Клеродердрум: кацане на "дървото на съдбата". clerodendrum

Clerodendrum е един от популярните растения в цветарството на закрито.

В превод от гръцки името му означава "дърво на съдбата".

В природата, представители на рода Clerodendrum растат в тропическите гори на африканския континент, Азия и Южна Америка, има повече от 400 вида. В дома им растат такива видове като:

• Kristodendrum на Томпсън е бързо растяща, лигнокална дървесина. За зимата може частично да изхвърлите листата. Декоративни поради контрастиращите цветове, събрани в клъстери: от снежнобялите бректи се появяват яркочервени цветя;

• Най-красив - вечнозелен храст, достигащ височина до 3 м. Цъфтежът е богат от юни до септември. В цветята королата е тъмночервена, чашата е лилава;

• Филипински - кладродредрум, с цъфтящ излъчващ жасмин аромат. Цветята са къдрави, имат бяло и розово оцветяване и са подобни на малки рози, събрани в съцветия;

• ароматно - храст с пубертетни листа. Изобилие и дълго цъфтят у дома. Цветята имат силна цитрусова миризма;

• Ugandan - lianate половин храст. Лесно се умножава чрез резници, расте бързо, непретенциозно. Цветята имат необичаен цвят: тичинките, горните и страничните венчелистчета са сини, по-ниските са синьо или лилаво.

Клеродердрум: кацане

Почвата за засаждане на clerodendrum трябва да е плодородна и свободна с слабо киселинна реакция (рН = 5-6). За засаждане на clerodendrum, готови почви, закупени в градински магазини, и приготвени самостоятелно. За да направите това, вземете в равни части листа и градинска почва, торф, груб пясък. Преди засаждането на растението, почвата трябва да бъде дезинфекцирана (обработена с гореща пара или калцинирана във фурната).

В долната част на саксията слой от дренаж е направен от голяма експандирана глина, парчета пластмасова пяна, глинени черепи.

След засаждането растението се напоява и се държи на прозореца с добра светлина, но без директна слънчева светлина.

Клеродредрум: култивиране

Разрастването на клейдърдрум може да бъде както от семена, така и от вегетативно.

Семената за засаждане могат да се използват както закупени в магазина, така и събрани директно от завода. Те отлежават за около 3 месеца. Степента на зрялост се определя, както следва: незавършените семена са меки, сепалите около тях са розови, зрелите са твърди (сепалите са изсъхнали).

Семена клеродендрума

Сеитбата се извършва в купа или пластмасови чаши със смес от торф и пясък (перлит) през март-април. Семената се засаждат на дълбочина около 1-2 см. След това кутията е покрита с филм или стъкло или без покритие, поставено в оранжерия при температура от 22-24 градуса. Периодично подслонът се отстранява за вентилация, а натрупаният кондензат се отстранява. След появата на издънките, подслонът се отстранява (ако е). Разсадът расте бързо: на един месец те вече имат 4 листа с пълна дължина. Трансплантирайте саксиите си до следващата пролет.

Клеродредрум също е лесно да расте от резници. Те се събират през пролетта по време на резитба. За резници са подходящи само зрели леторасти (зелените клони бързо гниене). Те са нарязани на части от 15-20 см. Най-лесно е да ги корени във вода с добавяне на стимулант за корени (Kornevin, Heteroauxin) и таблетки с активен въглен. След появата на корените резници се засаждат в саксии с подготвена почва. Най-мощните разсад цъфтят през същата година.

Вкоренени резници от клеродердрум

Коренът може да бъде вкоренен в оранжерия в смес от торф и пясък при температура от 22-24 градуса. Скоростта на вкореняване на резбите зависи от вида clerodendrum (бързо вкоренен в Угандан и Томпсън).

Клеродердрод: грижи

Грижата за clerodendum е достатъчно просто, но има свои собствени нюанси.

Като родоначалник на тропиците, това растение се нуждае от висока влажност на въздуха и почвата. Следователно, той често трябва да се пръска и напоява. За тази цел се използва вода при стайна температура. През пролетта-лятото, когато растението интензивно расте и цъфти, напоява на всеки 2-3 дни. Излишната вода, изцедена в тава, веднага изцедени, за да се предотврати разграждането на корените. При напояване е важно да се спазва балансът и да не се допуска пресушаването или изсушаването на почвата в саксията. В противен случай растението може да изхвърли листата.

Клеродредрум се чувства най-удобно по прозорците на източната или западната посока. На северния прозорец, поради липса на осветление, растението изобщо не може да цъфти. Ако цветът е от южната страна, то трябва да бъде засенчен от пряка слънчева светлина.

Оптималната температура за съдържанието на clerodendrum през пролетта и лятото ще бъде + 18-25 градуса. През зимата той има почивка и той е доста + 13-15 градуса. Ако такъв температурен режим не се спазва, тогава цъфтежа може и не чака.

Рязането е друг незаменим момент в грижата за клеродандра. Тъй като това растение е бързо развиваща се лиана, е невъзможно да се направи без подрязване при стайни условия. Прекарайте го през пролетта. Стрелките са скъсени с 1/3. Тази процедура стимулира растежа на нови издънки, върху които ще се образуват съцветия. Освен това, подрязването прави възможно формирането на растителна форма (къдрава, ампелна или храстова). За да я подпечатате, оставете централния ствол, а останалите изрежете. На височина 70-80 сантиметър, основният изстрел се съкращава, за да се стимулира подтискането. От възникващите странични издънки короната се формира чрез притискане. Кореновите издънки трябва да се режат навреме.

След като се резитба, clerodendrum се хранят с всякакви сложни торове за цъфтящи растения веднъж на всеки 2 седмици, докато започва периодът на почивка.

Проблеми при отглеждането на крокодил

В дома, клеродандромът е нападнат от вредители, като паяка, бяла муха, скати, листни въшки. За унищожаването им използвайте инсектициди (Aktara, Biotlin, Phytoverm, Confidor Extra) и акарициди (Actellik, Sanmayt, Fufanon).

При прекомерно напояване, clerodendrum може да бъде засегнат от гниене на корени. В този случай е необходимо да извадите растението от гърнето, да изследвате кореновата система: засегнатите области се отстраняват, останалите се третират с фунгициди (топсин, меден сулфат, Оксихом и др.). След това цветът се трансплантира в нов съд и калцинирана почва.

Често, ако правилата за грижа не се спазват, clerodendrum престава да цъфти. Това се случва поради следните причини:

• температурният режим не се поддържа + 13-15 ° C през зимния период на почивка;

• липса на хранителни вещества;

• излишък от азотни торове (растението "мазнини": листата растат големи, стават тъмнозелени);

• липса на осветление през периода на активен растеж;

В случай на недостатъчно поливане, осветление, сух и студен въздух, цветни пъпки и цветя падат в clerodendrum.

Пожълтяването и падането на листата в clerodendrum може да бъде причинено от следните фактори:

• естествен процес преди почивката;

• лошо поливане

• сух и топъл въздух в помещението.

Поливането на clerodendrum с твърда хлорирана вода причинява хлороза на растението: младите листа стават жълти и старите придобиват мраморен цвят.

Проявление на хлороза върху листата на клеродердрум (мраморно оцветяване): тъмни вени, леко острие

Жълтокафяви петна по листата се появяват, когато листата се изгарят с интензивна слънчева светлина.

В случай на недостатъчно осветление, clerodendrum е силно опънат, листата са малки.

Share:
Comments