Агресивно дете - какво трябва да правят родителите? как да

В детската психология агресията е поведение на дете, което причинява физическа, психологическа или свързана с обекта вреда на друго лице, обект или среда, дори ако опитът за причиняване на вреда е неуспешен.

Изразяването на агресията може да се осъществи по различни начини, включително вербална злоупотреба, увреждане на личното имущество и физически контакт. Според заключенията, децата с агресивни действия обикновено са раздразнителни, импулсивни и неспокойни.

В момента няма единствен отговор за причините за агресията при децата. Много психолози вярват, че поведението е вроден и инстинктивен проблем. Други предполагат, че загубата на всеобщо признати ценности, промяната в принципите на традиционното семейство, неадекватното възпитание на децата и социалната отдалеченост водят до изразяване на агресия при деца, юноши и възрастни. Агресията при децата е свързана с фона на безработицата в семейството, уличните бунтове, престъпността, психиатричните разстройства.

Форми и цели на агресията при деца

В момента специалистите разграничават различни форми, цели и видове агресия. Поведението може да има различни форми:

• физически;

• словесную;

• психически;

• емоционално.

Той може да бъде провокиран да постига различни цели:

• Изразете гняв или враждебност;

• да утвърди превъзходство;

• да сплашват другите;

• постигане на целта;

• бъдете отговор на страха;

• Бъдете реакция на болката.

Съвременните психолози разграничават два вида агресия в едно дете:

• Импулсивно - афективно, извършено в етапа на засягане. Агресията се характеризира със силни емоции, неустоим гняв, истерично състояние. Тази форма на поведение не е планирана, възниква и възниква в предпазителя.

Инструментално - хищнически. Агресията се характеризира с различни манипулатори, които целят постигането на по-важна цел. Инструменталната агресия често е планирано действие и съществува като средство за постигане на целта. Причинявайки неудобството на друг човек, например, разбиването на играчка, детето се движи към целта - купува нова, по-интересна играчка за себе си.

Беше отбелязано, че децата с по-ниско ниво на развитие са по-податливи на непланирана, импулсивна агресия. Децата, които демонстрират хищническа агресия, са в състояние да управляват, планират и целенасочено постигат целта, като използват агресия.

В психологията има разлика между нивата на агресия при момчетата и момичетата. Момчетата са почти винаги по-агресивни от момичетата. Големите деца са по-агресивни от малките деца. Активните и неприятни деца са по-агресивни, отколкото пасивни или много спокойни.

При децата от всички възрастови групи агресивното поведение е мощен начин да се съобщават техните желания на другите, както и начин да изразят симпатията и неприязънта си.

Причините за агресия при деца на различна възраст

• Детска възраст. Децата са агресивни, когато са много гладни, в изключително неудобни ситуации, страдащи от страх, неразположение или болка. Родителите могат да заявят, че агресията на бебето може да бъде оценена от силата и тона на гласа. Но това мнение е погрешно. Плачът на бебе е защита, това е начин на комуникация, предаване на чувства и нужди. Не може да се нарече проява на агресия.

• Възраст на малките. Трохите от 2 до 4 години показват епизоди на агресия от истерия, причинявайки болка на своите връстници, възрастни, повреда на играчки и мебели. Най-често агресията в тази възраст е относителна към възрастните, като начин да се постигне всяка цел. Агресията на речта ви позволява да увеличите речника на детето си.

• Предучилищна възраст. Децата от 4 до 6-годишна възраст могат да бъдат враждебни към своите братя и сестри, както и към връстниците си. Поради социалното взаимодействие, децата имат въображаеми и истински оплаквания. Те принуждават детето да се изправи срещу себе си и да предизвика атакуващ гняв - агресия.

Агресия в детето и предразположение към насилие

Ако предучилищното училище се държи враждебно на познати деца, възрастни и дори животни, често е свръхчувствително, лесно раздразнено, бързо се разгневи и дълго не може да се успокои, може да има предразположение към насилствено поведение.

Едно дете в предучилищна възраст все още не е обучавано да носи отговорност за поведението и като правило обвинява другите, че са извършили действия. Родителите трябва да обърнат сериозно внимание и да предприемат мерки за преодоляване на ситуацията.

Децата в предучилищна възраст са склонни да имат краткосрочни периоди на агресивно поведение, тъй като разбират, че са вредни, уморени или стресирани. Ако поведението продължава няколко седмици, родителите трябва да се консултират с лекуващия лекар и психолог и да изчистят проблема.

Фактори, които повишават риска от насилие

Родителите и учителите трябва да бъдат изключително внимателни, ако:

• детето стана жертва на физическо и сексуално насилие;

• Имаше домашно насилие;

• Ако детето редовно вижда насилие на телевизионния екран, в медиите, от съседите, които живеят в квартала;

• ако родителите използват наркотици и алкохол;

• ако в къщата има огнестрелно оръжие;

• ако семейството не е добре, преживява стресов период, е на ръба на разпадането на брака;

• Ако майката е самотен родител, родителите са загубили работата си;

• ако е имало мозъчно увреждане.

Родителите могат да научат детето да бъде толерантно и да управлява емоциите си. Въпреки това, ако родителите открито изразят гнева си на детето, покажат брутална увереност и раздразнителност, детето ще вземе пример от родителите си и няма да бъде отговорно за поведението му. Отговорното родителство не толерира никаква форма на насилие и го възпрепятства с всякакви възможни средства.

Стимуланти на агресията при детето

Психолозите казват, че когато децата губят диалога си с връстници, те изпитват напрежение, страх и изолация. Такъв е случаят, когато агресия към връстниците, дори непознати, може да се случи неволно. Родителите трябва да обърнат внимание на поведението на детето и навреме да спрат опитите за агресивно поведение. Когато децата преодолеят усещането за изолация, те стават приятелски настроени и не показват агресия.

Агресията може да бъде страничен продукт с лошо родителство. Ако детето не получи необходимото внимание от родители, учители и връстници и също е подложено на насилие, той става неконтролируем и агресивен. Ако родителите пренебрегнат поведението си или несъзнателно го сметнат за нормално, то може допълнително да стимулира агресията.

При много деца агресивното поведение е симптом на маниакалния стадий на биполярно разстройство. Тя може да се прояви чрез раздразнителност, развиваща се на фона на депресия.

Понякога децата са агресивни към своите връстници поради страх или подозрение. Това разстройство се проявява в присъствието на шизофрения, параноя или други психотични състояния.

Агресията може да бъде и страничен продукт на неспособността да се справите с емоциите, особено разочарованието. Разстройството се среща при аутистични и умствено изоставени деца. Такива деца, ако са разочаровани от нещо, не могат да го поправят с емоции, ефективно да разкажат за ситуацията, следователно те показват агресия.

Децата с ADHD или други разрушителни разстройства също могат да покажат агресивно поведение на фона на неразбиране и импулсивност, особено когато са нарушени социалните принципи.

Агресивно дете: какво да правя - съвет от психолози

Психолозите казват: за да се елиминира агресивното поведение, е необходимо да се определи основната причина и основните фактори - стимуланти на агресията.

След това учите на родителите ефективни начини да контролират поведението на детето, без най-малкото намек за агресия или наказание. Важно е да имате положителен контакт с детето, да насърчавате доброто поведение и да не се съсредоточавате само върху трудните аспекти на родителството.

В семейството трябва да се създадат и спазват специални правила за поведение, подходящи за възрастта на детето, разумни и смислени за близката околна среда. Родителите трябва да се научат да са логични в поведението и вземането на решения. Поддържайте способността да притежавате емоции във всякакви, дори най-неочаквани ситуации.

Проучванията показват, че физическото наказание не решава, а изостря проблема с агресивното поведение. Ако родителите налагат наказание в семейството, децата:

• не знаят как да контролират поведението си;

• Почувствайте чувство на страх и страх от неуважение към родителите си, но по-често те са хулиганизирани;

• имате повишен риск от заболяване на психичното здраве в зряла възраст;

• да бъдете предразположени към насилие, да тормозите бъдещия съпруг, собствени деца;

• загуба на качеството на отношенията с родителите.

Психолозите вярват, че общият проблем на всички родители е, че децата се бият със сестри и братя и показват агресия към непознати деца. В детството децата често имат различия и конфликти. Децата имат различни нужди, желания и начини да правят нещата - тази собственост ги прави уникални.

Родителите трябва да преподават на децата да развиват умения за управление на социални и емоционални поведения. Ако едно дете обича да се бие и е много активно, родителите могат да го поканят да прави бойни изкуства, джудо или всякакъв вид борба. Спортът ще преподава малко нетърпение на правилните методи на борба, на безопасни начини на самозащита.

В предучилищна възраст децата трябва да се научат да намират мирни начини за предотвратяване на агресията. За да им помогнете да изразят правилно емоциите си, да разбират основните нужди на другите хора, да разбират и да усетят ситуацията и настоящата среда.

Share:
Comments