Литва - почивка, забележителности, време, кухня, екскурзии,

Литва Той се намира в източната част на балтийското крайбрежие и граничи с Латвия, Беларус, Полша и Руската федерация. Населението на тази малка балтийска страна е 3,1 милиона жители, като мнозинството от тях е представено от литовци (над 80%). В допълнение към тях, руснаците живеят в Литва, поляци, белоруси и представители на други националности. По-голямата част от населението (около 80%) принадлежи към Римокатолическата църква, а също така и православни, лутерани, евреи, сунити мюсюлмани и др. В страната се пада националната валута на Литва.

Литва - столицата и големите градове

Столицата на Литва е древната и красива Вилнюс, седалището на политическия, икономическия, културния и научния живот на страната. Днес там живеят около 542.2 хил. Жители. Старият град Вилнюс е включен в списъка на обектите на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Други значими градове в Литва са Каунас, Клайпеда, Сиалуяй, Паневези. Куровете Паланга, Ниринга, Друскининкай и Биртонас също имат голямо значение за икономическия и културен живот на страната.

Литва - обиколки и обиколки

Екскурзиите до Литва са постоянно търсени сред туристите. Красивата природа, лечебните минерални извори, чистият морски въздух на брега на Балтийско море и голям брой атракции дават възможност както за подобряване на здравето, така и за вълнуващо забавление. Литва предлага на туристите когнитивни екскурзионни обиколки, както и плажен и медицински туризъм. Освен това можете да направите комбинирано турне, което предполага посещение в съседни балтийски държави.

За медицинския туризъм Литва разполага със санаториуми, които са уникални по това, че се наблюдава естественото им разположение на повърхността на минералните води и кал. В литовските лечебни курорти сърдечно-съдовите, белодробните и кожните заболявания, както и заболяванията на гръбначния стълб и щитовидната жлеза се лекуват ефективно.

Любителите на плажен туризъм и активен отдих на брега на Балтийско море чакат многобройни хотели, къмпинги, центрове за отдих с разнообразни видове морски развлечения. Литовските курорти са най-доброто място за семеен празник с деца, защото постоянните светли облаци и морският вятър спасяват туристите от изтощителната топлина.

Не по-малко популярни са разглеждане на забележителности в Литва. На първо място, туристите са склонни да видят Вилнюс, неговите средновековни замъци, музеи и архитектура. Въпреки това, много забележителности се намират в други литовски градове и, предвид малката си територия, можете да видите за много кратко време много културни ценности и да се потопите в атмосферата на националния цвят на тази невероятна страна на кехлибар.

Литва - достопримечательности

Основните забележителности на страната са концентрирани в историческите си градове с красива древна архитектура. Преди всичко това е Вилнюс със Стария град, където можете да видите сградите, издигнати през 15-16 век. В столицата трябва да видите Катедралния площад с катедралата, параклиса Аушрос Вартай с известната икона на Дева Мария, Университета във Вилнюс, която е една от най-старите европейски висши учебни заведения; Анна, дворец Въркьой. Едно незабравимо преживяване оставя посещението на символа на Вилнюс - кулата "Гедиминас" с платформа за наблюдение.

Каунас е вторият по големина и най-важен град в Литва. Тук можете да видите древни примери за готическа архитектура, като замъка Каунас или къщата на Пиркунас, или бароков стил, който се представя от манастира Камалдоли, кметството и църквата йезуит. Яркото наследство на Възраждането е Дворецът на князете на Масалите.

В Тракай, една от древните литовски столици, може да се посети Тракайския замък, един от най-популярните исторически и архитектурни паметници на Литва. По различно време е била защитна крепост, затвор, а днес е музей и място за различни фестивали. Също така в Тракай можете да се разходите до Доминиканския манастир, да се запознаете с жилищни сгради Караите, да посетите църквата "Очакване на Света Богородица", Църквата на Рождество Богородично и да посетите етнографската изложба на Караите.

Град Kernavė също е сред обектите на световното наследство, защитени от ЮНЕСКО. Тук можете да посетите историко-археологическия музеен резерват, а ако дойдете в града през юли, можете да стигнете до "Дни на живата история" и да видите сами условията на труд на средновековните занаятчии и да опитате старите литовски ястия.

Литва се гордее със своите национални паркове: Aukštaitija, Dzukija, Žemaitija, Curonian Spit и историческия национален парк Trakai.

Литва - погода (климат)

Климатът на брега на Литва е морски, а останалата част на страната е умерено континентален. През лятото средната температура е + 20 ° C, през зимата тя пада до -4 ° С.

Времето в Литва сега:

Литва - кухня

Най-популярният продукт в Литва е картофите. Тук се приготвят много вкусни национални ястия, например палачинки, приготвени от варени картофи с пълнеж от месо, кофи пълнени със настъргани картофи и свинска мас, свинско месо, пулпстейнер - пудинг от картофи, както и любимо литовско ястие - zeppelinay, национални картофени кнедли с форма на конус разнообразие от пълнеж.

Месо често използват свинско месо, които се използват в пържени, варени или задушени. Пушени свински опашки и уши - много популярна бира закусвални, любима марка, че литовците е Svyturys. Друг известен литовски бира снек - пушена змиорка. Опитайте го и други ястия от литовската кухня в многото кафенета, обаче, за да се оценят автентичния си вкус, по-добре е да се избере за вечеря, а не туристическа ресторант и уютен дом институция, където не са само вкусно и евтино фураж, но ще третира отлична тинктура от местни билки и мед.

Литва - интересни факти

Литваните са учтиви, спокойни и гостоприемни, много владеят руски. Въпреки това, туристите, които се движат из страната, трябва да помнят, че е невъзможно да се пресекат границите на частното имущество без разрешението на собственика, тъй като нарушителят е заплашен от различни санкции, до експулсиране от страната.

Също така е забранено посещението на природни резервати без разрешение на дирекцията, с изключение на някои установени маршрути.

В литовските институции е обичайно да оставяте съвет с такса от 10%, в такси - да закръглите сумата в голямата партия.

В Литва е необходимо да се купят от паметта продуктите от кехлибар, дърво и керамика, които са известни за тази страна, както и известните литовски тинктури и балсами.

Литва - обработка на визи

Литва е член на Шенгенското споразумение, поради което за пътуването се изисква шенгенска или национална литовска виза. За да получите това, трябва да подадете молба до литовското посолство и да предоставите валиден паспорт и въпросник с необходимите документи, както и да платите консулска такса от 35 евро. Литовската туристическа виза, която от момента на издаване е валидна за 30 дни, ви позволява да останете в страната до 10-14 дни с един вход в страната. С шенгенска виза можете да влезете в Литва в рамките на шест месеца от датата на издаването й и да останете в страната до 3 месеца.

Литва - посольство

Литовското посолство в Москва се намира в Borisoglebsky Lane, 10. Можете да се обадите там по телефона (495) 785-86-05, в консулския отдел - (495) 785-86-25.

Карта на Литва

Share:
Comments