Зонална диета: предимствата и недостатъците на диетата на

Зоновата диета е разработена от американския диетолог Бари Сиърс и също така е известна като "диетата на Сиърс". Той осигурява постоянна промяна в диетата и работи на принципа на нисковъглехидратните диети. Основната задача е не само да се намали теглото, но и да се увеличи активността и работоспособността на човек.

Концепцията се основава на диета, състояща се от 30% мазнини, 30% протеини и 40% въглехидрати. С помощта на такава формула човек трябва да получи така наречената "оптимална зона". В идеалния случай, Sears препоръчва комбинация от зонална диета с всяка възможна физическа активност.

Ниско ниво на инсулин + малко въглехидрати = рецепта за успех

Поради ниския прием на въглехидрати и високото съдържание на протеини, стойността на инсулина остава на ниско ниво. Сиърс вярва, че отлагането на мазнини се провокира главно от прекалено бърз въглехидрат в храната и се увеличава в резултат на това ниво на инсулин. Съответно, ако няма провокиращи фактори, няма да има наднормено тегло.

Какво означава терминът "zonal"?

Това е оптималният баланс на хормоните в организма. Храненето, според Sears, засяга нивата на хормоните, които на свой ред засягат индексите на инсулина. Те забавят изгарянето на мазнините или допринасят за това - в зависимост от това дали нивото на хормоните е високо или ниско. В същото време балансираното ниво на хормоните значително подобрява настроението и като цяло оказва положително влияние върху цялостното благосъстояние на човек.

Правилата на диетата "за Сиърс"

Ако разгледате диетата подробно, можете да определите няколко основни принципа: ядене на всеки 4.5 часа, три основни ястия и две закуски. Целта на редовните ястия е да поддържат нивото на хормоните и инсулина постоянно в зоната.

Всяко хранене се счита за единица, която се инвестира в общия прием на хранителни вещества. По този начин съотношението съгласно принципа 30-30-40 винаги остава непроменено.

Същевременно полезните и вредни въглехидрати са различни: например продуктите от бяло пшенично брашно се считат за вредни, тъй като имат повишен гликемичен индекс, а овесените люспи са сред продуктите с полезни въглехидрати. В това отношение 40% от въглехидратите трябва на първо място да бъдат полезни. Между другото, достатъчно количество фибри в чиниите намалява общия гликемичен индекс.

Основното правило за зоната на хранене е следното: 7 g протеин, 9 g въглехидрати с нисък гликемичен индекс и 1,5 g мазнина трябва да се консумират за едно хранене. В допълнение, Сиърс препоръчва приемането на капсули от рибено масло, тъй като омега-3 мастни киселини повишават ефективността.

Звучи ли трудно? Но това работи! Тази диета с ниски въглехидрати изисква известни познания за биохимията и състава на диетата. Също така ще има необходимост от дисциплина и ще има власт да се съобразява последователно с всяко хранене в съответствие с принципа 30-30-40 и постоянно отчитане на съдържанието на хранителни вещества. Диетата не е подходяща за всекидневна употреба, но с течение на времето усилията и придобитите знания със сигурност ще улеснят изчисленията и ще доведат до постоянно отслабване до желаните стойности.

Зоналните правила за диета са кратки:

- яде на всеки 4.5 часа;

- 5 хранения: 3 основни, 2 закуски;

- 30% мазнини, 30% протеин, 40% въглехидрати;

- дневен прием на рибено масло;

- 1,5-2,5 л вода на ден (ако няма проблеми с бъбреците);

Какво трябва да бъде на масата при спазване на зонова диета?

Достатъчна теория! Струва си да се обмисли конкретно какво трябва да се случи на масата. По принцип всичко, което отговаря на правилото 30-30-40, е допустимо. Количеството е ключът. Съществуват обаче някои продукти, които са по-подходящи за зонова диета.

зеленчуци: артишок, боб, броколи, копър, краставици, моркови, зеле, нахут, праз, леща, череша, черен пипер, гъби, целина, аспержи, спанак, домати, тиквички и лук.

плодове: ябълки, круши, горски плодове, череши, киви, портокали, праскови.

Всички сезонни плодове.

Риба и месо: костур, морска трева, камбала, херинга, сьомга, аншоа, пиле, телешко, пуешко, дивеч.

Други продукти: нискомаслено сирене, зехтин.

Ако няма желание или способност за самостоятелно определяне на съдържанието на хранителни вещества и по този начин да се превърне в идеалното хранене, в книгата му, Бари Сиърс лично изброява най-добрите рецепти, които можете да вземете предвид.

Share:
Comments