Пчелен прашец: как се използва, каква е неговата употреба и

Пчелният прашец е уникален и пчеларски продукт, който се използва широко при лечението на различни заболявания, като практически няма противопоказания.

Общоприето е, че този продукт има слънчев цвят, но това не винаги е така. Всичко зависи от вида цветя, от които пчелите събират цветен прашец.

Това може да бъде шоколад, червен, кафяв, оранжев или златист цвят.

Въпреки това, независимо от цвета, този продукт винаги е много полезен за човешкото тяло.

Пчелен прашец: съставът е приложен

Поленът има аромат на цветя с мед и сладък вкус и също така има наистина уникален състав: в него се съдържат над 150 минерални и биоактивни елементи, хормони и ензими, като всяка от тях е много полезна за човешкото тяло, независимо от възрастта и пола.

Протеинът, който е в полени, е по отношение на своята биологична и енергийна стойност много по-напред от протеиновото мляко, което се счита за най-питателната.

Количеството на всички възможни мазнини, мастни вещества и мастни киселини засяга: фосфолипиди, фитостероли, лауринова, стеаринова, олеинова, линоленова киселина. Всяка от тези мазнини е част от простагландините, които спомагат за регулирането на хормоналната активност и помагат за отстраняването на излишния холестерол от организма.

Също така, поленът съдържа много фенолни съединения - фенолни киселини и флавоноиди. Тези съединения имат редица различни свойства, от които следва да се разграничат следните:

 • укрепване на капилярите;

 • елиминиране на възпалителния процес;

 • премахване на холестерола от тялото;

 • нормализиране на процесите на окисляване-редукция;

 • стимулиране на производството на жлъчка;

 • предотвратяване и забавяне на развитието на тумори.

Пчелен прашец: какво е добро за тялото?

Пчелният прашец е много полезен при лечението на изтласкано тяло, анемия, както и по време на рехабилитационния период след тежки заболявания. Също така, това лекарство може да повиши имунитета, да увеличи хемоглобина в кръвта, така че често се използва по време на епидемия от грип или просто да укрепи отслабен организъм.

Този продукт също така може да подобри настроението, да облекчи човек от депресия и отчаяние.

За хората, които са много чувствителни към промените в атмосферния въздух, прашецът е просто незаменим инструмент, защото помага да се подобри общото им състояние и да се помогне за понасяне на неблагоприятни климатични условия.

Поленът е много Той е полезен за борба с прояви на сенилна склероза, тъй като е в състояние да нормализира липидите в кръвта, отговорни за появата на склеротични плаки.

хипертонична също си струва да обърне внимание на този невероятен продукт, тъй като той е в състояние да намали налягането по-бързо и по-меко в сравнение с подобни синтетични наркотици.

Жените, които искат да запазят фигура в нормата, прашецът ще бъдат само незаменим продукт. Не е тайна, че липсата на храна води не само до загуба на мастни тъкани, но и до мускулна маса. Ако използвате полен по време на диета, можете да предотвратите разграждането на протеини. Поленът е чудесна помощ при лечението на сърдечно-съдови заболявания, тъй като не само може да увеличи кръвното налягане, но и да премахне главоболието и замайването.

Също така е много полезно за:

 • ангина пекторис;

 • исхемия;

 • сърдечни заболявания;

 • кардионеврозе;

 • миокардиодистрофии.

Също така, този продукт може да подобри ефективността на някои фитотерапевтични лекарства. Ако ги приемате в комплекс по време на постоперативния период, можете да ускорите процеса на ремонт на тъкани, особено ако той е ефективен при операции на черния дроб. Най-големият ефект при сложно лечение може да бъде постигнат при лечението на хронични респираторни заболявания.

Хората, страдащи от алергии, не трябва да се страхуват да консумират цветен прашец, защото е абсолютно безобидна за тях. Фактът, че пчелен прашец, за разлика от цветето, се третира с тайната на пчелите, докато унищожава алергенните съединения.

Този прашец може да се съхранява дълго време, но не повече от две години, защото след този период той постепенно губи полезните си свойства.

Ползата от пчелния прашец за атлетите

Пчелен прашец е билково лекарство, което има способността да влияе върху растежа на мускулите, т.е. да работи като естествен анаболен. Този продукт е много популярен сред спортистите, които се стремят да увеличат собствената си мускулна маса.

Каква е ползата от прашеца за атлети?

Този природен продукт може да подобри потока на енергия, да увеличи прага на умора, цялостната производителност и издръжливостта. Тези свойства са просто необходими за хора, които се интересуват от вдигане на тежести и бойни изкуства. Също така, пчелен прашец може да подмлади кожата, да нормализира работата на червата, да активира имунната система и да увеличи интелигентността.

Този продукт съдържа висока концентрация на полезни аминокиселини, които в този случай не са пристрастяващи. Ефектът от използването му трае доста дълго време. Препоръчителната доза за хора, участващи в спорта, е 0,3 g на 1 kg телесно тегло, като се има предвид балансирана диета.

Как да го вземем?

Трябва да се вземе прашец половин час преди хранене, така че е по-добре да се абсорбира. В този случай е по-добре продуктът да се държи за известно време под езика, докато не изтече напълно, а не веднага да се поглъща, тъй като храносмилателните сокове могат сериозно да отслабят благоприятните ефекти на прашеца.

Продуктът може да бъде взет като самостоятелна единица и в комплекс под прикритието на различни лекарствени смеси, например, с мед. Смес от мед и полен може да подобри функционирането на сърдечно-съдовата система, белите дробове, цялата мускулна система, да увеличи доставянето на кислород и да нормализира основните индекси на кръвта, а именно хемоглобина и еритроцитите.

Такава смес се получава както следва: 50 г пчелиной пыльцы перемешиваются с 250 г меда и оставить на 5 дней. По истечении данного срока нужно начать принимать по 1 ст. л. 3 раза в день половин час преди хранене.

Не забравяйте обаче, че прашецът, подобно на всяко биоактивно вещество, в допълнение към доброто, също може да навреди на тялото. Прекомерната злоупотреба може да наруши баланса на витамините в организма, което може да доведе до нежелани последствия, така че не забравяйте да вземете дълга почивка между курсовете за лечение.

Влияние на пчелния прашец върху мъжете и жените

Най-полезният прашец е за жени, които следват външния си вид, формата и състоянието на кожата. Също така, поленът може да помогне за подготовката на тялото на жената за бъдеща бременност и последващо раждане. В същото време трябва да се помни, че използването на прашец заедно с глада, тъй като балансът на витамините и минералите в организма може да бъде нарушен, което е особено опасно за отслабения организъм.

За мъжете пчелен прашец може да помогне за борба с "мъжките" болести, а именно с аденома, безплодието и сексуалната непълноценност. Известно е, че прашецът, като продукт на пчеларството, е в състояние да работи добре върху мъжките сексуални функции, като по този начин увеличава самата сила.

Пчелен прашец за деца: полезен или вредни

Този пчелен продукт съдържа огромен брой различни вещества, които са много полезни за детето. Поленът, подобно на другите пчелни продукти, помага на незрелия организъм на бебето и стимулира неговата работа, като оказва положително въздействие върху неговата имунна система, мозъчната активност, съня и общото физическо състояние.

Пчелен прашец: каква е вредата за здравето?

Въпреки огромния брой полезни свойства, предимствата на пчелите могат да бъдат вредни, така че преди да започнете лечението, посетете специалист предварително.

Най-сериозните щети, които този продукт може да причини поради индивидуална непоносимост. Тъй като пчелен прашец има растителен и животински произход, той съдържа протеин, който е чужд на човешкото тяло. В резултат на това човек, който е повишил чувствителността към чужд протеин, след получаване на продукта, може да развие обрив и сърбеж по кожата.

Също така, потреблението на цветен прашец може да бъде вредно за бебетата, така че забранени на кърмачки, Както бе споменато по-горе, злоупотребата с този продукт може да доведе до нарушения на витаминния и минералния баланс в организма. Поради това от време на време трябва да прекъсвате лечението.

Също така си струва да се ограничи консумацията на пчелен прашец на хора, които са диагностицирани с диабет или затлъстяване, тъй като продуктът съдържа голям брой фруктоза и глюкоза.

За да обобщим, заслужава да се каже, че пчелен прашец, с редки изключения, е много полезен продукт, тъй като съдържа в състава си огромен брой различни витамини и микроелементи, които са толкова необходими за човешкото тяло.

За жените продуктът ще помогне за поддържане на старата младост и красота, мъжете - да се бори с различни мъжки болести и да увеличи потентността си. За децата пчелен прашец ще бъде полезен като общ продукт, който може да засили имунитета и да подобри мозъчната активност.

Не забравяйте обаче, че продуктът е полезен само умерено, когато се злоупотребява, това може да доведе до проблеми с витаминно-минералния баланс в организма. Също така, пчелен прашец е забранен за хора с диабет или индивидуална непоносимост.

Бъдете здрави!

Share:
Comments