Защо с възрастта жените печелят тегло по-лесно от мъжете

Много жени с възрастта установяват, че те започват да наддават по-бързо от мъжете и ново проучване може да обясни защо това е така.

След менопаузата се увеличава активността на ензима, наречен Aldh1a1, който участва в производството на мазнини, твърдят изследователи от Охайо държавния университет.

Този ензим се открива не само при хора, но и при мишки, с помощта на които е проведено изследването. При женски мишки, които са яли храни с високо съдържание на мазнини, на фона на по-голяма активност на ензима Aldh1a1 е наблюдавано по-голямо натрупване на висцерална мазнина (вътрешна мазнина), отколкото при мъже, които са на една и съща храна, но женски мишки с генетично определен дефицит на този ензим , остава тънка, въпреки мастната диета.

Оказва се, че женския хормон естроген потиска активността на Aldh1a1. Това може да означава, че по-младите жени, които имат високо ниво на естроген, са защитени от нежеланите ефекти на ензима. Но тъй като нивото на естроген намалява след менопаузата, е активиран ензимът Aldh1a1 и прави жените уязвими от наднорменото тегло.

Познавайки това свойство на ензима Aldh1a1, учените могат да разработят метод за лечение на затлъстяването специално за жените. Независимо от това, подобно лечение е малко вероятно да се появи в близко бъдеще. Първо, проучването е проведено на мишки, а учените първо трябва да се уверят, че заключенията са приложими за хората. В допълнение, Aldh1a1 изпълнява други важни функции в тялото, така че лечението, базирано на пълното инхибиране на ензима, е неприемливо.

Остава да се разчита на доказани от времето методи - разумно хранене и физическа активност.

Share:
Comments