Хризантеми - отглеждане, грижи, трансплантация и репродукция

Род хризантеми (гризантема) от семейството Asteraceae или Compositae включва повече от 200 вида годишни и многогодишни тревисти растения. Името хризантема е преведено от гръцки като "златно цвете", което се обяснява с жълтото оцветяване на съцветието му.

Родината на хризантемите е Далечният изток, където хората се възхищаваха от древни времена. Така че, дори преди 3 хиляди години, китайците култивираха тези красиви растения в саксии. За японски, хризантемата е любимо цвете и символ на дълголетието. Освен това в Япония това цвете е също така почитано като емблема на страната и важна част от националната култура.

Единен подход към класификацията на хризантеми не съществува днес. Специалисти от Китай, Германия и Франция са на мнение, че има 10 класа хризантеми; САЩ и Англия - 15. Ние класифицираме хризантемите като едри цветни, среднолистна и с малки цветове. Също така хризантемите се подразделят в зависимост от вида цвете, височината на храста и условията на цъфтеж. В зависимост от времето на цъфтежа, разновидностите на хризантемата са ранни, средни, средно късно и късно. Очевидно, с помощта на избора на хризантеми с различни периоди на цъфтене, можете да създадете в градината си великолепна флорална композиция, която ще зарадва вашите ярки цветове от лятото до късната есен.

хризантемиы - выращивание и уход

хризантемиы - это теплолюбивые растения, поэтому их успешное выращивание начинается с правильного выбора места для посадки. Шикарные хризантемы можно вырастить только на возвышенном солнечном месте со слабокислой или нейтральной почвой с хорошим дренажем и высокой водопроницаемостью. При недостатке освещения у хризантем будут вытягиваться побеги и нарушится срок цветения, характерный для данного вида. Хороших результатов при выращивании этих растений можно добиться только на плодородных землях, поэтому бедные почвы перед посадкой следует удобрить перепревшим навозом, компостом, торфом.

хризантемиа очень любит влагу, поэтому до цветения она нуждается в обильном поливе. Для полива лучше всего использовать мягкую воду, дождевую или такую, которая отстаивалась не менее 12 часов. Если растение будет испытывать недостаток во влаге, то это немедленно скажется на его декоративных свойствах.

хризантемиа очень отзывчива на внесение удобрений, как минеральных, так и органических. Для молодых растений лучше использовать для подкормок азотные удобрения, необходимые для наращивания зелёной массы и положительно влияющие на окраску листьев и величину цветка. Затем следует пользоваться фосфорно-калийными удобрениями, способствующими улучшению цветения растений и повышающими их иммунитет. Однако, нужно помнить, что поливать хризантемы подкормками можно только под корень, чтобы попавшие на листья минеральные удобрения не вызвали ожог. Хорошие результаты также дает подкормка перегоревшим коровяком или куриным пометом.

хризантемиы - пересадка и размножение

хризантемиа - это растение открытого грунта, поэтому ее следует ежегодно высаживать в сад или на приусадебный участок. Лучше рыть для ее посадки не лунку, а траншею, выдерживая расстояние между черенками 30-50 см (в зависимости от особенностей сорта). Посадив черенки, следует накрыть саженцы укрывным материалом для создания благоприятного микроклимата.

Най-лесният начин за възпроизвеждане на хризантеми е чрез разделяне на храсталака. Изпълнете я през пролетта, след изчезването на заплахата от повторни студове. За да направите това, изкопаване на храста и разделяне на младите филизи, веднага засадени стреля с rootlets и изобилно ги вода.

Хризантемите също се размножават чрез резници. За това размножаване, пролетните издънки трябва да бъдат нарязани на пролетта, с дължина от 10 cm до 15 cm, да се засаждат в почвена смес и да се поливат добре, преди да се вкореняват резници.

Можете да използвате семена за възпроизводство на семена от хризантеми. Те се засяват през май директно в земята за 3-4 парчета на дупка. С този метод на възпроизвеждане, хризантема ще цъфти около началото на август. За да започне цъфтеж по-рано, сеитбата трябва да се извърши през март, в топла стая, а след появата на разсад, те трябва да бъдат подредени в саксии и след това засадени в почвата в края на май. С този метод на възпроизводство, хризантемите започват да цъфтят от края на юни.

Филизи могат да бъдат получени през есента, след цъфтящи растения. В този случай, хризантемата трябва да бъде оставена за зимата в гърнето като маточно растение. Стрепки, които са избледнели, трябва да отсечете на самата основа в саксията и да поставите растението на хладно място, като ограничите поливането му, така че да не умре. През март, от земята от корените му се появяват апикални потомци, които трябва да се използват като резници.

Такива резници се засаждат в саксии или кутии със смес от хумус с торф и пясък, натрупани на върха с 2-3 см. Преди засаждането се препоръчва да се направи остър нож под лизов възел за по-добро вкореняване. След това резници се засаждат плитък в слой от пясък и, предварително поръсени с вода, покриват със стъкло. Поддържайте ги по-добре при температура от 13 ° C до 15 ° C градуса, а след вкореняване, което се случва около 3 седмици по-късно, стъклото трябва да се отстрани и да се засадят младите растения в малки саксии.

хризантемиы - болезни и вредители

Болестите на хризантемите се случват най-често поради неправилна грижа и възникват обикновено при недостатъчно или прекомерно поливане или твърде висока температура на въздуха. Най-честата болест на хризантемите е сивото гниене, което се проявява в увреждане на растението от светлокафяви петна и гниещи съцветия. В този случай засегнатите растения трябва да бъдат отстранени и изгорени.

Друго често срещано заболяване на хризантемите е брашнеста мана, която може да бъде разпозната от белезникавото покритие върху листата. За да се третират растенията, напръскани с медномилна течност.

Също така, хризантемите могат да станат ръждиви листа, място на листа (септории), ракови бактериални ракови заболявания. В първите два случая, те се третират чрез пръскане с фунгициди, в последните - веднага отстранени от насажденията и изгорени.

Основните вредители на хризантемата са листни въшки и акари. Афидите се унищожават чрез измиване на растението със сапунена вода веднъж седмично. Можете също така да използвате разтвор на пиретрум за това, който се приготвя чрез вливане на 200 гр. пиретрум на прах в 10 литра вода за 12 часа. След това 50 ml от получената инфузия се разреждат в 10 литра вода и се добавят 50 g. сапун, използван за контрол на листни въшки.

И двете листни въшки и паякообразни акари могат да бъдат унищожени с помощта на воден екстракт от чесън, както и готови инсектициди.

По този начин, след придобиване на качествен засаден материал и спазване на правилата за грижа за хризантемите, е възможно успешно да се отглежда растение на неговия парцел, което е символ на дълголетие, щастие и красота.

Share:
Comments