13 октомври: какви са днешните празници, събития, рожден

Празници 13 октомври

Рожден ден на столицата Армения Ереван

Рожденият ден на Ереван - Еренбури за арменския народ, който страдаше от много трудности в различно време, е чудесен празник. Столицата на Армения в продължение на десетина години ще отбележи третото хилядолетие (от 782 г. пр.н.е.). Ереван винаги е бил център на занаятите и изкуството. Намиращ се на пресечната точка на търговските пътища, градът винаги е бил вкусен залив за завоеватели. По необясним начин силите на природата проявяват своето присъствие в този район чрез земетресения и природни бедствия. Арменците са много чувствителни към столицата си и празнуват този ден, независимо къде са в света днес.

Duck фестивал в Италия

Италианският град Сан Миниато провежда патешки фестивал на този ден под различно име Palio del Papero (Palio Racing). Основните герои на празника са бегачите на патица-маратон. На втората събота на октомври 1982 година San Miniato се превръща в център на грандиозно състезание по патица, където състезателите на кека се състезават помежду си на различни разстояния. Забавни писти представляват няколко италиански града. Обучаващите и зрителите по всякакъв начин насърчават своите печени ученици. На панаира се продават национални ястия. Приятно и весело събитие посещават хиляди гости на страната и чуждестранни туристи.

13 октомври - денят на арменския преводач Tarkmanchac се празнува

Арменската апостолическа църква почита забележителните фигури на откриването на арменската азбука. Денят на преводача и арменската азбука се празнуват два пъти годишно. Отчитането на арменското писане и култура се отпразнува през юни и през октомври. Основателят на арменската азбука и писането, свещеникът Mesrop Mashtots нарежда азбуката, което я прави една от трите най-съвършени в света.

13 октомври в националния календар

Михаил Соломенни

Светата руска православна църква, първият митрополит Киев, в края на 10-ти век превърна хиляди жители на Киев в православна вяра. И в момента мощите на светеца се съхраняват в Киев-Pechersk лавра. Митниците на Киевска Рус са много интересни - на този ден жените изгориха леглото от слама в печки или на огньове, като дадоха тези действия мистично значение. Сламата по всяко време е от голямо значение, смята се, че тя поглъща земната и слънчевата енергия. Разбитата слама от матрака може да показва здравето на собственика. На този ден децата се къпеха на прага и старите жени изгориха своите ликови обувки. Също и на този ден, наблюдавайте такива знаци: първият сняг на Майкъл показва края на зимата. Полетът на кранове до този ден говори за ранна и студена зима.

Наименования на 13 октомври:

Празнувайте собствениците на такива имена: Александър, Александра, Алексей, Василий, Вячеслав, Григорий, Леонид, Матви, Михаил, Петър

Роден на 13 октомври:

1925 - Маргарет Тачър

Маргарет Тачър е признат държавник и публична фигура на Великобритания и света. Първата жена в историята на Великобритания - министърът на отбраната (1970 г.), след пет години спечели изборите и стана лидер на партията. От 1979 г. тя става първата в историята на страната и единствената жена министър-председател на Великобритания. През 1990 г. тя подаде оставка и две години по-късно се връща в политиката. Тя става член на Камарата на лордовете и заема поста на баронеса, се отклонява от политическите дейности само с влошаване на здравето. Маргарет Тачър получи благородническа титла на баронеса и герб, пише книгата "държавническо изкуство:. Стратегии за един променящ се свят"

1933 г. - режисьор Марк Захаров

За народна Изпълнител, заслужил артист на РСФСР Марк А. Захаров награден с медал "За заслуги към Отечеството" от три градуса не е единственият наградите, които са отбелязани принос в културния живот на състоянието на страната. Той е лауреат на три държавни награди - Държавната награда на СССР. Той получи наградата "Станиславски" и "Триумф", както и "Кристал Турандот". Всички тези услуги режисьор получи по време на работа като директор на Московския Сатиричния театър, Москва Ленин Комсомола театър и голям брой филмови участия ( "Затворникът от Castle Ако", "Дванадесетте стола", "още същия Мюнхаузен", "Ordinary Miracle", "Убийте Дракона "," Къщата, която е построена бързо "," Формулата на любовта "и т.н.)

1980 - Дейвид Хайе, известният лондонски боксьор

Дейвид Дарън Хай вече на 21 години е в състояние да получи сребърен медал на световното първенство в бокса, губи само един боксьор - О. Солис. Младият боксьор имаше временни неуспехи, но беше толкова решен да стане шампион, че се бори почти месечно. През 2007 г. той получи няколко титли, като основният е абсолютният световен шампион в тежката си титла.

1829 - Петър Иванович Бартенев

Петър Иванович Бартенев е писател, компилатор и издател на първото списание в Русия за историята на страната ("руски архив"). Той събрал най-ценния материал, който се използва за изучаване на историята на Русия 18-19 век и днес. Като директор на библиотеката "Chertkovsky" в Москва той избра материал за писане на романи на Лео Толстой. Общо 598 тома от историята на Русия са публикувани с посредничеството му.

1880 - Саша черно, известен сатирист от началото на 20 век, писател

Саша Черни (Александър Михайлович Гликберг) е писател, сатирист и автор на книги за деца. Безмилостната сатира не му попречи да бъде обикновен и любезен човек в живота си и смъртта му го потвърди само - той умря помагайки на съседите си във Франция да изгорят огън. Творческото му наследство включва книги и есета, истории и приказки за деца ("Библейски приказки", "Невероятни истории", "Към когото в емиграция живеят добре").

1934 - Савелий Крамаров, известен и възлюбен от целия руски актьор

Сънувайки да стане адвокат, той се "вмъква" ​​в изкуството, когато не можеше да пробие "защитата" на НКВД, който забранява на децата на "враговете на народа" да научат тази професия. През 1960 г. филмите с участието му "Градът на майсторите", "Приключенията на Крош", "Приказката за изгубеното време", "Без страх и укор" му донасят национална любов. Популярен комик участва в голям брой филми, но остава неудобно лице за служители, тъй като посещава синагогата и има семейни връзки в чужбина. Ролите се появяват по-рядко, дори беше обвинен в "глупав съветски човек". След 1981 г. той емигрира в Америка и се завръща в Русия само след разпадането на СССР.

13 октомври в историята:

13 октомври 1792 г. - създаването на Белия дом в Съединените щати

На този ден постави основния камък на Белия дом - резиденцията на американския президент. Името "Белия дом" е получено през 1809 г., поради облицовката от бял девствен пясъчник. На Пенсилвания авеню, в сърцето на Вашингтон, започна строителството на къщата, което продължи 8 години. Проектът е направен от американския архитект Джеймс Хобан, ирландски по рождение. Президентът на САЩ Джон Адамс заедно със съпругата си Абигейл стават първите си жители през 1800 г. Официалната резиденция на президента на къщата вече е през 1902 г. под президента Теодор Рузвелт. Тази сграда е отворена за публичен достъп за дълго време, като истински музей, в който всяко президентско семейство напуска обекти от живота си. 6-етажна къща съдържа 132 стаи, разполага със 132 бани, 7 стълби, 4212 врати. Интериорът е проектиран в стила на 18-19 век.

13 октомври 1883 г. - организирана от Всеруско театрално общество

Известната актриса Мери Гавриловна Савина пое инициативата да създаде организация, която да помогне на хората, нуждаещи се от изкуство, и по-късно да се преобразува в руското театрално дружество. Бяха проведени първите конгреси на сценични фигури, които дискутираха проблемите на театрите, цензурата, образованието на режисьори и актьори. Таксите за членство представляват финансирането на обществото, докато от 1919 г. А. В. Lunacharsky одобри нова разпоредба, по силата на която повечето права и правомощия отиват в държавата. През същата година е създаден синдикат на работници от театъра.

13 октомври 2007 г. - Назначаване на нов генерален секретар на ООН

Той става родом от Южна Корея, Бан Ки Мун, активна политическа фигура в тази страна и по света. Правомощията на Бан Ки Мун завършват на 31 декември тази година.

Share:
Comments