Изследвания: плодовете не намаляват апетита

За да се предотврати преяждане и наддаване на тегло, някои лекари съветват да ядат повече плодове и зеленчуци. Смята се, че те намаляват апетита за повече калорични храни. Но в едно ново проучване, някои участници от чаша плодов сок преди хранене не само увеличава глада, но и увеличава теглото.

Първоначално участниците в експеримента бяха хранени с традиционни ястия - макарони и сирене, с които те консумират средно 785-821 калории.

Когато същите участници започнаха да се хранят със свежи и сушени плодове, а след това продължиха към основното ястие, изядоха 678 калории с плодове. Тези, които започнаха със сок от плодове, консумират общо 891 калории.

Използването на ябълки и грозде преди обяд наистина помогна на хората да се чувстват по-доволни и да ядат малко по-малко, отколкото ако пият еквивалентно количество плодов сок. Въпреки това, след като са запазили доброволците в продължение на няколко месеца на засилена диета с плодове и зеленчуци, изследователите в дългосрочен план не са открили никаква разлика в оценките си за собствения си глад и ситост.

Повишеното потребление на моркови, броколи и портокали не доведе до глад в дългосрочен план. Що се отнася до плодовия сок, той добавя само калории. В резултат на това всички участници, включително хора с нормално тегло и наднормено тегло, съдържат плодов сок в диетата си, след осем седмици те започват да тежат 1,5-2 кг повече. Някои от участниците, които ядоха повече зеленчуци и плодове, също се натовариха. Особено типично за хората с наднормено тегло.

"Ако кажете на хората да добавят нещо към диетата, това няма да доведе до загуба на тегло, а да я увеличи, дори ако това са плодове и зеленчуци", казва Барбара Ролс от университета в Пенсилвания. "Необходимо е да се подчертае, че плодовете и зеленчуците трябва да заменят висококалоричните храни, а не да ги допълват."

Share:
Comments