Вегетарианците са една трета по-малко вероятно да умрат от

Учените от Университета в Оксфорд са решили, че рискът от заболяване в болница и смърт от сърдечно-съдови заболявания при хора, които консумират риба и месо, е с 32% по-висок от този при вегетарианците. Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в света. Само в Англия заради това почти 65 000 души умират всяка година.

"Разликата в риска се дължи на показателите за кръвното налягане и холестерола, което ясно показва важността на храненето за предотвратяване на сърдечните патологии", казва д-р Франческа Кроу.

Едно мащабно проучване за сърдечни заболявания и хранене включва 45 000 души, 34% от които са вегетарианци. Участниците в експеримента отговориха на въпроси, свързани със здравето и начина на живот. Той разказа подробно за физическата активност и храненето. 20 000 тествани дадоха кръв на холестерола и отбелязаха нивото на кръвното налягане. Наблюденията бяха проведени от 1990 до 2009 г.

Изследователите изчислиха намаляването на риска с 32%, като взеха предвид следните фактори: тютюнопушене, ниво на образование, възраст, консумация на алкохол, социално-икономическа база и физическа активност.

"Резултатите доказват, че вегетарианците рискуват една трета от риска от сърдечни заболявания, в сравнение с не-вегетарианци", каза Тим Кей, директор на Оксфордския университет по онкология.

Share:
Comments