекси, които помагат да се адаптира към околната среда. Те включват:

1 Рефлексите, които осигуряват функционирането на най-важните телесни системи (циркулация, дишане, храносмилане и т.н.), а именно рефлекторно смучене и рефлекси на концентрация на храната.

2Защитни рефлекси, Например, в случай на прекомерна светлина, бебето започва да покрива очите си. Това се случва и при докосване на очите.

3Приблизителни рефлекси на новородени, Те включват завъртане на главата към светлинния източник, търсене на рефлекс.

4 Атавистические рефлекторные реакции - това са онези, които в бъдеще изчезват. Те включват увлекателен рефлекс, рефлекс на спонтанно пълзящи и други.

Наличието на такива рефлекси показва функционалната консистенция на централната нервна система на бебето. През първите 12 месеца те преминават с времето.

Има ясна връзка между развитието на мозъка и загубата на повечето от рефлексите. Причината е, че повечето от тях са под контрола на кортикалните структури. На първо място, това е средният мозък, който започва да функционира в детето малко по-бързо. Простите рефлекси се променят с течение на времето в места със сложни рефлекторни реакции.

Основни способности на бебетата

Има повече от 17 вродени рефлекси на новороденото. Най-важните рефлекси включват:

1Смученето. Тази реакция се проявява в първите часове на живота и се наблюдава през първата година. Детето грабва зърното и зърното си с устни и започва да ги смуче ритмично.

2Рефлекси за търсене на Kussmaul. Когато докоснете ъгъла на устната кухина на трохите, забелязва се увисването на гъбата. Също така има обръщане на главата към родителя. Когато е натиснат върху средата на горната гъба, тя е повдигната и нежна. Когато е натиснат надолу по средата на долната челюст, тя пада рефлексивно и главата се огъва. Такива рефлексни действия се наблюдават при бебе до 4 месеца. Необходимо е да се обърне дължимото внимание на симетрията.

3Хоботковый рефлекс. Ако счупите трохата на назолабиалната гънка, детето автоматично издърпва устните и започва да търси зърното. Такава рефлексна реакция изчезва до 4-ия месец от живота.

4 Рефлексът на Бамкин за дланта и устата. При натискане надолу върху областта на дланта детето автоматично отваря устата си. Тази реакция трябва да бъде за всяко дете. Това е по-изразено, преди да се приложи върху гърдите на бебето. Липсата на развитие на тази реакция се забелязва при проблеми с централната нервна система. Рефлексът се проявява ясно през първите 2 месеца от живота на бебето. След като реакцията започне да отслабва. В случай на нарушение на нервната система, след два месеца рефлексът започва да се увеличава в детето.

5Рефлексен дихателен рефлекс, Тази реакция помага на детето лесно да премине през раждането и не трябва да има амниотична течност. Продължителността на забавянето на дишането не може да бъде повече от 6 секунди. До полугодието времето за забавяне може да достигне до 25 секунди. До годината на живота, времето може да се увеличи до 40 секунди.

6Плувен рефлекс. Изпуснат във вода, бебето започва да показва моторна активност на ръцете и краката. За известно време бебето може да бъде във водата без помощта на родителя. За да научите сложни плуващи движения, бебето не може да е по-рано от 2,5 години. Децата, които развиват този рефлекс от раждането, растат по-здрави и по-малко по-малко.

7 Хванете рефлекс, Това укрепване на целия мускулен тонус. Тя може да се прояви силно. Понякога може да се вдигне дете, което държи пръста си. Трясъкът от трохи е в състояние да издържи на телесното тегло. Ако дадете на бебето показалец, можете да почувствате колко трудно той започва да го грабне. Тази реакция се проявява силно през първите 2 месеца от живота на бебето. Ако такава реакция не се развие, тогава тя изчезва до половин година. Поддържането на този отговор ускорява психофизиологичното развитие на детето.

8 Плантарен рефлекс. Това рефлексно движение, което се провокира от дразнене на дермата на крака. В същото време, палецът е рязко разколебан и всички останали са компресирани.

Детски реакции

В новородени рефлекси възникват такива:

1Рефлекс Моро. По друг начин, реакцията се нарича уплашен рефлекс. Ако много бързо отстраните ръката, която поддържа бебето, тогава бебето незабавно ще се опита да хване нещо. В този случай лицето ще се уплаши и всичко ще свърши с вик. Неволното хващащо движение е реакция на отбраната. Такъв рефлекс е най-отчетлив през първия месец от живота му. Постепенно изчезва до 5-ия месец от живота.

2 Рефлексите да поддържат правилната позиция, Тези реакции помагат на бебето да държи торса, ръцете, краката, главата. Ако сложите бебето на корема му, той ще се опита да вдигне главата си. За достъп до въздуха детето ще обърне главата си настрани.

3Рефлекс кляпа. В момента, в който детето се научи да поглъща и смуче, той изтласква чужди предмети от устната кухина. Когато се изложи на гърба на фаринкса, езикът ще предизвика тласкащо действие. Такава реакция остава за цял живот. Но езикът ще се използва само през първите шест месеца от живота.

Как мога да проверя самостоятелно рефлексите на новородените?

Ако родителите имат желание да проверят рефлексите на новороденото, тогава човек трябва да бъде подготвен за това, че резултатите ще се различават, отколкото когато лекарят изследва бебето. Бъдете разстроени във всеки случай не си заслужава. Това не означава, че детето забрави нищо. Той може просто да е уморен или гладен. Следователно трябва да се опитате да повторите всички манипулации малко по-късно.

Проверката е, както следва:

1 Рефлекс на търсенето. Трябва да потулите ъгъла на устата си, без да докосвате устните си. Бебето ще отвори малко устата си и ще обърне главата си към родителя. Такава реакция ще отнеме три месеца.

2 Хоботковая реакция. Трябва малко да почукате на устните на бебето и те ще започнат да се простират малко. Реакцията ще стане след три месеца от живота.

3Дланта - орален. Необходимо е да се окаже малко натиск върху ръцете на детето. Детето отваря устата си и леко свива главата си. Такава реакция трае три месеца.

4•Защитна реакция, Когато детето лежи на корема, той се опитва да обърне главата си настрани и да го вдигне.

5Сосательный рефлекс. Наклонете бузата на бебето и докоснете устните. Хлапето леко отваря устата си и движи езика си, сякаш се готви да смуче гърдите си.

6Рефлекс Галанта. Счупете се на ваша страна и дръжте пръстите си на гръбнака. Бебето ще започне да се огъва в дъга. Има до 3-4 месеца живот.

7 Хванете рефлекс. Поставете пръста си в дланта на детето си. Той ще го сграбчи и ще го притисне здраво.

8 Рефлекс ползания. Дете да легне на корема и леко натиснете крака. Детето ще се нахвърли и ще се придвижи напред малко. Тази реакция се наблюдава до 4 месеца.

9 Плантарен рефлекс. С палеца си натиснете средната част на крака. Детето ще започне да натиска пръстите си. До 3 месеца рефлексът напълно ще изчезне.

10 Рефлекс Бабинского, Пръстът да удря външната част на крака в посока от петата към пръстите. Пръстите рязко се изправя.

11Реакция обхватывания. На расстоянии 30 см от головы необходимо хлопнуть в ладошки. Услышав резкий шум, малыш выпрямит ножки, прижмет ручки, словно пытается себя обнять. Реакция может замечаться до полугода.

12Рефлексна поддръжка. Поддържането на бебето го поставя върху хоризонтална повърхност. Детето първоначално огъва краката, сякаш бута, след това ги изправя и ще се наведе върху целия крак.

13 Шаговый рефлекс. Когато проверявате реакцията на пиедестала, бебето трябва да се наклони леко напред. Той леко повдига крак, сякаш се опитва да се придвижи напред. Рефлексът изчезва напълно след 4 месеца.

Природата даде трохата не само на рефлекторни реакции. Бебето от първите дни на живота е способно да тренира. Всяка минута детето научава нещо ново. Задачата на родителите е да помагат на децата си. Ако някоя от реакциите в бебето е слабо изразена или напълно отсъства, тогава това е повод да се консултирате с лекар.

Share:
Comments