Защо да не купувате кисело зеле

Ние всички знаем за ползите от кисело зеле. Особено полезни са киселото мляко през периода зима-пролет, във време, когато тялото е с недостиг на микроелементи и витамини. Соевото масло съдържа голям брой полезни вещества, които подобряват храносмилането, богат е на витамини от група В, съдържа аскорбинова киселина. Съдържа желязо, магнезий, калий, цинк. Осигурявайки тялото с фибри, подобрява чревната перисталтика.

Някои микробиология

Експертите обаче ни предупреждават да не купуваме готови кисело зеле. Какъв е въпросът тук? Цялата точка се оказва в микроорганизмите. Нека да разгледаме как се извършва процесът на ферментация. При определени физикохимични условия микроорганизмите в зеленчуците се умножават. При оптимални условия, главно млечнокисели бактерии възпроизвеждат в процеса на жизнената си дейност млечна киселина. Под влияние на сол и киселина растежът на гнилостните бактерии се потиска. И в зелената маса се натрупват полезни вещества, достъпни за човешкото тяло.

Въпреки че млечнокиселите бактерии в киселото зеле са най-много, много видове други микроорганизми участват във ферментацията.

Сега нека направим малко отклонение и да разгледаме ролята на бактериите в човешкия живот. Да се ​​надценява значението на бактериите в живота ни е невъзможно: те ни предпазват от патогени, ни осигуряват витамини, обучават нашата имунна система.

Всеки от първите дни от раждането си получава набор от микроорганизми от майка си. Повечето видове бактерии не се променят през целия си живот. Съществува симбиоза на макро и микрокосмос. Във всяко семейство с дългосрочно съжителство се създава набор от микроорганизми.

Какво се случва, когато човек консумира кисело мляко, приготвено от други хора? В организма се получават бактериите на други хора. Извънземните микроорганизми като правило или не носят ползи, или са способни да причиняват различни заболявания.

Защо е необходимо самостоятелно да приготвите киселото мляко

Какво трябва да се направи, за да получите максимална полза от използването на kvassheny? Отговорът е прост - подгответе самия квас с цялото семейство. Защо от цялото семейство? По време на ферментацията, бактериите навлизат в храносмилането от кожата на ръцете. Когато ферментацията създава благоприятни условия за вашите приятелски микроорганизми. Яжте вашите собствени варени храни, които ще колонизират вашите черва с местните ви бактерии. В резултат на това получавате продукт с по-висока ефективност от пробиотиците.

Независимо дали е възможно да ферментирате не само зеле, но и други зеленчуци: черен пипер, домати, краставици. Всичко зависи от вкуса. Влезте в диетата си собствена варена заквасена сметана. Това ще ви позволи да укрепите тялото и да не се разболявате в студено време.

Share:
Comments