20 юли: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 20 юли

Международен ден на шаха

С предложението да се създаде празник за всички фенове на шаха, Международната шахматна федерация - ФИДЕ. Самата федерация е основана през 1924 година. 20 юли. Следователно, датата на празника не е била много дълга. Предложението на ФИДЕ бе одобрено, а от 1966 г. насам фестивалът се празнува от професионални шахматисти и обикновени почитатели на тази древна игра. И има милиони от тях по целия свят. Тази игра е толкова популярна, че дори в най-малкото село, трябва да има поне един шахматен клуб. Този ден винаги е изпълнен с богата програма: развлекателни събития, майсторски класове, състезания, лекции и семинари за обмяна на опит. И тези, които искат да измери силата си, могат да вземат участие в едновременни игри с ветерани шахматисти.

Ден на Перун

В славянската митология Перун е смятан за бог на гръмотевицата, патрон на воини. Древните хора, особено мъжката половина, се отнасяли към него със специално уважение. На този ден беше обичайно да освещаваме оръжието с кръвта на жертва - бик или петел, със специални магии, които се четат върху бойното оборудване. Друга легенда е свързана с името на Перун. В източнославянските легенди се казва, че Перун се опитва да убие дяволите, хвърляйки светкавици в тях. Избягвайки от Тъмни болтове, злите духове намериха убежище във водата. Оттогава тя прекарва по-голямата част от времето си там, като заминава за земята само в определен период - от Иван Купала (7 юли) до деня на Илинина (2 август). Тези дни има много гръмотевични бури в небето, защото Перун отново се опитва да застреля дяволите, които се появяват на повърхността. Но можете спокойно да се къпете в езерата и реките. Но само стриктно до деня на Илин, докато злите духове не се върнат в обичайното си местообитание. С разпространението сред славяните на християнството и постепенното заминаване от езичеството, ролята на Перун падна върху пророк Илия.

20 юли в националния календар

Аватар. Фомата на Синия птица.

Днес селяните чакаха малко предпазливо. И много притеснен, ако от сутринта вече вали. Смятало се, че ако Авдотиу плати дъжд, той ще излезе няколко седмици. Излишната влага може да увреди реколтата и да се събере в купчинките на сеновете, които от излишната влага могат просто да изгният. И дъжд на Avdotya често се случва, така че тя е получила такъв характерен префикс - "hayloft". Опитахме се да стигнем до този ден цялото сено, което се оставя на полето, бързо да слагаме купа сено и да го скрием под капака. На Фома започнали да засаждат ягодите (ягоди), да сеят отново репичките. На овощните дървета първото отглеждане беше узряло: черешите се изчервиха, ябълките се изсипаха със сок. Боровинки узрели на храстите. Зелените плодове са сигнал за факта, че е време да се събере хляб. Затова с Томас често започваше да се събира реколтата, дори имаше една поговорка, че "Foma secerles gets along". Почистването на зърнени култури започва със специален ритуал. Селяните вървяха по полето пея песни и в ръцете си носеха сърп, увит в кърпа. Тази кърпа била обвързана с първия компресиран сноп, който по-късно бил осветен в църквата.

Исторически събития 20 юли

20 юли 1887 г. може да се счита за началото на ерата на анимацията 20 юли французинът Емил Рейнауд демонстрира пред обществеността първия анимационен филм, проектиран от него. Това е оптично устройство, което се състои от малък цилиндър, с мини-картина, поставена в огледалната си призма и десетина картини. Когато цилиндърът се завъртя, снимките се движеха, създавайки анимиран ефект на гладко движение на екрана. 20 юли 1944 г. в Германия беше направен опит да се преобърне и физически да се елиминира Адолф Хитлер. Това не беше първият опит на немския лидер. Такива опити бяха около двадесет. И всеки път Хитлер успя да избегне смъртта. Изглежда, че е под защитата на неизвестни сили. Убийството на 20 юли беше планирано внимателно и теоретично не остави шансовете на Фюрера да оцелее. Активистите на немската съпротива имаха за цел не само да премахнат Хитлер, но и да свалят фашисткия режим. Лейтенант-полковник Клаус фон Щауфенберг повери опити за убийство по време на срещата, проведена от Фюрера. Влизайки в кабинета, лейтенантът пое мястото недалеч от Хитлер и постави куфарчето с бомба под масата. Експлозията трябваше да се гръмне за десет минути. Под предлог на покана Клаус напусна стаята. Бомбата избухна в точното време. Хитлер е ранен, но все още е жив. Както се оказа по-късно, портфейлът, стоящ на пода, се намеси в някого и той беше изтласкан под масата. По време на експлозията тежката дъбова покривка побеждава. Опитите за опит отново бяха неуспешни.20 юли 1973 г. загинал легендарен Брус ЛиБриус Лий бил смятан за признат майстор на бойните изкуства. Той активно участва във филма, е актьорът, директорът на трикове, директорът. За 33 години от живота си успява да се появи в тридесет и шест филма. Името на Брус Лий поне веднъж в живота му, но всички го чуха. Фактът, че бойните изкуства са станали много популярни в западните страни, голямата заслуга на актьора. По време на снимките в екшън филми той придобива милиони имитатори и почитатели. Карате, джиу-джицу, кунг-фу, нелегални и официални раздели, като гъби, растат в малки и големи градове по целия свят. От тези, които искаха да учат, нямаше освобождаване. Смъртта на Брус Ли излезе неочаквано, на самия връх на популярността му. Той умря от церебрален оток, предполагайки, че приема хапче от главоболие. Това, което е причинило подуване, не е известно, защото не са направени анализи. Ето защо, говорете за истинската причина за смъртта на господаря не престава до сега.

20 юли са родени

Карлос Сантана (роден през 1947 г.), американският, мексикански китарист Карлос Сантана е наистина един от най-големите китаристи в света. Той е изключително талантлив и много оригинален: неговият стил на игра може да бъде определен от първите акорди. Чрез струните Сантана се слива с китарата, като й дава настроението си, а тя му отговаря в замяна. Където ще плаче, къде ще се смее, къде ще докосне дупките на душата или ще стане тъжен. Стилът на играта му се смесва от ритмите на латиноамериканската, рок музиката. Сантана може да се смята за един от основателите на латински рок, тк. той има огромен принос за популяризирането на този музикален стил. В началото на своята музикална кариера Карлос е бил китарист на групата "Santana", по-късно започва да изпълнява соло. В представленията си песните като "Black Magic Woman", "Maria Maria", "Smooth", "Game of Love" и много други се превръщат в хитове.Александър Жулин (роден през 1963 г.), руски кънкьор В фигурката, кънката за бъдещата звезда бе водена от баба, когато той навърши пет. В състезанието Жулин действа като "самотник", а от 1980 г. насам. започна да танцува с Мая Ушова. Двойката се оказа ярка и динамична, но за дълго време те бяха нещастни. Нямаше достатъчно късмет да заеме първото място. Техните вечни съперници бяха Климова и Пономаренко, по-късно - Гришчук и Платов. За пръв път Fortune се обърна към Zhulin и Usova през 1991. когато станаха шампиони на СССР, а през 1993 г., когато спечелиха световното и европейското първенство. След като завършва кариерата на скейтър, Александър превключва на треньор. Треньорът от него се оказа добър. Тренирал Александър Абт, двойки - Vazgen Azroyan- Анастасия Grebenkina Петър Chernyshev- Наоми Ланг и много други. Но най-известният от неговите ученици - олимпийски шампиони Роман Костомаров и Татяна Навка.

Име на деня на 20 юли

Този ден празнуваме днес: Немски, Томас, Никон, Сергей, Евдокия, Ефросин

Share:
Comments