Обичайни алуминиеви ястия: дали е полезно или вредно за

Съвременните кухненски принадлежности и принадлежности постепенно се заменят от ежедневието, познато на всички алуминиеви саксии, палачинки, чаши, чаши, широко използвани от нашите баби и майки. От една страна "люспи" - най-яркото разнообразие от цветове, дизайн, детайли, от друга страна - ограничен блясък на светло сребърни класически форми.

Отлепени към ослепителния блясък на "баба" тенджери предизвикват носталгично усещане. Защо не те харесаха, защо се използват и навреждат алуминиевите съдове на везните?

Поврежда алуминий върху човешкото тяло

Не е тайна, че алуминият е доста токсичен метал и макар че се съдържа в питейната вода и в много хранителни продукти, както и в наркотиците, прекомерната излишък в организма причинява много сериозни последици. Дозата от 1 g е летална за хората, допустимата стойност е 30-50 mg / ден. Но проучванията показват, че с храната обикновено не се поемат повече от 3-5 mg алуминий в тялото - очевидно дозата далеч не е смъртоносна. Един проблем - металът се натрупва в тялото и през годините води до необратими промени:

• метаболитният процес в организма е нарушен и това, както знаем, е основата за функционирането на всички жизненоважни системи на човешкото тяло;

• продължителното излагане дори на най-мизерните метални концентрации постепенно води до дегенерация на процесите на нервната система и ускорено стареене на мозъка - болест на Алцхаймер;

• алуминият отстранява калций от тялото, допринася за развитието на остеопороза, отслабването на костната тъкан, предотвратява синтеза на хемоглобин.

Вредното въздействие на алуминий върху човешкото тяло се дължи на факта, че алуминиевите и железни йони са много близки по размер, а вредният алуминий - замества полезното желязо при благоприятни условия (това се доказва от научните изследвания на американски учени).

Но представете си, че дозата "кон" на алуминий идва чрез лекарства (главно срещу киселини) и през кожата, докато използвате дезодориращи антиперспиранти. Така че не изхвърляйте веднага алуминиеви ястия - ще разгледаме какво е вредно и полезно за домашна употреба.

Как да използвате алуминиеви съдове за готвене и какво да готвя в тях, за да не причинявате вреда на здравето?

Да, вредата от токсичен метал за човешкото тяло е наистина огромна. Но колко дойде при нас от ястията? На този етап мненията на учените са разделени, но те са единодушни: ако използвате правилно алуминиеви саксии и готвите определени продукти в тях, няма да има никаква вреда от това.

Тъй като алуминиев има висока химическа активност на веществата трябва да се избягват, които са лесно да се вземе с него реакция - предимно го киселинни, алкални и солени храни. Както знаете, върху повърхността на съдовете се образува оксиден филм, който предпазва храната от проникване на алуминиеви частици. Със сигурност всяка жена забеляза, че след получаването на някои ястия - доматен сос, borsches, компоти, конфитюри и други. - Surface в съда става идеално чиста и блестяща. Това е така, защото органични киселини, съдържащи се в домати и други зеленчуци, плодове в процеса на готвене унищожени защитната оксид филм и алуминий прониква в свободно приготвена храна.

Какво да готвя в алуминиеви съдове за готвене

В алуминиеви съдове за готвене е полезно да подготвите следните ястия и храни, без да се страхувате за здравето на вашите домашни любимци:

• макаронени изделия, тестени ястия - варенници, кнедли, кнедли и др.;

• всяка каша;

• варете картофите и някои други зеленчуци, които не съдържат киселини;

• готвя прясна риба;

• готвене на постно месо, студено месо;

• кипене на обикновена питейна вода, бутилки за бебешка храна;

• Използвайте алуминиеви форми за печене на хляб, торти.

Но дори и тези продукти, на които е разрешено да готвят в алуминиеви контейнери, са строго забранени да се съхраняват в него - веднага след готвенето е необходимо да се използва ястието или да се прехвърли на емайл, стъклени изделия, контейнери.

Какво не може да бъде приготвено в алуминиеви съдове?

Противопоказания за готвене, за съжаление малко повече. Всякакви зеленчуци и плодове, съдържащи киселини, солена храна много бързо реагира и разрушава не само защитния оксиден филм, но и "отстранява" частиците от токсичен метал. Така че е много вредно и дори категорично забранено да готвите в алуминиеви ястия:

• плодови и ягодови компоти и конфитюри, тъй като съдържат голямо количество киселина;

• сладко-кисел сос, доматен сос, варен домат или плодов сок;

• използване за очистване на гъби и зеленчуци (краставици, зеле и др.), Както и риба, бекон;

• направете тесто;

• подготвя брюш, зелева супа от зеле;

• всякакви съдове за хранителни и детски храни;

• варене на мляко, особено съхраняване на млечни продукти - ферментирало печено мляко, извара.

Как да изберем подходящите ястия от алуминий

Метални съдове, изработени по различни начини, най-важното е да бъде в състояние да изберете правото на алуминий съдове за готвене донесе максимална полза за икономиката. Съдовете и другите прибори се произвеждат по два начина - чрез пробиване от алуминиеви листове или коване. Изгладените саксии, лъжички, гънки и други домакински предмети са много леки, имат висока топлопроводимост и ниска цена. В този чайник, водата ще се вари в рамките на няколко минути! Въпреки това, тъй като алуминий - много мек метал, е на тънък ястие на пресовани вдлъбнатини лесно образувани, и то бързо губи привлекателната му външност.

Кованите (леяни) чинии от алуминий са много по-силни и по-тежки, а също и по-скъпи. Стените му са по-дебели, идеално предпазват ястието от изгаряне, така че гърне от алуминий е полезно за гасене на неактивни зеленчуци, нискомаслено месо. Такива съдове за свойства, здравина и издръжливост са подобни на чугун.

Как правилно да се грижи за алуминиевите чинии

За капризен мек и химически активен метал е необходима "специална" грижа - не-не, нищо необичайно и сложно, а напротив - колкото по-просто, толкова по-добре. Златното правило е минимум абразивни материали и химически почистващи препарати, а не съдомиялни машини.

Всички видове пасти и метални мрежи за почистване на алуминиеви прибори само ще им навредят - те ще развалят защитния слой на оксида и ще го направят негоден за готвене. Голям брой детергентни реагенти, използвани в съдомиялната машина, образуват активна алкална среда и чиниите могат да бъдат покрити с тъмни петна.

Ето защо, ако вече използвате алуминиеви кухненски принадлежности, измийте ги незабавно след употреба под течаща гореща вода, ако е възможно без миещи препарати.

Съвет! Активността на метала има своите предимства: оксидният филм се възстановява лесно, ако водата се изсипва в тигана, остава 10-15 минути, след това се излива и се избърсва.

Не изоставяйте леките, удобни, издръжливи и познати алуминиеви прибори - може да се използва с полза за икономиката и без да навреди на здравето, като спазва елементарните правила.

Share:
Comments