Liatris: характеристики на отглеждането на открито. описание

Liatris е красиво цъфтящо многогодишно местно в Северна Америка. Нейните съцветия от форма на стрела са покрити с набор от малки пъпки, които цъфтят последователно от горе до долу. Продължителност на цъфтежа от юли до август, някои сортове цъфтят в по-студен период.

Liatris е отличен мед, приятна миризма. Около това растение винаги се натрупват пчели и други насекоми, полезни за градината. Отглеждане на Liatrice не причинява проблеми, растението принадлежи към непретенциозни градински трайни насаждения.

Характеристики на Liatrice

Оцветяването на цветните стрели на растението зависи от сорта. Има лиатрис с лилави, бели и розови цветя. Много градинари растат лиаци, за да намалят. Цветята на тази трайна консервира ванилов аромат за дълго време и стоят добре във вазата.

Растението е много популярно в парфюмерията, се използва за получаване на етерични масла, екстракти и като суровина за производството на парфюм.

Лиатрис се вписва във всеки ъгъл на градината. Тя се отглежда в групи и в комбинация с всякакви растения, които харесвате. Цветните стрели многогодишни изглеждат добре в средата на зелена морава.

Отглеждане на Liatris: Къде да засадят многогодишни

Въпреки че Liatrice се счита за непретенциозно растение, но за успешно развъждане е необходимо спазването на определени условия на отглеждане.

1. Правилно място за засаждане.

Лиатрис предпочита добре осветени места, но леко понася поничка. Засаждането на трайни насаждения в гъста сянка няма никакъв смисъл, тъй като цъфтежът ще бъде слаб и самата инсталация е слаба.

Мястото за засаждане Liatrice трябва да бъде сухо, без близка маса за подпочвените води. Морските райони, низините и влажните зони не са подходящи за отглеждане на растения. При такива условия дори най-добрата грижа няма да работи.

2. Състав на почвата.

При отглеждане на лиатрис си заслужава да се даде предпочитание на светлина, добре изцедени почви. В глинести тежки почви цветът няма да расте. Многогодишно е много придирчиво към почвата, ако съставът на почвата не е приближен, не можете да очаквате цъфтежа. По правило, периодът на цъфтеж на Liatris настъпва в сухи месеци.

Грижа за открит въздух на открито

Лиатрис е нетърпелив да се грижи. Целият процес се състои в плевене, премахване на избледнели стрели, леко поливане и мулчиране. По време на активния растеж растението е полезно за хранене.

Мулчиране на почвата

Плевенето на плевели задължително се придружава от мулчиране, тъй като не се препоръчва разхлабване на почвата под храсти. Това се дължи на особеността на кореновата система на растението, която се намира близо до повърхността на почвата. Мулчиране се извършва след поливане или дъжд, тъй като земята е измита от под храстите, което води до denudation на коренища. Необходимо е да инспектирате растенията във времето и да добавите нов слой мулчиращ материал.

В нашите географски ширини, без допълнително убежище, Лиатрис зле толерира зимите. Когато се подготвя за студено време, растението се изхвърля и мулчира. Дебел слой мулч позволява на кореновата система безопасно зимата.

поливане

Многогодишно се отнася до сухоустойчивите видове. Liatris също има достатъчно дъждовна вода. Но ако лятото се окаже особено горещо, е полезно да се проведе умерено поливане на растението. Почвата под храстите не трябва да бъде прекалено влажна. Застоялата вода също е недопустима. Това води до разпадане на грудки и болести.

Допълнителна храна

За хранене leatris е полезно, за тази употреба минерални торове. През пролетта се въвеждат азот-съдържащи горни превръзки, а през лятото преминават към фосфат-калиеви торове. За по-ярка разцвет, почвата около растенията е мулчирана с дебел слой компост.

Важно! Ако листата на Лиатриче се бледят през есента, това показва недостиг на азотни торове. В допълнение, минерални гранули се добавят към почвата.

Как да разпространявате Liatris (снимка)

Грижата за лиатриците, всеки градинар среща необходимостта от умножаване на цветето. Много хора не знаят как да го направят правилно. Liatris се умножава по няколко начина:

• чрез семена;

• разделяне на грудки.

Възпроизвеждането на семена

Многогодишните семена се възпроизвеждат добре. Получените растения цъфтят за втора или трета година след поникването. Засадете семена направо в откритата земя.

Засаждането на семена Liatris се извършва през пролетта или края на есента. Почвата преди сеитбата е добре смилана, добавят се минерални торове. Семената, растението се накисва в слаб разтвор на калиев перманганат.

Бъркането за сеитба не е дълбоко. Семената са покрити с пръст и мулчиране. Остава да се чака за издънките и те се появяват едва в третата година след сеитбата. Това е единственият недостатък на възпроизводството на семена на Liatrice.

Разделяне на тръби

Този метод е по-бърз и ефективен в сравнение с възпроизводството на семена. Опитни производители прибягват до разделянето на коренища през пролетта. Важно условие тук е наличието на корени във всяко отделение. Майсторното растение е разделено, така че всеки разсад има добра коренова шийка и грудка.

Уелнес за засаждане на коренища са плитки, около 20 см. Компост и минерални торове се въвеждат във всяка яма. Разсадите са разпръснати със земя и много добре подредени.

Разстоянието между засаждането на Liatrice може да се поддържа до 25 см. Този вид се повтаря на всеки четири години.

Вредители и болезни лиатриса

Liatris често се влияе от подземни вредители. Неговите клубени са привлекателни за гризачи, мед. При влажно време въздушната част на растението е повредена от охлюви и охлюви.

За борба с вредителите използвайте химически лекарства, като ги поставяте под храстите многогодишно. Охлювите и охлювите са уловени със специални примамки. Можете да прибягвате до народни средства и да поръсите цветни лехи с пикантен пипер, горчица на прах. Коремът на глухата е доста нежен и не са доволни от това "лечение".

Видове Liatris (снимка)

Към днешна дата има повече от 20 вида трайни насаждения, които се отглеждат в градини и градски паркове. Сортовете се различават по време на цъфтежа и гъстотата на съцветия. Но тези различия не са много очевидни и е много трудно да се разграничи разнообразието от лиатрици.

1. Spinal Liar

Височината на растението е до 50 см, листата са удължени, зелени. Дължината на съцветието е около 30 см. Периодът на цъфтеж е кратък и продължава не повече от 45 дни. Цъфтежът приключва през юли.

2. LIATRIS ROUND

Флоралните четки от този вид са боядисани в лавандула сянка. Многогодишно се отнася до редки видове, но клубените могат да бъдат закупени в специализирани магазини. Има бяло разнообразие от този сорт.

3. Foil Liatrix

Той се отличава с високи дръжки, които достигат 1 метър. Цветът на цветята е розоволилав, пъпките са много големи.

Оригиналът Liatris е достоен градински украшение. Тя изглежда добре при засаждане с ириси, флокс, декоративни широколистни трайни насаждения. Спазвайки всички горепосочени правила за грижата и култивацията на Liatrice, човек може да наблюдава своята красота в продължение на много години.

Share:
Comments