Фарингит при възрастни: какво е това и колко опасно е това?

Фарингитът е остра или хронична лезия на фаринкса, главно инфекциозен. В патологичния процес се включват както лигавицата, така и регионалните лимфни възли.

Според статистиката практически всеки, който живее с тази болест (честотата на заболяването в населението е 65-70%). Мнозина просто не разбират, че са болни - клиничната картина е или неясна, или изобщо не.

Въпреки че описаната болест не носи опасност от живот, тя също не дава малко удоволствие: фарингитът се съпровожда от множество неприятни симптоми и има тенденция към хронично и чести повтаряния. Какво трябва да знаете за това заболяване?

Причини за фарингит при възрастни

При появата на фарингит играят важна роля голям брой фактори:

Инфекциозна болест, Влиянието на инфекциозните агенти играе почти най-важната роля при формирането на болестта. В по-голямата част от случаите става дума за вируси (грип, аденовирус и др.). По-рядко трябва да говорим за патогенни микроорганизми (бактерии), гъбички.

Имунният отговор, В някои случаи фарингитът може да бъде алергичен по природа. При тази ситуация не е трудно да се сравни и идентифицира причинната връзка между ефекта на алергена върху орофаринкса и началото на патологичния процес. Продължителността на този фарингит е относително малка, понякога може да се говори за параболичен курс с чести рецидиви и пълна ремисия, когато елиминира ефекта на антигена върху организма.

Наранявания на фаринкса. Механичният ефект върху лигавицата е способен да причини травматично възпаление на тъканите на фаринкса.

Излагане на вредни химични фактори:

o • Етилов алкохол за злоупотреба с алкохол.

• Никотин и тютюнев дим. Горещият тютюнев дим изгаря лигавицата и прекалява, създавайки освен това благоприятни условия за развитие на инфекция.

• Прекалено горещи напитки (чай, кафе). Причинява топлинни изгаряния на лигавицата.

o • В случай на тежък рефлуксен езофагит може да е кисел стомах.

o • Зеленчуци и плодове, съдържащи киселини: лук, чесън, лимон, домати.

• Излагане на неблагоприятни фактори на околната среда (прекалено горещ или студен въздух).

Дълги разговори, викащи, Причинява травматично стимулиране на фарингеалната лигавица.

Като правило говорим за въздействието на няколко фактора наведнъж. Тъй като фарингитът може да се нарече мултифакторно заболяване. Само лекарят може да определи източника на лезията. Необходимо е да се определи правилното лечение.

Симптоми на фарингит

Типичните симптоми на фарингит включват:

Синдром на болката, Интензитетът му варира от клиничен до клиничен случай. Обикновено синдромът на болката е остър, кисел, изгарящ. Локализирана в гърлото (понякога самият пациент не може да определи източника на дискомфорт). Интензитетът на синдрома също е различен. В острата фаза на заболяването силата на болката е по-висока.

Чувство дискомфорта при сглатывании, Чувства се като бучка в гърлото. Може да се наблюдава при липса на преглъщане.

Неприятно усещане за смилане в гърлото, Усеща се като изгаряне, изпотяване.

Суха кашлица, Една мъчителна, непродуктивна кашлица е посещаваща карта на фарингит. По природа прилича на същия симптом с ларингит само с една разлика: продължителността на проявата е малко по-малка. В изключителни случаи е възможно недостиг на вискозен прозрачен или гноен храчки.

Чувство на чуждо тяло в гърлото, Отбелязва се през повечето време.

Загуба на гласа. Гласът става слаб, дрезгав, дрезгав или напълно изчезва.

Това са симптомите на класическия фарингит. В сложни случаи други прояви са "наслоени".

Скучна болка в ушите, Наблюдавано с усложнения под формата на отит (възпаление на тимпаничната мембрана).

Нежност в ушите, остра загуба на слуха.

Назална конгестия, хрема, мускул от носа. Симптомите са причинени от развитието на синузит.

Образуване на гнойни задръствания в гърлото, възпалено гърло, Тя се образува в резултат на развитието на гноен тонзилит или тонзилит.

Болка в областта на регионалните лимфни възли.

В острата фаза, симптоми на обща интоксикация на тялото

Главоболие.

• Слабост.

• Разбитость.

• Чувство «ватности» тела.

• Хипертермия (температурата се повишава до субферилно-фебрилни маркировки).

Тези симптоми не се появяват незабавно. Те възникват с развитието на болестта.

Диагностични мерки

Фарингитът се диагностицира от отоларинголог (доктор по УНГ). Необходимо е да се обърне внимание при първите признаци на заболяването. При първоначалната консултация лекарят интервюира пациента, изяснява естеството и продължителността на оплакванията. Освен това се събира анамнеза (определя се от какви заболявания страда и страда пациента).

След това се извършва визуална оценка на фарингеалната лигавица. За това се използва специално устройство - фарингоскоп. Изследването се провежда при добри условия на осветление.

При сложен процес се установява, че допълнително проучване на назофаринкса и ушите изключва възпалителния процес. Възможно назначаване на MRI и CT диагностика. Тъй като тези проучвания са недостъпни за жителите на Руската федерация и страните от ОНД, те рядко се прибягват до тях.

Основна роля играят лабораторните изследвания:

1) • Общ кръвен тест. Дава класическа картина на общото възпаление с увеличаване на броя на левкоцитите, висока степен на седиментация на еритроцитите, ниска концентрация на моноцити. Алергичната реакция включва повишаване нивото на еозинофилите (това не е аксиоматично).

2) • Изследване на смазка от гърлото. Бактериалната култура се провежда, за да се определи видът патоген и неговата чувствителност към антибактериални лекарства. Това изследване е от голямо значение за правилното лечение.

3)•ПЦР-диагностика.

В един комплект от изследванията е достатъчно за изясняване на истинската диагноза. Един опитен лекар се нуждае само от един поглед към удивителното прозяване на пациента, за да направи точна диагноза. Всички други проучвания се провеждат, за да се провери и изясни естеството на процеса.

Лечение на фарингит при възрастни

Лечение на фарингит при възрастни призвано решить сразу две задачи:

• Първо, елиминирайте локалните симптоми, улесняващи проявата на заболяването.

• На второ място, да се идентифицира и отстрани основната причина за патологията.

Същността на терапията се състои в приемането на лекарства:

• Противовъзпалителен нестероиден произход. Това включва ибупрофен, кеторол и други, които позволяват да се премахне локалното възпаление.

• Анестетици (аналгетици). Те позволяват да се премахне синдромът на болката.

• Антисептични фармацевтични продукти. Обикновено местни действия. Те се използват за унищожаване на патогенната микрофлора на гърлото.

• Антибактериални лекарства. Необходими са за сложна терапия на остър и хроничен фарингит. Преди да започнете лечението, трябва да определите типа патоген и неговата чувствителност към антибиотици. Неконтролираното използване на антибактериални средства ще доведе до увеличаване на патогенната микрофлора. Това е опасно.

• Антихистамини. Предписват се за алергична етиология на заболяването.

Тези методи са достатъчни за лечение на остри и хронични форми на фарингит при възрастни. При липса на алергии се дава добър ефект методи на народното лечение:

• Вдишване със сол и сода.

• Инхалации с прости водни пари.

Предотвратяване на остър фарингит

Превантивните мерки са прости и включват:

• Отказ за злоупотреба с алкохол.

• Непушачи.

• Преразглеждане на диетата. Важно е "разумно" да ядете суров лук, чесън и други храни, богати на киселини.

• Профилактичните прегледи трябва да се извършват своевременно.

• Важно е да се поддържа оптимална влажност в помещението.

• Не вдишвайте прекалено сух въздух.

• Необходимо е по-малко вероятно контактът с алергени, ако се установи имунната природа на фарингита.

Фарингитът не е толкова опасен, но може да донесе много неудобство на пациента. Необходимо е да се консултирате с лекар навреме и да провеждате лечение. Така че можете да забравите за проблема веднъж завинаги. В противен случай рискът от преминаване на болестта към хроничната фаза с чести екзацербации е голям.

Share:
Comments