Eukomis: засаждане и грижи (снимка): как да отглеждате

Искате да украсите градината си с екзотични цветя, но се страхувате от трудностите при засаждането и грижите? Eukomis (евокис), чието отглеждане е дори развиващ цветар, ще разсее тези страхове.

Този родом от тропическата дъждовна гора на Африка има оригинален съцветие, подобно на ананас: цветя с форма на лилиите са гъсто събрани върху цветна стрелка, в края на която розетът на листата бракува flaunts.

В това отношение той получава името си "ананасова длан", "тъфтирана лилия".

Eukomis има необичайно съцветие, подобно на ананас

Eukomis цъфти вълнообразно, в тази връзка, дълго време запазва декоративност. В допълнение, въпреки тропическия му произход, той е доста непретенциозен в условията на отглеждане.

Видове eukomis

от 14 вида ананасови палми в градината култивират някои от тях:

• eukomis crested - цветя зеленикаво-бели, кремави, лилави или розови цветя. Стрелката цвете достига височина 1 м. Листата са покрити с лилави петна. Отглеждането му на открито е възможно само в южните райони;

• eukomis bicolour (bicolor) - един от най-често срещаните видове. Името му е дадено за оригиналното оцветяване: самите цветове са светло зелени по цвят, а краищата на венчелистчетата, тичинките и яйчниците са бургундски, листа от долната страна са покрити с кафеникави петна. Цветонос достига до 0.6 м височина. Цъфтежът започва през втората половина на лятото;

• eukomis dot - средно големи видове (0,3-0,6 m), характерна за които е наличието на кафявочервен нокът върху дръжките и задната страна на листата. На четката се оформяха до 100 парчета цветя;

• eukomis вълнообразно - компактно ниско растение (с височина до 0,45 м) с дълги вълнообразни листа по ръбовете без характерен шарбонен шаблон. Съцветието е гъста, съдържа до 50 цветя. Бректите също имат вълнообразен формат;

• eukomis есенен - ​​краткотраен (0.2-0.3 m) с голям лук (8-11 cm). Цветове с бели или кремави цветя. Цъфти по-късно от други видове. Издържа малко слана.

Възпроизвеждане и отглеждане на eukomis (снимка)

Ананасът може да се отглежда от семена и луковици. Най-лесният и най-ефективният начин е култивирането на луковици.

Когато купувате луковици в специализиран магазин, те трябва внимателно да бъдат инспектирани. Здравите крушки са еластични, нямат гнилостни петна, дъното им е сухо, везните се прилепват плътно една към друга.

Ако вече сте израснали тюфт лилия на сайта, тогава можете да съберете свой собствен засаден материал. По време на цъфтежа на основната крушка се формират бебета. Те са разделени през есента след изкопаване на майка крушка за съхранение за зимата. Точките на разкъсване са прахообразни с прах с въглен. След засаждане материал, съхраняван на хладно сухо място. С този метод на възпроизвеждане се запазват сортовите характеристики на майчиното растение.

В регионите с умерен и хладен климат, eukomis е предварително поникнат у дома. През март луковиците са засадени в саксии с лека плодородна почва. Тя е съставена от равни части от листа и котловина, хумус, торф, пясък. Всяка крушка е засадена в отделен саксия, на дъното на който задължително се отводняват (разширена глина, камъчета, счупени тухли).

Съвет! Крушката е засадена така, че нейният връх е малко по-висок или на нивото на земята

Правилно засаждане на луковицата на eukomis

Засаденият материал е предварително третиран с фунгициден (максимум, фонтазол, меден сулфат) разтвор за превенция на гъбични инфекции

След засаждането, eukomis леко напоява. Първото поливане е минимално. В периода на активна растителност обемът и количеството на поливането се увеличават.

Важно! Водните растения се изсипват по ръба на гърнето.

За ентусиазирани градинари, ще бъде интересно да се отглеждат ананас палми от листа издънки. За да направите това, в основата на гнездото разделете листа и го нарязайте на парчета с дължина 4-6 см. Отрязаните филизи са залепени на дълбочина 2-2,5 см в хлабава смес от торф (перлит) и пясък. Лопатата с насаждения е навлажнена, покрита с филм, за да се създаде висока влажност или поставена в оранжерия. Периодично резките се вентилират. Образуването на млади луковици на долната част на резбата се извършва в рамките на 2-2.5 месеца. След това всяко растение се трансплантира в отделни чаши.

Репродукцията на семките на eukomis рядко дава положителни резултати, тъй като семената бързо губят кълняемостта си. По тази причина те се засяват непосредствено след прибирането на реколтата. Растенията от семена започват да цъфтят само за 3-5 години растителност и често не задържат сортови характеристики.

Засаждане на eukomis

2-3 седмици преди трансплантацията в градината, растенията трябва да бъдат закалени. Те са изнесени на балкон или тераса и са оставени за известно време, като се увеличава времето за "ходене" ежедневно. След като се затопли почвата в градината (края на май), eukomis може да бъде засадена.

В южните райони ананасната палма е засадена без предварително покълване у дома.

Когато засаждате eukomis между растенията, оставете 15-20 cm подред и 30-40 cm между редовете.

Уход за эукомисом

Въпреки своите "екзотични" eukomis в грижите е непретенциозен. Но това не означава, че това растение не се нуждае от грижи. Когато се отглежда на открито, той се нуждае от добре осветено място, защитено от силни ветрове. На сянка ананасът, който не цъфти или цъфти, ще бъде оскъден.

Почвата, която предпочита, е свободна плодородна с неутрално рН.

Режимът на напояване на този екзот има свои собствени нюанси. След засаждането на луковиците, ги напоявайте минимум, като избягвате навлизането на вода в тях. Веднага след началото на активния растеж на листата, поливането постепенно се увеличава. По време на цъфтеж или горещо време растенията се напояват изобилно. След цъфтежа, ананасът започва период на почивка. Ето защо, поливането започва да намалява и напълно да го спре, когато пожълтяване на всички листа.

Eukomis обича да яде вкусно. Захранването започва, след като растението "се събуди" и се премести в растеж. На всеки 2 седмици се излива с разтвор на сложен минерален тор без азот. Когато цъфтенето свърши, горната превръзка се прекратява.

Тъй като eukomis е топлолюбиво растение, то не толерира зимуването на открито. След като листата умрат, луковиците се изкопават, дезинфекцират в слаб разтвор на калиев перманганат или фунгицид и се сушат. Съхранявайте ги в хартиени торби или платнени торбички на хладно сухо място (изба или хладилник).

Когато расте eukomis в стаята, той остава в гърнето за период на почивка, а през пролетта почвата се заменя.

Възможни проблеми при засаждането и грижата за eukomis

Непосредственото пожълтяване на листата, появата на кафяви петна върху тях с мухъл показва развитието на гъбични заболявания. Това се дължи на неправилна грижа, а именно, в прекомерно поливане. В този случай цветът трябва да бъде изваден от земята, за да изследва крушката. Ако не е сериозно повреден, гниещите петна се отстраняват и се третират с фунгицид и се трансплантират в нова почва.

Когато има липса на осветление и ниска температура на въздуха, цъфтежът на eukomis е възпрепятстван или изобщо не.

от вредителей ананасная пальма часто поражается паутинными клещами, тлей и щитовками. Для борьбы с ними применяют акарициды и инсектициды.

Share:
Comments