Симптоми на възпаление на средното ухо: диагноза. как да се

Поради сложната структура на ухото човек може да възприема звуците на околния свят.

Най-малкият провал в този дебъгуван механизъм води до влошаване на слуха.

Възпалителните процеси са чести, които са придружени от интензивни болезнени усещания и са опасни за техните усложнения.

Често срещана възпалителна патология е възпалението на средното ухо, което изисква незабавно и специфично лечение.

Причини за възпаление на средното ухо

Средното ухо е функционалната връзка, свързваща външното и вътрешното ухо. Звуковите вълни, които причиняват подуване на тимпаничната мембрана в средното ухо, се трансформират в вибрации, които укрепват чувствителните рецептори на вътрешното ухо.

Такъв процес се осигурява от ухото в средното ухо със специални кости под формата на чук, скоби и наковалня. За стабилност на работата е необходимо известно налягане в тази кухина, която се регулира чрез евстахиевата тръба, свързваща средното ухо с назофаринкса.

Заболяващите микроорганизми, проникващи в евстахиевата тръба в средното ухо, провокират възникването на възпалителния процес.

Възникването на възпаление на средното ухо предизвиква:

1 Бактерии, Връзка с пасивни инфекции, които се активират при благоприятни условия. Възпалителният процес в средното ухо се свързва с насилствената активност на стрептококи, стафилококи, Pseudomonas aeruginosa или хемофилни пръчки.

2 вируси, Влизането в назофаринксните респираторни инфекции под формата на риновирус, аденовирус, грипен вирус, параинфлуенца може да се разпространи в ухото на кухините и да предизвика катарални възпаления.

3 гъбички, Възпалението в ухото на гъбична форма е рядко явление. Тя се свързва с неадекватна терапия с антибактериални средства, които провокират разпространението на гъбички Candida с дисбактериоза, отслабен имунитет.

Директно в средното ухо се получава непрекъснато течност, която се отклонява към назофаринкса през евстахиевата тръба, като създава защитна преграда срещу инфекцията. В случаите, когато има подуване на лигавицата, изходът се блокира и течността започва да се натрупва. По този начин се създава благоприятна среда за развитието на патогенни инфекции.

Натрупване на гной с възпаление на средното ухо

Човешкото тяло е способно да разпознава и потиска частиците, причиняващи болести. Следователно, не всяко катарално или вирусно заболяване завършва с възпаление на средното ухо.

Попадането в защитния механизъм възниква:

• с дълъг инфекциозен процес в назофаринкса;

• поради оток на назофаринкса, свързан с хронична или продължителна назална конгестия;

• след тежка хипотермия;

• в резултат на алергични реакции;

• с намалени имунни способности на организма;

• под влияние на хронични заболявания;

• с недостиг на витамини и неподходящо хранене;

• поради смущения в метаболитните процеси.

Рискът от развитие на възпаление в средното ухо се увеличава:

• с анормална структура на органа;

• при деца поради съкратена евстахиева тръба;

• наранявания или наранявания;

• под въздействието на спада на налягането (баротраума).

По-рядко срещаните начини за проникване на инфекции в средното ухо са:

1 Распространение с током крови или лимфы при хронических вялотекущих инфекционных недугах типа пиелонефрита, остеомиелита.

2 Попадание через внешнее ухо вследствие повреждения барабанной перепонки.

Как се проявява възпалението на средното ухо?

Клиничната картина на възпалението на средното ухо зависи от формата на заболяването.

За катаралното остро възпаление се наблюдават интензивни болезнени усещания, които могат да имат дразнещ, нарязан, пароксизмален характер с облъчване в задната част на главата, челюстта.

За болката се добавят други признаци на възпаление под формата на:

• повишаване на температурата;

• общо неразположение;

• главоболие;

• неприятни усещания в назофаринкса.

Възможно е да има усещане за задръстване на ухото, шум в главата, смущения в възприемането на звука. Но такава симптоматика намалява на фона на силна болка, която може да бъде приписана на "визитната картичка" на възпалението на средното ухо.

При липса на адекватна терапия, патологията преминава в ексудативната форма с натрупване на ексудат в средното ухо. По-нататъшният напредък е съпроводен с повишени усещания за болка с дегенерация на серозна течност в гной.

Гнойно възпаление се характеризира с поетапно развитие на патологията, която има своя собствена симптоматика на всеки етап.

1 Во время доперфоративной стадии, в связи со скоплением в полости гнойных выделений, раздражающих болевые рецепторы, болестта се проявява:

  • силни болки, които имат остър, пулсиращ характер;

  • висока температура до 390;

  • гадене и повръщане;

  • признаци на интоксикация;

  • загуба на слуха.

2 На перфортативной стадии значительное скопление гнойного экссудата вызывает перфорацию барабанной перепонки, что сопровождается вытеканием гноя через образовавшееся отверстие. При этом симптоматика приглушается. Възможно е да има остатъчни признаци:

  • болезнени усещания;

  • умора със загуба на слуха;

  • температурата на субферила.

3 При репаративной стадии слизистое покрытие среднего уха восстанавливается, а воспаление постепенно стихает. Восстановление барабанной перепонки может сопровождаться образованием рубцов, что вызывает проблемы со слухом.

Ако заболяването се пренебрегне и стане хронично, симптоматиката се изразява:

• периодичен отлив на гной или слуз;

• загуба на слуха;

• Чести перфорации на мембраната.

За не-гнойно хронично възпаление се характеризира с постоянна загуба на слуха със загуба на слуха. В този случай има забележимо белези на мембраната и сухи перфорации.

Възпаление на средното ухо: диагноза

Диагнозата на възпалението в средното ухо не е особено трудна. Въз основа на оплакванията от пациентите и първоначалния преглед ОРГ може да направи предварителна диагноза.

За потвърждаване на диагнозата се използват инструментални изследвания.

Отоскопия, С помощта на специално устройство, което прилича на цилиндър с разширение от едната страна, лекарят може да направи визуална оценка на състоянието на барабанната мембрана:

1 При вогнутой перепонке, что возможно из-за разряжения воздуха в ушной полости, диагностируют тубоотит.

2 Если перепонка выгнута наружу, что происходит под воздействием накопившейся в полости жидкости, определяют воспаление среднего уха.

3 При обнаружении дефектов в перепонке, сопровождающихся гноетечением, подтверждается гнойное воспаление перфоративной стадии.

Рентгенови изследвания, Необходими са подозрения за мастоидит, те могат да открият вътречерепни усложнения. За същите цели изследването може да се извърши с помощта на CT.

Audiometriya, Такова проучване е необходимо, за да се определи способността за чуване на пациента. При хроничните процеси се наблюдава частична загуба на тази функция.

Timpanometriâ, Необходимо е да се открие чувствителността на мембраната чрез определяне на честотата на нейните вибрации. Промяната на звуковата енергия може да се наблюдава, когато има средно ухо на течно вещество или оток на евстахиевата тръба.

tympanocentesis, Извършва се само в тежки случаи. С помощта на игла пробита тъпанче и извлечена натрупана течност в средното ухо. Тази процедура, от една страна, спомага за облекчаване на състоянието на пациента чрез понижаване на налягането в кухината, а от друга страна получената течност е материал за по-нататъшно изследване, което позволява да се идентифицира вида на инфекцията, която предизвиква възпалението и да се изберат антибиотици, към които тези микроорганизми са чувствителни.

Също така е необходима визуална проверка на назофаринкса и назалните кухини. Това ни позволява да идентифицираме истинския произход на възпалението.

Как се лекува възпалението на средното ухо?

Терапията на възпалението в средното ухо, преди всичко, е насочена към премахване на разпространението на инфекцията. Ето защо, под контрола на патологията на носа под формата на ринит, синузит, синузит, както и настинки.

Если вид инфекции неясен, лекарите прибягват до очакване на тактика. В този период е препоръчително да се използват:

1 Обезболивающих средств. Чтобы уменьшить болезненные ощущения, назначают местные антисептики. Ушные капли в виде Софрадекса, Отипакса применяются только по назначению доктора. При разрывах барабанной перепонки проникновение лекарственных средств в среднее ухо может спровоцировать повреждение слухового нерва.

2 Противовоспалительных медикаментов. При воспалениях в среднем ухе используют противовоспалительные нестероидные средства в виде Ибупрофена, гормональные препараты типа Преднизолона, Дексаметазона. Такие препараты помогают снять отечность, уменьшить воспалительные реакции.

3 Антигистаминных препаратов. Назначают только при аллергическом происхождении воспаления. Применение Клемастина, Тавегила, Супрастина устраняют отечность, появившуюся в виде реакции на аллерген, и помогают освободить слуховой проход.

Важно е да поддържате носните кухини чисти по време на лечението. За да се помогне на пациента да се отърве от ринит, се препоръчват вазоконстриктивни лекарства. Като се има предвид, че такива медикаменти причиняват сухожилията на лигавицата, използвайте стриктно инструкциите.

За лечение на обикновена настинка е по-добре да се използват препарати на основата на морска вода или сол. Добрите резултати показват многокомпонентни хомеопатични спрейове и капки.

Ако тактиката "изчакайте и вижте" не дава резултати, След 4-5 дни към лечението се прибавят антибиотици.

Антибактериалните лекарства се използват от лекарите:

• пеницилинови серии под формата на Augmentin, Penicillin;

• цефалоспоринов типа Цефазолина, Цефриаксона, Цефуроксима;

• макролидна група под формата на кларитомицин, азитромицин.

Терапията с антибиотици е оправдана при наличие на бактериална инфекция. Ако възпалението се причинява от вируси, ефектът от такова лечение няма да се отрази.

При вирусно възпаление е подходяща антивирусната терапия с Amizon и Amiksin.

Помните! При възпалителния процес нагряването на ушите е строго забранено.

Отоплителните процедури се допускат след края на острия период на заболяването.

За хирургическа намеса курортът рядко. Оперативни манипулации се налагат при отсъствие на резултатите от консервативната терапия и с подозрения за усложнения, засягащи мозъка, с мастоидит.

За превенция възпаление на средното ухо, навременното лечение на настинки и други инфекциозни и възпалителни заболявания, цялостна хигиена на устната кухина и зъбите, както и избягване на хипотермия и увреждане на ушите.

Share:
Comments