Как да направите свещи със собствените си ръце у дома?

Малка светлина винаги може да премахне лошите и тъжни мисли от главата ви и светлината е толкова искрена: всеки разговор или изповед при свещта има някаква специална аура и създава наистина необичайна атмосфера.

Може би само поради тази причина свещта отдавна се смята за отличен подарък, който може да донесе не само естетическо удоволствие, но и практическо приложение.

Как да направите свещи със собствените си ръце у дома: Възможно ли е?

Естествено, такова нещо като свещ може да бъде закупено в магазин за сувенири, защото винаги има много различни варианти на свещи, но ако искате да направите подарък два пъти по-приятно, по-добре е да го направите сами. Бих искал да посветя тази статия на темата как да правя свещи със собствените си ръце у дома.

Всъщност правенето на свещи у дома не е толкова трудно, колкото първоначално може да изглежда, и ако се приближите правилно до този въпрос, ще разберете, че всичко тук е много просто.

Като потвърждение може да се посочи фактът, че хората, които решават да правят свещи, постепенно се привличат и за тях вече не са просто приходи, а също така и интересна и очарователна професия. Особено колкото по-често практикувате този бизнес, толкова по-добре получавате готови продукти.

За да направите свещи със собствените си ръце вкъщи не се изисква много пари, така че освен удоволствието, което получавате от самия процес на вземане, вие също ще получите прилично спасяване.

Създаване на свещи у дома: необходимите материали

Преди да продължите директно към производството на продукта, е необходимо да определите необходимите материали, които ще помогнат за създаването на нашия продукт с необходимата форма. За целта е подходящ обикновен тиган, който трябва да създадем водна баня.

Също така имаме нужда от някакъв контейнер, в който ще топлим парафин или восък. Като контейнер е по-добре да се вземат някои ненужни ястия, защото в края на процеса ще бъде изключително трудно да се отървете от залепения восък.

Ако вземем предвид факта, че корабът е задължително огнеупорен, тогава е малко вероятно да можем да намерим обикновена кутия консерви. Така че, вземете консервата, огънете ръба й така, че да се появи малък канал (чрез нея ще се увие).

Що се отнася до суровините, восъкът, парафинът или специализираният хелий могат да бъдат закупени в специализиран магазин или поръчани в интернет.

Ако решите да създадете свещ за първи път, препоръчваме да започнете с парафин, тъй като е много по-трудно да се работи с восък, това е по-малко лесен и подвижен материал. Можете също така да започнете със стари домашни пепели или да купите обикновени свещи за дома.

След това трябва да се погрижите за материала, от който ще бъде направен фитилът. Често се използват 100% памучни хартиени конци, тъй като те нямат неприятни миризми и изгарят много по-дълго. Също така за тази цел препоръчваме да опитате mulina (нишки от различни цветове), за да ги намерите е достатъчно проста и на свещ те изглеждат много интересни.

За да дадете на свещта необичаен характер и цвят, направете декор за тях и дайте на продукта определен тон и нюанс. Тези свещи ще ви угодят и на другите не само с топлината си, но и с красота и необичаен външен вид.

За да придадете на продукта точния цвят, използвайте детски восъчни пастели, изберете по-меките опции, тъй като те се разтварят по-добре и по-равномерно оцветяват разтопената маса. Някои хора използват червило и сянка на очите за това, но също така е добра опция, ако не съжалявате, че жертвате козметика.

Има още една обща опция - оцветяване със специални пигменти под формата на таблетки. Те идват в различни цветове и нюанси, така че с тяхна помощ можете да направите абсолютно всякаква цветова гама за продукта.

Преди да определите как да направите свещи със собствените си ръце у дома, трябва да решите не само с материали, но и с компетентното им приложение. Това, например, се отнася до фитила, трябва да се научите как да го завъртите правилно, защото зависи от това колко дълго и ярко ще свети свещта.

Например, ако искате да използвате парафин или гел, тогава е по-добре да използвате тънки, плътно усукани нишки за тези материали. За восък свещи, е по-добре да се вземе удебелен фитил, тъкани с "pigtail", с не твърде затегнати нишки.

Също така, трябва да се притеснявате за специални формуляри, защото те ще зависят от основната форма и външния вид на продукта. Тук е най-добре да използвате ястия, от които не се нуждаете прекалено много, способни да издържат на повишени температури. За да направите това, можете да използвате контейнери с кисело мляко, кремове, бутилки, малки мехурчета и т.н.

За да придадете на продукта не само привлекателен външен вид, но и приятно ароматно съдържание, добавете към общата маса няколко капки етерично масло, ароматът на който прилича на външния вид на Вашата свещ. Например, миризмата на вар или мента перфектно приляга на светлозеления цвят на продукта, а миризмите на ванилия или ягодоплодни се нуждаят от топли нюанси.

Как да направите свещи със собствените си ръце у дома: технология стъпка по стъпка

Така стигнахме до най-важната точка: процесът на правене на свещи у дома. Например, ще разгледаме възможността да направим свещи на восък.

Приготвяне на восък за топене

Първо, решете кой тип восък ще бъде подготвен. Не забравяйте, че восъкът може да раздразни някои хора, така че подходът към този проблем е сериозен.

Най-популярният днес е соев восък, защото е лесен за работа, той е екологичен и изгаря по-бавно от другите видове.

Преди да започнете, подгответе работното си място. За да направите това, трябва да го поставите на работната повърхност на вестника, да подготвите картон и кърпи. Също така, винаги трябва да държите топла сапунена вода наблизо, тя ще бъде полезна, ако сте разляли восък.

Подгответе обикновена водна баня, същата като тази, която правите при готвене.

Внимание! За да се разтопи восъкът върху непосредствения огън, е невъзможно. Процесът на топене трябва да е бавен, в противен случай той може да изгори и да се изпари.

Изсипете половин паничка вода и поставете по-малък тиган върху нея, ще трябва да разтопите восъка. Не забравяйте, че восъкът е почти невъзможен за почистване, така че използвайте съдовете, които не ви трябват.

Поставете восъка на дъската и го изрежете или нагласете. Колкото по-малки са парчетата, толкова по-лесно ще работи с тях.

Топилна восък

Поставете парчета восък или талаш в малка тенджера и поставете силен огън. Когато водата кипи, постепенно ще започне да се стопява восъкът, не забавяйте силния огън.

Използвайте термометър, за да контролирате температурата на восъка. За това е подходящ термометър за сладкарски изделия или термометър за месо.

В зависимост от вида на восък то се топи при различни температури.

Помислете за основните типове:

  • парафиновият восък се топи при 50-60 ° С;

  • пчели - в границите от 62,7-79,4 ° C;

  • стари свещи - 85 ° C (не забравяйте да премахнете стария фитил с клещи, преди да ги използвате).

След това трябва да добавите вкуса към разтопения восък, изберете аромат по Ваша преценка. Аромати се продават във всички занаятчийски магазини. За да определите правилното количество вкус, прочетете инструкциите и след това разбъркайте добре.

След това, според инструкциите, трябва да добавите правилното количество боя. Обикновените оцветители в този случай не са подходящи, защото имат водна основа. По-добре е да спрете избора си върху мазни багрила или специални багрила за свещи. Добавете багрила, докато сместа има правилния цвят, след което сместа трябва да бъде предотвратена.

Отливане на восък

Поставете фитила в средата на формата на свещта. Фитичката трябва да бъде закрепена на две места извън матрицата по такъв начин, че фиксацията да се постигне в центъра. За удобство можете да прикачите фитил върху молив или писалка, след което да го преместите в центъра. След като инсталирате фитила на правилното място, напълнете формата с восък. Ако има дълъг клип, можете да го използвате. Захващайте фитата в центъра на матрицата, докато тя трябва да е с достатъчна дължина, за да може да почива върху цялата форма.

След това изсипете разтопения восък в готови форми. Необходимо е да се излее бавно, така че восъкът да не се разлее, като същевременно е необходимо да се уверите, че фитилът е здраво фиксиран в една позиция.

Важно! Ако използвате пчелен восък, не забравяйте, че при охлаждане малко се намалява, считайте тази точка за пълнене на плесени.

След това трябва да оставите восъка да се охлади, Препоръчва се да се даде за охлаждане 20-24 часа, ако има такава възможност. Колкото по-дълго ще се охлади, толкова по-добре ще бъде материалът в крайна сметка.

Всеки тип свещ има свое собствено охлаждане:

  • Парафиновите свещи се нуждаят от охлаждане за 24 часа;

  • соята ще бъде достатъчно 4-5 часа;

  • свещите на пчелен восък изискват най-малко 6 часа, оптималното решение ще бъде да ги оставят цяла нощ;

  • старите свещи продължават 2-3 часа.

Останаха последните стъпки - извадете продукта от форма и отрязайте фитила, като оставите не повече от 7 мм от източника на свещта. Тази дължина ще осигури вашата свещ с желаната височина на огъня. Ако оставяте фитила твърде дълго, огънят ще бъде твърде голям.

Всичко, вашата домашна свещ е готова, лека и се наслаждавайте!

Share:
Comments