Естросът в котките: признаци, симптоми, етапи. колко дълго и

Поведението на котките по време на естрата може да бъде истински тест, дори и за най-любящия и толерантен собственик. Ветеринарите препоръчват стерилизация дори преди пубертета. Но ако вашият домашен любимец не е преминал тази процедура, трябва да знаете за всички признаци на естурия при котки, етапи и честота. Това е необходимо за безопасността на животното и за поддържане на спокойствието.

Софи: колко често се случва това

Повечето котки достигат пубертета на възраст от пет до девет месеца, а понякога и по-рано. За разлика от кучетата, цикълът на котките няма редовен интервал през цялата година. Естролът на котките зависи от сезона и се определя от редица фактори: например, дължината на един светъл ден, времето на годината, наличието на други котешки номера и дори индивидуалните характеристики. Когато светлинният ден се увеличи до 10 и другите условия са оптимални, се активира хормоналната система на котката и започва репродуктивният цикъл. Естественият размножителен сезон продължава от март до септември. През това време котката преминава през всички етапи на репродуктивния цикъл, най-важният етап, в който е възможна концепцията, продължава 7 дни, а останалото - от 1 до 21 дни.

Сити: признаци и симптоми

Дори ако никога не сте преживяли период на естра при котки, вероятно все още ще разберете какво се случва с вашия домашен любимец. Поведението на котката през този период, което е насочено към привличане на вниманието на потенциален партньор, ще привлече вниманието ви. Симптомите на естра при котки често са изразени и включват следните промени в поведението:

- Котката става giperlaskovoy, започва активно триене на краката, други животни, врати и мебели.

- Когато ударите котка, тя инстинктивно може да свали главата си и да повдигне гърба на багажника и опашката, подготвяйки се за чифтосване.

- Домашни любимци става много гласно. Всичките си движения и движения на котката са придружени от силно мърморене и омазване, до досадните силни писъци, които често чуваме извън прозореца от домашни котки.

- Една котка може да започне да "маркира" територията с няколко капки урина, опитвайки се да примами и рисува котка.

- Често има загуба на апетит.

- Животното прекарва по-голямата част от времето, легнало на пода, движещо се напред и назад, свиващо се отстрани, повдигайки гърба на багажника и опашката, свивайки се със задните си крака, докато силно мърдаше.

- Можете да забележите изобилието от отговорност на гениталиите, понякога кървави.

- Котката ще се опита да избяга от къщата: да започне да протрива прозорците, да прекоси вратата и да изтече от нея при най-слабото отваряне.

- Преди това сладкото и любезно коте може да стане агресивно и капризно.

Софи: етапи

Репродуктивният котешки цикъл има четири етапа:

- anestrus

Неактивната, спокойна сцена продължава от края на септември до средата на януари. Краткотрайните студени дни са основният фактор за потискане на активността на репродуктивната система. Въпреки това при котки, които постоянно са вкъщи и по-голямата част от деня са изложени на изкуствени източници на светлина, продължителността на този етап може да бъде намалена.

- Проестру

На този етап яйчниците стават активни, в тях се образуват фоликули. Този период трае от 1 до 4 дни. Производството на хормони започва да се увеличава. Една котка показва повишен апетит или я губи, става неспокойна, все повече се мърда и се тресе против собственика и мебелите.

- еструса

Най-важният етап - през това време котката може да забременее. Обикновено трае от 10 до 14 дни. На естралния стадий е налице изразен естрос в котките. Знаците стават по-забележими и достигат своя връх: домашни любимци силно меки, постоянно се озовава на пода, повдига задната част на багажника и опашката. Обърнете внимание на изобилието от отговорност. Котката се опитва да привлича котката по всякакъв начин.

— Метеструс

Степента на нормализация. Котката се връща към обичайното си поведение, хормоните намаляват, а противоположният пол престава да се интересува. Този етап трае 30-90 дни, ако котката забременее - 2-3 седмици.

Корените на котките: знаците са много ясно изразени, какво трябва да направя?

Вече знаете какви са признаците на естус в котките и как те нарушават домашния любимец. Това е наистина труден период. Ето някои съвети, които да помогнат да успокоите котката ви.

- Обърнете колкото се може повече внимание на домашния любимец. Бъди й, бъди близо. Котката ще се почувства по-спокойна и по-уверена.

- Играй с котката си. Това ви дава не само полезни физически упражнения, но и внимание от вас, както споменахме по-горе.

- Дайте на домашния любимец безопасно място - котката не трябва да се притеснява за шума, децата и другите домашни любимци, тя вече има достатъчно стрес без нея.

- ветеринарна помощ. При котки овулацията се индуцира чрез механично стимулиране на вагината по време на чифтосване. Подобен резултат може да бъде постигнат чрез ветеринарна процедура. Това няма да спре текущия цикъл на котката ви, но ще забави следващия.

- употреба на лекарства. В зоопротеи има огромна селекция от лекарства за потискане на овулацията и признаци на естра при котки. Повечето от тях трябва да се приемат преди активната фаза в рамките на 7 дни или дори след началото на активната фаза - в рамките на 10 дни. Такива лекарства са предназначени за краткосрочна употреба. Дългосрочната употреба може да повлияе неблагоприятно на здравето на домашния любимец.

- Стерилизирайте котката. Няма по-добър начин да се избегне нежелана бременност, хормонални промени и стрес на вашия домашен любимец. Това е отлична възможност за тези, които няма да отглеждат котки. В допълнение, сексуално зрелите котки, които не се обличат с котки, са склонни към гинекологични заболявания. Консултирайте се с ветеринарен лекар.

- Ако не сте против появата на малки котенца - можете да намалите котката си с прилична котка. Но не забравяйте, че бременността за котка е още по-стресираща от естрата.

На първо място, най-ефективният начин за лесно преодоляване на този труден период е търпението. Това е естествен и безболезнен процес, по време на който трябва да бъдете внимателен и разбиращ приятел на вашата котка.

Share:
Comments