Полза и вреда на бадемовото мляко. защо знаем толкова малко

Съвременният свят раздвижи нова тенденция - мляко, базирано на ядки. Бадемите не са изключение, защото произвеждат мляко, което не изисква топлинна обработка и запазва целия спектър от витамини и минерали.

Какво знаем за бадемовото мляко? Защо е по-добре от кравата и какви добри качества има?

Хранителна стойност и състав на бадемовото мляко

Бадемовото мляко е много сходно със състава си с основен компонент - бадеми. Това, както и популярната ядка, съдържа много полезни витамини и микроелементи. Що се отнася до калоричното съдържание на напитката, то е приблизително 60 килокалории на едно пълно стъкло. Това е доста диетичен продукт.

Помислете за състава на бадемовото мляко:

витамини:

- А

- В1

- В2

Б3

Б4

- Стиснете

- В6

- Бас

Е

- ° С

Особено богат на бадемово мляко, съдържанието на витамини В4 и Е.

Микро и макро елементи в продукта:

— Хлор

— Калий

- Калций

— Сера

- Магнезий

— Фосфор

100 грама от продукта са:

— Белки — 18 гр.

- Мазнини - 53 гр.

- Въглехидрати - 13 гр.

Полезни свойства на бадемовото мляко

Бадемовото мляко принадлежи към категорията храни, които се наричат ​​"здрави". И не случайно. Бадемово мляко, произведено без топлинна обработка, така че напитката запазва всички полезни качества и свойства на бадемите (и, както знаете, има много от тях).

- Положително влияние върху теглото и формата

Както е посочено по-горе, калоричният състав на бадемовото мляко е само 5-60 килокалории на пълно стъкло, което прави напитката практически диетична, особено по отношение на цялото краве мляко. Въпреки съдържанието на мазнини - 0%, млякото съдържа в състава си много полезни витамини и микроелементи.

- Положителни ефекти върху сърдечно-съдовата система

Трябва да се отбележи, че бадемовото мънко абсолютно не съдържа холестерол, поради това изчиства съдовете и съдържанието на напитката Омега-3 помага да се премахне възпалението от тях. Благодарение на Омега-6, стените на съдовете стават еластични и компактни, микрокредисите се лекуват.

- Укрепване на костите и зъбите

- Подобряване на състоянието на кожата

Млякото от бадеми съдържа половината дневна норма на витамин Е, което е антиоксидант и перфектно въздейства върху кожата, а също така я предпазва от ултравиолетово лъчение.

- Не повишава кръвната захар

Бадемовото мляко е включено в категорията продукти с нисък гликемичен индекс поради ниското съдържание на въглехидрати в състава му. Ето защо се препоръчва включването на напитката в храната за хора, страдащи от захарен диабет.

- Укрепва мускулите

Благодарение на високото съдържание на витамин В в бадемовото мляко, той провокира растежа и запазването на мускулната маса.

- Нормализира храносмилането

Бадемовото мляко е богато на фибри, което, разбира се, не може да повлияе положително на храносмилането.

- Не съдържа лактоза

- Положителен ефект върху зрението

Бадемово мляко по време на бременност

Бременността е чудесно събитие в живота на всяка жена. През този период е много важно да наблюдавате диетата си и да избягвате храни, които могат да нарушат развитието на бебето или да носят заплаха за майката.

Що се отнася до бадемовото мляко, тази напитка трябва да бъде в дажбата на всяка бъдеща майка. Със сигурност много хора са чували за важността на витамин B9 или фолиева киселина. Това вещество в излишък съдържа мляко от бадеми.

Също така напитката може да се похвали с високо съдържание на витамин D и калций. Всеки знае, че тези вещества са просто необходими за нормалното развитие на костната структура на човешкото тяло и поддържането на нормалния скелет и мускули.

Бадемовото мляко е полезно по време на бременност, защото веществата и витамините, които се съдържат в неговия състав, имат положителен ефект върху развитието на плода.

Бадемово мляко за деца

Детското гърда е противопоказано. Факт е, че напитката не съдържа достатъчно витамин С за кърмене, така че не е необходимо да замествате кърмата с тях.

Що се отнася до по-възрастните деца, млякото е добре дошло в диетата си, но все още не си струва да ги замените напълно с краве или козе мляко. В млякото от бадеми се повишава поддържането на калций и витамин D, което помага на микроелемент в овладяването. Тези вещества са полезни и необходими за пълното развитие на костната структура на растящия организъм.

Каква вреда причинява на човешкото здраве бадемовото мляко?

Бадемовото мляко, както и всеки друг продукт, има своите противопоказания и потенциално увреждане на човешкото тяло.

- Не е подходящ за кърмене

Бадемовото мляко не се препоръчва за включване в храненето на новородено бебе, тъй като не е в състояние да замени специални смеси и кърма. Нещо повече, в света е установено, че е налице скорбут в гръдното дете, което е било на хранене с бадемово мляко. Такава реакция провокира недостиг на витамин С в напитката. Също така, бебетата са по-склонни да имат алергия към ядките.

- Алергична реакция

В света има доста голям процент от хората с алергии към млечни продукти и ядки. Млякото, базирано на бадеми, може да причини сериозна алергична реакция, следователно, когато включите продукта в диетата си, трябва да сте внимателни и внимателни.

— Добавки

Не много производители на бадемово мляко възприемат продукта добросъвестно. Някои грехове с добавянето на багрила и карагенанни вещества. При често използване на продукт с лошо качество това вещество може да причини стомашна язва. Ето защо трябва да дадете предимство на бадемовото мляко, направено у дома.

Защо бадемовото мляко е по-добро от кравето мляко?

Често чуваме, че бадемовото мляко е много по-добро от кравето мляко. Това се казва от диетолози, учени, както и търговци. Но по какъв начин се изразява това? Ще обсъдим основните предимства на бадемовото мляко пред кравата.

— Вкус

Вкусът на бадемовото мляко е много различен от краве мляко. Тези, които не са ентусиазирани от мастния вкус на краве мляко, могат да го заменят със светлина и свеж бадем. В допълнение, млякото от бадеми може напълно да замени краве мляко при готвене. Това няма да повлияе на външния вид или вкуса на ястието.

- Няма нужда да се охлажда

Често се притесняваме, защото кравето мляко бързо се превръща в кисело и изисква съхранение в хладилника. Бадемовото мляко ще спаси собственика си от такъв проблем. Продуктът трябва да се съхранява при стайна температура. Поради факта, че напитката не се разваля от повишената температура, тя може да бъде взета със себе си на пътувания или на дълги разходки.

- Лесно се приготвя у дома

Бадемовото мляко може лесно да се приготви вкъщи. Това не може да се каже за млечната крава. За да приготвите напитката, ще ви трябва само бадеми, малко време и миксер. За да направите кравето мляко у дома, е необходима поне крава.

Бадемовото мляко е отлична напитка не само за хора, които се придържат към здравословен начин на живот и правилно хранене, но и за всеки, който иска да открие нещо ново.

Share:
Comments