Комплект за мозъчно сканиране - закуската не може да бъде

Според ново проучване хората, които прескочат закуската, могат да постигнат обратния резултат - те ще започнат да ядат повече през деня, като изберат по-малко здравословна храна. Докато закуската помага на хората да избягват преяждането и елиминира апетита за висококалорична храна.

Изследователите сравняват магнитния резонанс на мозъка на 21 души. Сканирането е извършено два пъти: в деня, в който участниците не закусваха, а вторият път след закуска, чиято калорична стойност беше 750 калории. И в двата случая, след сканиране, участниците бяха помолени да обядват.

"След като изучихме резултатите от MRI и наблюдавахме колко участници ядоха за обяд, намерихме достатъчно доказателства, че след като се въздържаме от храна, увеличаваме атрактивността на висококалоричните храни в очите на тези хора след известно време и следователно количеството храна, която ядат ", Казва д-р Тони Голдстоун от Центъра за клинични изследвания в Imperial College в Лондон.

Проучването показа, че хората, които са пропуснали закуската, са имали промени в структурата на орбитофронната кора, в областта на мозъка, която е свързана с наградата и вкуса на храната.

По-специално, снимки на висококалорични продукти са причинили активност в тази област на мозъка. Авторите на изследването обаче отбелязват, че тези участници, които закусяха същия ден, тази реакция не беше толкова силна.

Изследователите стигат до заключението, че гладът не е добра стратегия за хранене, защото принуждава мозъка да изисква висококалорични храни като компенсация.

Share:
Comments