28 март: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 28 март

Ден на основаването на Болшой театър

28 март 1776 г. Императрица Катрин Велики изрази желанието си да стане организатор на театрални представления, маскаради и други концерти на принц Питър Урсов. Принцът набира актьорите и продължава да строи сградата за представленията. Първият колектив на трупата се състои от танцьори, музиканти, актьори, хореограф и четиридесет и трима души. По това време нямаше отделна театрална сграда, така че изпълненията бяха дадени в пристройката на къщата на Вороновци. Преди откриването на настоящия театър ще има повече от десет години, но с този проект възниква театърът "Болшой", както го познават съвременниците ни.

Ден на делегациите на Министерството на вътрешните работи

28 март в Русия празнуват деня на формирането на дежурните звена на Министерството на вътрешните работи. Дежурните служители не седят в засада, не участват в преследвания и специални операции за задържане на престъпници. Но те са насочени към правилните и бързи действия, високия професионализъм, скоростта на откриване на престъпността, навременното задържане на извършителите на престъпления, здравето на жертвите и понякога техният живот зависи. Всеки гражданин, който се намира в трудна ситуация, знае, че винаги може да се обърне към полицията за помощ по телефона "02". След като получи алармено съобщение, което може да бъде ден или два през ден, дежурният служител трябва леко да реагира на сигнала и да изпрати най-близкото облекло на мястото на престъплението. Дежурната станция във всяка полицейска станция е най-горещата точка или номер едно.

28 март в националния календар

28 март православна църква почита паметта на Светите мъченици Agapia, Александър, Nikandra.Agapy, и с него още седем християни бяха осъдени на мъченичеството, защото по време на фестивала отказал да принесе жертва на езическите идоли. Действието се проведе в Кесария в Палестина през 300, по време на управлението на император Диоклециан. Текла и Agapia хвърлен на зверовете, други християни изгорени живи. Nikandr мъченически в Египет и, в рамките на Диоклециан император в 302godu. Той е бил лекар, по време на преследването на християните ги посети в подземия, носят храна, при условие, медицинска помощ, след като получи мъчения, тайно да погребат мъртвите. Това стана известно на Диоклециан. Никандър бил иззет и измъчван. След това го одраскаха и го обезглавиха. В националния календар 28 март бе отбелязан като Ден на Александров.

Ако чайки долетяха до Александра, обещаха пристигането на топлината и началото на леда. Ако на този ден чайките се къпят във водата, те скоро чакаха лошото време.

Животновъдството започна да се стопи. Той бил изнесен в двора, очиствал си косата и говорел за разваляне и зло око. 28 март, според календара на хората, бил почитан като ден на "горско благоденствие". Горската земя беше хляба на селянинците: даваше плодове, гъби, лечебни билки, дивеч. Затова на този ден те говореха за гората със специално уважение, благодариха на подаръците на Горската къща за подаръците и също прочетоха конспирацията, за да не се отклоняват в гората и винаги да намерят правилния път.

Исторически събития на 28 март

28 март, 37 г. Калигула станал император на Рим. Управлението на този император се характеризира с политиката на терор, разрушаването на утвърдените традиции на династиите и държавата. Стремежът за неограничена сила, отличаващ се с твърдост, суета. Любимият му израз беше: "Нека мразят, просто да се страхуват". Така че не винаги е бил. Бунт започна да създава след болестта, която го събори в края на 37-те години. Той беше на прага на смъртта, но оцеля. Болестта удари мозъка му, което остави белег за по-нататъшното му поведение. Убит е от съзаклятниците на 24 януари, 41 години. 28 март 1797 г. в САЩ, първата перална машина е патентована. Патентът за изобретението е даден на американския Nathaniel Briggs. Макар че пералнята му беше поразително различна от съвременната, тя беше по-скоро като обикновена чиния за миене, но дори и това значително улесни работата на домакините от онова време. Само за почти петдесет години е измислена подобрена перална машина, която е прототипът на модерния механизъм. Имаше барабан, който се движеше ръчно. 28 март 1837 г. образование города Чикаго.Это был третий город по количеству населения, после Лос-Анджелеса и Нью-Йорка, который был официально зарегистрирован в США 28 март 1837 г. В 1840г. в нем проживало уже около четырех тысяч человек (против 350 жителей в 1933г.). Сегодня это многомиллионный мегаполис, один из крупнейших в США транспортных узлов, центров торговли и промышленности.28 март 1857 г. в Русия е открита първата женска гимназия, която се открива през 1857 г. в Санкт Петербург, позволява да се получи добро образование за момичета от различни имения. За преподаването на дисциплини бяха поканени най-добрите учители. Таксите за обучение са ниски, защото в по-голямата си част са осигурени средства от фонда на императрица Мария. След откриването на женска гимназия в Санкт Петербург, образователни институции за момичета започнаха да се появяват в други градове на страната. 28 марта 1930 г. Константинопол е преименуван на Истанбул. 28 март 1930 г. първият президент на Турция Ататюрк издаде указ, според който турското име Истанбул е върнато в Константинопол. Други градове с гръцки корени са преименувани: Ангора става Анкара, Смирна - Измир, Адрианопол - Одрин. Писма и други пощенски пратки с име "Константинопол" бяха изпратени обратно, с бележка, че няма такъв град.

28 март са родени:

Raphael (28/03/1483 - 06/04/1520), италиански художник. Брилянтен италиански художник, архитект, график, Рафаел Санти, живял и работил в Ренесанса. Той е ученик на известния Пиетро Перуджино, но по-късно творби на Рафаел оставят отпечатъка на влиянието на произведенията на такива майстори като Леонардо да Винчи и Микеланджело, от които е приел техниката на рисуване. Четките на Рафаел включват такива известни произведения като "Сикстинската мадона", "Три милосърди", "Светото семейство", "Триумфът на Галатея", "Коронацията на Мария" и много други.Максим Горки (28/03/1868 — 18/06/1936), русский писатель, драматург.Максим Горки ( урожденный Алексей Максимович Пешков), являясь «пролетарским» писателем, в своих произведениях описывал жизнь простых людей, их борьбу за независимость, стремление к торжеству справедливости, свободе, равенству. Перу Горького принадлежат многие очерки, рассказы, повести - «Старуха Изергиль», «Мать», «На дне», «Песня о Буревестнике», «Макар Чудра» и другие.Леди Гага (род.1986г.), популярная американская певица.Талантливая девочка из семьи итальянских эмигрантов уже в четыре года играла на пианино. Задатки звонкоголосой певицы проявились у Стефани (настоящее имя) очень рано, в детстве ее любимым занятием было записывать на магнитофон хиты того времени в собственном исполнении. Леди Гага - певица очень разносторонняя: исполняет композиции в стиле диско, поп, танцевальной музыки, глэм-рока, R&B, электро. Помимо пения и танцев, проявила себя как талантливый модельер, она сама разрабатывает сценические костюмы. Эпатажная певица за свою недолгую карьеру получила немало наград и удостоилась многих премий.

Име дни на 28 март:

Фела.Александър, Агапий, Алексей, Дионисий (Денис), Майкъл, Тимъти.

Share:
Comments