Използването на репей: полза и вреда. как да използвате

Репейът е най-често срещаната плевела в света, но въпреки това той има широк спектър от лечебни свойства. И ориенталските готвачи често добавят растението към различни ястия. Така че, при следващото освобождаване на градината от плевелите, трябва да обърнем малко повече внимание на тази ценна растителна култура.

От ползите и терапевтичните свойства на репей

Брукът има големи листа и лилави цветя, в обикновените хора се нарича репей, а сред японците е известно като "dovo". Можете да срещнете този плевел абсолютно навсякъде: на пътя, в канавката, в свободно място, в гората, в градината, в градината и т.н.

Плевелите са толкова полезни, че никой дори не мисли за вредата от корените на репей. Основният компонент на инсталацията е водата - повече от 80%. Сред основните витамини са: B1, B2, B3, C, B9, E, PP, K. Растението е богато на минерали: мед, манган, калай, селен, бор, стронций и желязо.

Използването на корен от репей за човешкото здраве е неоспоримо, тъй като той:

- е отличен антиоксидант;

- оказва положително влияние върху нивото на имунитета;

- има умерен слабително действие;

- отлично понижава температурата, облекчава болката и елиминира възпалението;

- предотвратява появата на удар и инфаркт;

- предотвратява развитието на злокачествени тумори;

- има бактерицидни и антисептични свойства;

- има укрепващ ефект върху космените фоликули (особено ако основата на отвара е старите корени от репей);

- чудесно лекува рани;

- насърчава абсорбирането на магнезий.

Използването на корен от репей за коса

Много жени осъзнават ползата от корена на репей за коса: ускорява растежа и спира да пада. За да направите решение, трябва да вземете 1 супена лъжица. Сложете лъжицата на трън и смесете с 400 мл вода. Сместа трябва да се постави на огън и да се варят в продължение на половин час.

За да възстановите растежа на косата, да увеличите плътността и да подобрите тъканта, трябва да търкате филтрирания бульон в кожата 2-3 пъти седмично в продължение на 3-4 месеца.

Корен от репей в борбата с нелечими болести

Репейът е отличен лечител в онкологията. Неговият екстракт съдържа почти всички лекарства, които се борят с тумори. Животинският сок от младата коренище предотвратява развитието на злокачествени неоплазми. Екстракт от едногодишни корени и сок от млада зеленина влияе положително върху здравословното състояние на раковите пациенти. Заболяването от корените на репей може да се наблюдава само в единствения случай - бременността на пациента.

Ефект от използването на корен от репей в мастопатия

За лечение на мастопатия препоръчваме използването на растения, чиято възраст е повече от 2 години. При изкопаване на коренища трябва да се изпращат до момента, в който тревата получи листата.

Витамин С и каротин, в големи количества, съдържащи се в прясно зареден репей, имат антитоксичен ефект върху млечната жлеза. Поради диуретичните свойства, отокът на гръдния кош се намалява и синдромът на болката се отстранява. Антитуморният капацитет на репей се крие в стигмастерол, алкалоиди, инулин и ситостерин.

Терапевтичната инфузия се приготвя по следния начин: в 0,5 буркана с вряща вода е необходимо изсушената изсушена репей да се изсипе в количество 1 супена лъжица. л. и оставете сами за останалата част от нощта. За следващия ден напитката трябва да се използва напълно.

Следващият ефективен начин за борба с мастопатията са пакети от репей и мед. За да направите това, вземете фино нарязани листа (100 g) и ги разбъркайте с подобно количество рициново масло и течен мед. Получената маса трябва да се постави върху листата на зелето или ленената тъкан и да се прикрепи към гърдите през цялата нощ.

Как правилно да се запази използването на корен от репей?

За да се запази полезността на корените на репей, то трябва да се събере в съответствие с определени правила.

Много от гражданите се интересуват от въпроса: кога кореновите корени съдържат най-полезните елементи? Тази точка е много важна, тъй като преждевременното събиране на растения за производство на лекарства може да повлияе неблагоприятно на полезните свойства. Заготовките трябва да бъдат направени от млади корени, взети през есента, след като растението е навършило една година. През първия вегетационен период корените на репейът абсорбират максималното количество полезни качества, които през следващите години ще похарчат за по-нататъшен растеж, цъфтене и размножаване.

Коренът на репей трябва да се нарязва на малки парчета и да се постави тънък слой върху хартиени листове или кърпа. Изсушете в добре проветриво място.

Начини за използване на полезните свойства на репей в козметиката

Репейът е незаменим компонент на гърдите на домашната медицина. Може да се използва под всякаква форма: мехлем, компрес, инфузия. Терапевтичните и профилактичните свойства се притежават от абсолютно всички части на плевелите: листа, багажника, корена и сока.

Районът на приложение на репей е неограничен, например, прашецът на растението служи като суровина за производството на фин мед, а люспичният лист може да придаде уникален вкус на супа, второ ястие и дори конфитюри. И в един гладен времена репейът дори замени картофите.

Предимствата на корените на репей са научени да се прилагат в козметиката. Растението има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, тъй като неговият състав в по-голямата си част включва танини, витамин С и етерични масла. Репей подобрява значително тена, елиминира натъртвания и също така перфектно се бори с различни видове възпаление.

Най-уникалното активно съединение, което е неразделна част от екстракт от корен от репей, се нарича сескитерпенови лактони, които се дължат на популярността на успокояващи и противогъбични свойства. Благодарение на антиоксидантите коренът на репей ефективно се бори със свободните радикали.

Увреждането на корен от космената ракообразна

За съжаление, дори и най-полезният компонент може да има негативни качества. Използването на екстракти на базата на корените на репей и други части от него може да се превърне в контактен дерматит за хора, страдащи от алергии (полиноза), върху растения, свързани с амброзия. Това заболяване е много често сега, така че използването на всяка козметика на базата на репей трябва да бъде предшествано от тест върху кожата.

Противопоказания или възможни увреждания на корен от репей

Бурканът е много полезно растение, следователно, при спазване на елементарни правила за прилагане и спазване на пропорциите и дозите, практически няма противопоказания. Отрицателните свойства могат да се появяват само при индивидуална непоносимост, при наличие на алергични заболявания или в случай на намиране на жена в интересна ситуация. Освен това, трябва да се внимава при съвместното прилагане на хипогликемични лекарства и лекарства на базата на корен от репей.

Намерете отговора на въпроса какво точно може да излекува репейът, можете безкрайно. Той се бори срещу всяка болест и ако не може напълно да се справи с нея, поне тя улеснява неговия ход.

Share:
Comments