Всичко за соевото месо - предимствата и особеностите на

Соевото месо е уникален билков продукт, който може да замести пиле, говеждо и много други. Оценявайки това, струва си да се обърне внимание на значението му за вегетарианско, диетично и лечебно меню.

Каква е ползата от соевото месо и какво представлява то?

Соята е една от най-важните култури в световното селско стопанство, известна на човека от древни времена (преди 7 хиляди години тя вече е била култивирана на територията на съвременния Китай).

Подобно на никое друго растение, соята се нуждае не само от пряка консумация в храната (боб и кълнове), но и от производството на много продукти, често ценни аналози на продукти от животински произход:

мляко;

масло (използва се почти като слънчогледово масло);

домашно сирене (тофу);

сос (незаменим в азиатската кухня);

брашно;

miso (макаронени изделия и полуготови продукти за първите курсове);

редица други продукти и, разбира се, соево месо.

Последният е получен от соево брашно (често с добавяне на соево брашно, страничен продукт от производството на масло), в процес на сложна технологична обработка, превърната в сух влакнест продукт, чиито парчета са с различни форми и размери, а месото може да се смила.

Ние веднага отбелязваме, че този продукт, наречен соев текстурат, специална текстура и консистенция, прилича на естествено месо много повече от вкус, който може да се характеризира като необичаен, но приятен, по-скоро неутрален.

Поради тази причина съчетава перфектно с почти всички продукти, препоръчва се да се допълни с подправки и сосове.

Можете да си купите соево месо с вкус на говеждо месо, пиле, пушено свинско гърло ... Ароматизаторите и ароматичните добавки често отслабват полезните свойства на продукта, но увеличават апетита на соевото месо за тези, които са принудени да се откажат от обичайното, например поради необходимостта да следват диета.

Като цяло, този продукт е вкусен - понякога можете да го ядете и само за различни менюта.

Соевият текстурат може да се консумира всеки ден, без да се мисли за него - често се добавя за складиране на кнедли, колбаси, котлети и подобни месни полуфабрикати.

И у дома, цялото му приготвяне съответства на определен ред:

накисване (кратко готвене) на продукта в гореща течност, обикновено вода, но можете също да вземете бульон и мляко, бульони от ароматни билки и корени;

след като полуфабрикатът се увеличи 3-4 пъти - всъщност готвенето по предпочитан начин - пържене, задушаване, печене. Подгответе първите курсове със соево месо.

Във вегетарианското меню соевият текстут е известен като ценен източник на протеини и е наистина богат - съдържанието на съдържание в 50-60% е впечатляващо.

Но не може да се смята за пълноценен заместител на животинските протеини (същото пилешко филе или извара) - набор от аминокиселини и тяхната смилаемост далеч не са съвършени.

Соевото месо съдържа витамини от група Б, както и D и E.

Също така в химическия състав на продукта са калий, фосфор, мед, калций, магнезий и желязо.

Растителният произход осигурява продукта с фибри, което помага за нормализиране на храносмилането и отстраняване на шлаките, тежките метали и радионуклидите от тялото.

И захарната рафиноза, съдържаща се в продукта, има положителен ефект върху поддържането на полезна чревна микрофлора.

Какви заболявания ще се възползват от соевото месо

Хранителните специалисти препоръчват добавянето на соево месо в диетата, за да се разтовари тялото от често трудната задача да се асимилира обикновеното месо, особено когато става въпрос за мастни сортове.

Доказано е, че този продукт установява метаболизма и значително ускорява метаболизма на липидите, като предотвратява отлагането на мазнини в проблемните области на фигурата и в коремната кухина (последната провокира влошаване на вътрешните органи).

Соевото месо е не по-малко от нежното телешко месо и изсушеното пуешко месо е от полза за здравето на сърдечно-съдовата система и по-специално:

подобрява циркулацията на кръвта, включително микроциркулацията на кръвта в мозъка;

разширява кръвоносните съдове;

подпомага образуването на кръв, подобряване на състава на кръвта, включително - намаляване на нивото на захарта;

предотвратява отлагането на холестерол по стените на кръвоносните съдове;

предотвратява тромбозата.

Соевото месо влияе положително върху нервната система, регулирайки дейността й при стрес и повишен умствен стрес.

Също така, включването на соевото месо в диетата допринася за:

нормализиране на женския хормонален фон;

профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат (включително остеопороза и артрит);

подобряване на ендокринните жлези (преди всичко - щитовидната жлеза и панкреаса);

укрепване на естествената защита на тялото срещу преждевременно стареене.

Какво може да се каже за ползите от соевото месо за загуба на тегло

Енергийната стойност на соевия текстут в суха форма е около 300 kcal на 100 g, но след накисването, тази цифра за готова за приготвяне продукт намалява до почти 100 kcal на 100 g.

Ако вземете предвид процента протеини, мазнини (1%) и въглехидрати (по-малко от 18%), се оказва, че соевото месо е подходящо за отслабване.

Но в същото време дори малка част от продукта се насища напълно и трайно.

И въпреки че не тежи тежко в стомаха, препоръчва се да се използва соевият продукт не преди, а след тренировка за фитнес, за предпочитане придружена със зеленчуци и подправки, осигуряваща витамини и улесняваща асимилацията на "месото".

Също така, не се препоръчва да ядете соево месо вечер, по-късно от 4-6 часа преди лягане.

Как е вредата от соевото месо

Разтоварванията на генетично модифицирана соя, високодоходни, непретенциозни и устойчиви на атаки срещу вредители, нарастват всяка година.

Продължаващото разискване между учени и обществеността за вредата и безвредността на такова растение за хората насърчи производителите на храни да посочат, че много продукти със соя, включително месни опаковки от нея, започват да правят бележка, ако продуктът не съдържа ГМО, затова че винаги има избор - да се повярва на генетиката и има нещо, което се засява по целия свят или да се избере истински естествен продукт.

Споменатите по-горе свойства на соята засягат хормоналния произход на жените, подлежат на нейната специфична вреда за мъжете (подлежат на редовна употреба).

Факт е, че стимулирайки производството на женски полови хормони, соята едновременно провокира спад на тестостерона, който се изразява при мъжете в следното:

промени в настроението;

набор от наднормено тегло;

мускулна слабост;

влошаване на репродуктивните способности.

Поради двусмисленото влияние на растението върху производството на хормони, много учени говорят за теоретичната вреда на соевото месо и препоръчват да се откажат от него за периода на лечение на ендокринни (хормонални) заболявания, както и за времето, когато жената планира да забременее и за всичките 9 месеца на бременността.

Като източник на протеин, соята обаче съдържа ензим, който възпрепятства асимилацията на протеини от друг (не от соя) произход, особено от зеленчуци, а от месо.

И това негативно влияние не спира недвусмислено, ако спрете да ядете соя, но все още има известно дълго време.

Важно е да се отбележи и вредата от соевото месо в смисъл, че тя може да пречи на абсорбирането на йод, което може да причини развитието или развитието на заболявания на щитовидната жлеза.

За да се избегне това, любителите на соевото месо се насърчават да ядат повече храна с високо съдържание на йод.

При заболявания, характеризиращи се с риск от образуване на камъни в бъбреците и пикочния мехур, соята, поради съдържащите се в нея оксалати, значително увеличава тази вероятност.

Share:
Comments