Мечтайте да хванете късмет и да сте здрави - вземете златния

Алтайските лечители на народа вярваха в уникалните качества на родията роза. Макар рецепти за прилагането на това чудо растение да се пази в тайна и в Тибет, народните методи за изцеление с помощта на rhodiola роза са запазени.

Това име е дадено на растението от шведския учен, ботаника Карл Линей. Малко по-късно се появиха други имена - златен корен, тибетски или сибирски женшен, розов корен. Благоприятните свойства на rhodiola rosea бяха познати още преди повече от четиристотин години. В древните времена се роди знак: кой ще има достатъчно късмет, за да намери златния корен, ще има късмет в живота, винаги ще бъде здрав. Понастоящем районите, където расте розовата корен, са Алтай, Карпатите, Източен Сибир, Урал и Далечния Изток.

Ботаника за полезните свойства на родилата роза

Златният корен се отнася до многогодишни растения, които с дължина могат да достигнат до тридесет до петдесет сантиметра. Принадлежи към семейството на здрави кучета, така че листата и стъблата са меки, сочни. Характерна особеност на стъблата - броят им може да достигне до сто, те са прави и не са разклонени, височината е до шестдесет сантиметра. Листата са малки - с дължина до четири сантиметра и широчина около един и половина сантиметра, с форма - продълговати с остри ръбове, тъмнозелени. Цветовете на растението обикновено са жълти, събрани в гъста съцветие на самия връх. Rhodiola има плодове, които се наричат ​​листовки. Плодовете, които узряват в края на лятото, обикновено са червени или жълтеникавокафяви.

Златният корен може законно да се нарече издръжлив, защото може да се развива на височина до три хиляди метра над морското равнище при различни условия. Но все пак най-удобната зона на жилището - места, които са овлажнени в достатъчно количество. Това са влажни ливади в Алпите, каменисти брегове на езерото, долини на планини с реки. Много по-рядко можете да намерите тибетски женшен на сухи места: широколистни гори, гъсти храсти в Алпите.

За медицински цели корените на старите растения се събират, след като са цъфнали: от май до юли. Корените трябва да бъдат изкопани от земята, напълно измити, почистени от пръст и изгнили части. След това корените се нарязват на малки парчета - пет до десет сантиметра. Изсушете за предпочитане със специално изсушаване или на плоча, но лъчите на слънцето върху корените не трябва да падат. Миризмата на разкъсана суха коренища е подобна на розов аромат.

Сухите корени от родоала съдържат много вещества, необходими за здравето: етерични масла, валериан и други киселини, манган и танини.

Полезни свойства на rhodiola rosea от различни заболявания

Златният женшен е незаменим в борбата срещу много заболявания. В крайна сметка това е уникално натрупване на лекарствени вещества, които могат да подобрят тялото.

 • За хипотония - голямо народно лекарство, което увеличава кръвното налягане. В допълнение, златната корен възстановява работата на сърдечно-съдовите органи.

 • Инфузиите от корена се използват като антипиретични и антиалергични средства.

 • Rhodiola помага бързо да спре кървенето и лекува рани.

 • Лечебните свойства на rhodiola rosea се използват при нарушения на нервната система. След тинктури на това растение дават успокояващ, тонизиращ ефект, възстановяват тялото след силен физически и емоционален стрес.

 • Ако сте разтревожени от метаболитните процеси и апетита, бульони, инфузии от тибетски женшен ще се справят с тях за кратко време.

 • Възстановяване на остротата на зрението и слуха.

 • Rhodiola има положителен ефект с много кожни заболявания, тежки фрактури.

 • Преди много години народните методи с розова родила са били лекувани със симптоми на белодробна туберкулоза.

 • Помага за облекчаване на общото състояние след радиационно увреждане в малки дози.

 • Препоръчвайте на мъжете да поддържат мъжкото здраве, а жените - за борба с гинекологичните проблеми.

Разбира се, всичко това по-горе за родилата роза и нейните полезни свойства ни убеждава да се научим да използваме народните рецепти.

Народни методи за нанасяне на родилата роза, полезни свойства в народната медицина

От златния корен, народните лечители препоръчват отварки и инфузии, които се приемат както вътре, така и на място. Ако тинктурата има лечебни свойства, при изготвянето й е необходимо да спазвате правилата.

 • Рецепта 1 - с хипотония. Почистете петдесет грама коренище и добавете около петстотин грама алкохол на 40 градуса. Сместа трябва да се влива в продължение на две седмици на място, което е защитено от светлина. Периодично след няколко дни сместа трябва да се разклати. Тогава тинктура, за да щам. Използвайте в съответствие с принципа на по-малки до големи дози - започнете с пет капки, като постепенно дозата достигне до двадесет. Вземете тинктура от алкохол в продължение на двадесет минути, преди да ядете.

 • Рецепта 2 - укрепва защитните сили на тялото. В същия брой - двадесет грама - да вземе Rhodiola коренище, дяволски висока и шипки. Добавете към колекцията малък глог и коприва - петнадесет грама. Тогава щипка жълт кантарион. От получения медикамент колекция изберете една супена лъжица и се изсипва гореща вода - двеста грама. Запалете се десет минути и сместа трябва да се влива в продължение на няколко часа. След това, на суровината на обтегнати хвърлей и течна добавете двеста грама гореща вода. Вземете седем супени лъжици три пъти: сутрин, обед и вечер.

 • Рецепта 3 - лечение на студ и сърце. Малко количество корен се раздробява и добавя към двеста грама гореща вода. След четири часа, когато сместа се влива, напрягайте. Вземете сто грама сутрин и вечер. Такава инфузия възстановява работата на органите на стомашно-чревната система.

Декорите от горната част на лечебното растение са ефективни за местните ефекти. Жените ще бъдат заинтересовани да научат, че отвара от златния корен напълно се справя с проблемната кожа.

Внимание: rhodiola rosea и противопоказания

Традиционните лечители твърдят, че златният корен не причинява странични ефекти. Въпреки това, с употребата на домашни бульони и инфузии трябва да бъдете внимателни, защото rhodiola rosea има противопоказания.

 • Първо, е строго забранено да се вземат средства от корена на деца под 12-годишна възраст, бременни жени и по време на кърмене. За тази категория са възможни негативни последици: алергичен обрив по кожата, повръщане.

 • На второ място, индивидуалната непоносимост на средства от Rhodiola rosea.

 • За хората, страдащи от хипотония, превишаването на количеството родиола може да доведе до обратния ефект: бързо намаляване на налягането.

 • Rhodiola rosea е противопоказана при някои инфекциозни възпалителни процеси.

 • При признаци на катарална болест - треска, студени тръпки, треска.

 • Отделенията и тинктурите на rhodiola rosea са противопоказани при пациенти, страдащи от епилепсия.

 • Някои аптеки са несъвместими със златния корен. Това важи за елеутерококус и тинктура от магнолия. Има нежелани реакции - нервност, загуба на сън.

Използвайки народните тайни на полезните свойства на Родиола роза, поддържайте здравословна, щастлива дълголетие.

Share:
Comments