Зеленият чай намалява риска от рак на храносмилателната

Влиянието на зеления чай върху здравето, изглежда, е известно дълго време, но все пак е предмет на изследване на много учени. Това е благодарение на постоянните изследвания, че сега може да се добави още една важна точка към огромния списък на зелените чайове.

Жените, които редовно пият зелен чай, имат намален риск от развитие на злокачествени тумори на храносмилателната система, като по този начин създават допълнителна бариера срещу рак на стомаха или хранопровода. Това е заключението, постигнато от изследователи от Университета "Вандербилт" в Нешвил, Тенеси.

За да се определи ефектът на зеления чай върху риска от рак, изследователите трябва внимателно да интервюират над 75 000 жени на средна възраст и по-големи, живеещи в Китай. В началния етап на теста участниците взеха интервю, в което разбраха какво чай искат да пият и колко чаши пият на ден. Повечето от респондентите заявиха, че предпочитат да пият зелен чай.

Редовната консумация на зелен чай е поне една чаша три пъти седмично в продължение на шест месеца. Според резултатите от тестовете, жените, които предпочитат да пият най-малко толкова зелен чай, имат 17% по-нисък риск от получаване на рак, отколкото тези, които наистина не харесват зеления чай. По-нататъшно намаляване на риска се наблюдава при тези, които консумират най-малко 150 грама чай на месец (това са около две до три чаши на ден) - те имат 21% по-ниско ниво.

"За цялата храносмилателна система рискът е намалял с двайсет и седем процента при тези жени, които пият чай редовно в продължение на двадесет години", отбелязва д-р Нечута. "Рискът от колоректален рак е намалял с двадесет и девет процента." Нашето изследване показва, че дългосрочното потребление на зелен чай всъщност е много по-полезно, отколкото изглежда. Чаят съдържа полифеноли и естествени химикали, които включват катехини. Катехините са естествени антиоксиданти, които предотвратяват появата на рак, намаляват процента на увреждане на ДНК и блокират растежа на туморни клетки. "

Ако не сте фен на зеления чай, сега има причина да помислите как да го въведете във вашата диета. В допълнение към горното, той нормализира и възстановява нервната система, като значително увеличава устойчивостта на тялото към психологически стрес и стресови ситуации. И това е важно в нашия модерен зает век.

Share:
Comments